Havtorn

Havtorn, et gulorange bær med mange egenskaber

Er du til smoothies, er du sikkert blevet foreslået at bruge frosne havtornebær, som du kan købe i de fleste supermarkeder, eller du selv kan samle ude i den vilde danske natur.

Det lille, sure bær kan tviste smagen til en lidt mere syrlig smoothie, men det kan også så meget andet. 

Man ved, at indholdet af omega-7-fedtsyrer er vigtigt for både slimhinder og hud, og vi ved, at det med sit meget store indhold af C-vitaminer og antioxidanter bør finde vej til enhver anti-age-kur. Det er selvfølgelig også sket i Sandvig Pharmas produkt, hvor det lille bær og dets blade gør en forskel sammen med et væld af andre ingredienser i en skøn blanding: hud-anti-age-jeg-passer-på-kroppens-største-organ. Et lidt langt navn for et produkt og derfor kort og godt ReAge.

 

Inflammationshæmmende virkning

I et studie på et ekstrakt af bladene har man set, at det blandt andet er indholdet af tanniner, proteiner og visse kulhydratgrupper, der skaber den inflammationshæmmende virkning. Du kan læse meget mere om inflammationer her. 
Andre studier viser, at det interessante ved at anvende plantestoffer frem for eksempelvis syntetiske stoffer er, at vi får en overordnet immunmodulerende støtte. På dansk betyder det, at immunforsvaret hverken bliver stimuleret eller hæmmet i en sådan grad, at man skaber utilsigtede hændelser ved brug af naturens skatkammer. Med andre ord mindsker man risikoen for bivirkninger. 

Havtorns egenskaber

De fleste i Danmark har længe kendt til fiskeoliens sundhedsfremmende egenskaber i form af omega-3, og mange ved også i dag, at omega-6 fra planteolier er nødvendige i et vist omfang. I de sidste to til tre årtier er der også rigtig mange, der er blevet opmærksomme på havtorns virkning, især når det gælder hud og slimhinder. 

Kigger man på de mange studier på havtornbær og -blade, har de fleste det tilfælles, at de alle peger på en forbedret regulering af immunforsvaret, og det er ikke kun i de forskellige hudlag og bindevæv, men også i mange andre organer. 

Traditionelle egenskaber bekræftes af videnskabelige studier
Traditionelt har havtorn været anvendt til behandling af en træg fordøjelse, og det kan sikkert forklares med den lidt bitre og sure smag, som sætter gang i mavesyren, der efterfølgende får sat gang i fordøjelsesenzymerne, så det giver rigtig god mening at inddrage det sure bær for eksempel i en smoothie. Den er som nævnt kendt for sin virkning på slimhinder og hud, se senere, og studier og traditionel brug antyder også en gunstig effekt på kredsløbet, på lever, og faktisk også på sener og ledskader. Kigger man ned over studierne, som er lavet mange steder i verden, kan man igen og igen slå fast, at det er plantens – ligesom mange andre planters – indhold af plantestoffer, som virker inflammationshæmmende. 

Dertil kan man så tillægge fedtsyren omega-7 som en vigtig fedtsyre, der gør, at slimhinder og hud lettere kan bevare deres fugt, man får fjernet frie radikaler, der ellers gennem forurening m.m. kan forurene de små blodkar i de yderste hudlag, og havtorn har også vist sig at være særlig effektiv til at bevare en god, fugtig tilstand på huden og i underhuden, der gør, at den bliver mindre modtagelig for sygdomme. 

Havtornblade- og -bær har et højt indhold af antioxidanter, phytosteroler, essentielle fedtsyrer og aminosyrer samt vitamin C, K og E. Den har også et lavt indhold af sukker og et bredt spektrum af flygtige stoffer, som bidrager til dens unikke aroma. Havtorn viser antimikrobielle og antivirale egenskaber og anvendes i dag både som en ingrediens i madlavning, blandt andet i smoothies, som kosttilskud og i hudplejeprodukter.

Slim og slimhinder dannes i små immunøer lige under huden
Når man som nysgerrig »nørd« går i gang med at kigge på nogle af de mange postulater, der både kommer fra erfaringer rundt om i verden, men måske også er blevet postuleret af komplementære behandlere, opstår der en nysgerrighed. Et af postulaterne er for eksempel, at silicium og A-vitamin styrker slimhinderne, og i jagten på, hvordan det egentlig hang sammen, kom redaktionen vidt omkring. For umiddelbart var der ikke nogen studier, der direkte viste, at det også var et sandt postulat. Det har vi undersøgt nærmere, og den ultrakorte forklaring er, at slimen, som skal skabe en optimal tilstand både på hud og på slimhinder, dannes i små immunøer, der ligger hele vejen i bindevævslagene lige under huden, hvorfra slimen produceres og bringes op til overfladen. Netop i disse immunøer er der brug for et væld af næringsstoffer, blandt andet som nævnt A-vitamin og silicium, men også forskellige fedtsyrer, der virker inflammationshæmmende og dermed er med til ikke kun at beskytte den enkelte hudcelle, men også alle de celler, der skal sørge for, at det lokale immunforsvar virker optimalt. 
De vitale organer får førsteret til vores næringsstoffer
Fra andre dele af vores erfaringsgrundlag ved vi også, at der altid skal være næringsstoffer nok til stede i kroppen. Det gælder hele livet, men især når kroppen bliver udsat for større belastninger. Det kan være ved graviditet og amning, det kan være ved sygdom, under opvæksten, det kan være, når vi bliver ældre, hvor vi ikke optager vores næringsstoffer så godt som tidligere. 

Vi ved også, at naturen er så viseligt indrettet, at den først og fremmest vil sørge for, at de livsvigtige organer, som for eksempel lever, hjerne, hjerte og nyrer, først får lov at bruge af næringsstofferne, og hvis der er nok af dem, så bliver huden også forsynet. 

Skab overskud til at bevare sunde slimhinder hele livet
Er der for få næringsstoffer, herunder de gode fedtsyrer, vil der meget lettere kunne opstå aldersforandringer i huden eller hudproblemer af forskellig karakter. 

En sund krop kan forholdsvis lettere end en syg krop danne omega-7-fedtsyren, hvis den får nok af omega-3 og -6, men omega-7 skaber en direkte vej til hudens mange lag og dermed også til en god opbygning af slimhinder, der meget vel kan blive tørre – meget tørre – når vi enten kommer i overgangsalderen eller bliver ældre. Fugtige slimhinder skaber med andre ord en større immunbarriere mod udefrakommende bakterier, og man har faktisk set, hvordan havtorn i kombination med flere typer antibiotika gør det lettere for antibiotikaen at gøre sit arbejde og dermed måske kan være med til at undgå multiresistente bakterier.

Havtornolie

Nogle studier vedrørende stress antyder, at havtornolie, som blandt andet indeholder fedtsyren omega-7, kan have en gunstig virkning på de signalstoffer, der blandt andet er involveret i det samspil, som er mellem vores nervesystem og hormonsystemet. Man kunne se en regulering af mange forskellige cytokiner, som ureguleret kan skabe inflammationer i nerve- og hormonsystem, og man kunne måle en nedregulering af kortisolniveauet, sikkert som et udtryk for, at der blev mere overskud i kroppen til at håndtere stressorer, når man anvendte havtornolie. 

Konklusion

Ekstrakt fra bladene i havtorn kan sammen med andre anti-age-plantestoffer, vitaminer og mineraler være en vigtig kilde til at bevare sunde slimhinder, som overordnet forebygger både tab af fugt og bindevæv, men også er en vigtig barriere mod udefra- og indefrakommende kilder til forurening af huden. Dertil kommer den vigtige inflammationshæmmende virkning, hvor fedtsyrerne sammen med de øvrige aktive stoffer i havtorn hjælper med at bevare hver eneste celle så sund som muligt, også når vi bliver ældre. 

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

LÆS MERE HER:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *