Rødkløver

Det lille rødkløver og alle de andre med deres særlige støtte til knoglerne

Forskningen på alverdens droger har taget fart i de sidste fire årtier, for det er så nødvendigt at finde nogle bivirkningsfrie metoder til at forebygge eller behandle diverse problemstillinger. Det er også historien om, at vi har et sundhedssystem, der på mange måder er ved at bryde sammen, og det bliver kun værre, hvis ikke der tilføres ressourcer – og fra en komplementær behandlers synspunkt kigget på, om der kunne findes en naturlig støtteterapi, som vi alle kan anvende gennem livet for at forebygge eller lindre diverse problemstillinger. Det er ikke historien om, at nu skal vi helt undgå medicin, for på det rette sted kan den være lindrende, livsvigtig og nødvendig. Men findes der muligheder gennem vores daglige adfærd, vores måde at spise på og støtte fra kosttilskud? Findes der nogle adfærdsændringer, som vi alle bør tage til os og dermed ikke kun tage bedre ansvar for vores kroppe, men også for det sundhedssystem, som er så trængt og slidt?

Ja, siger vi her på redaktionen, og blandt andet Sandvig Pharmas helt nye recepter på en særlig fin støtteterapi har nu fundet vej til de danske helsehylder. De er baseret på den nyeste forskning, den er baseret på de ældste erfaringer, og tør man koble det hele sammen og tage det bedste fra alle verdener, får man blandt andet fanget rødkløveren ind, som vi ellers i hundreder af år har reserveret til køerne. 

En palet af støttemuligheder samlet i et par kapsler

Rødkløveren finder du i Sandvig Pharmas produkt ReBuild, hvor den absolut ikke er alene om at skulle klare opgaven med at skabe stærke knogler og måske undgå osteopeni, som er den tilstand, der opstår i årene før knogleskørheden, som fagligt kaldes osteoporose. 

Den er bragt sammen med mineralerne calcium, magnesium, zink og mangan samt vitaminerne D, K2 og C, hvor sidstnævnte får støtte fra fiskekollagen. 

For at støtte en naturlig opbygning af knogler finder du også tre andre eksklusive droger (planteekstrakter), nemlig den store nælde (Urtica dioica) og pilebarkekstrakt samt noget så eksotisk som bamubusekstrakt. 

ReBuild ingredienserne kort fortalt
Calcium er nødvendigt for knogleopbygning, men optagelsen af mineraler i knoglerne afhænger af blandt andet D-vitamin. D-vitamin aktiveres af en række enzymatiske processer, hvoraf en del er afhængige af magnesium. Magnesium er også en naturlig calciumkanalblokker, som sikrer, at calcium ikke ophobes i de bløde væv, hvor det kan foranledige kredsløbsproblemer. K2-vitamin aktiverer GLA-proteiner, som blandt andet øger optagelsen af calcium i knoglerne.

Kollagen indgår som en vigtig bestanddel af knoglerne. 25 procent af knoglernes organiske indhold består af kollagen, og C-vitamin indgår i dannelsen af kollagen.

Virkningen understøttes af rødkløver, som med indholdet af planteøstrogener (isoflavoner) medvirker til at øge knogledensiteten for kvinder efter overgangsalderen. Brændenælde er rig på spormineraler, som også indgår i knogleopbygning, og ekstrakt af pilebark hjælper med at øge blodgennemstrømningen i stort set alle typer af væv, også i knoglerne. Bambusekstraktet har i studier vist sig at hjælpe med at skabe en stærkere knoglestruktur, og det sker i samarbejde med alle de andre ingredienser. 

Produktet reducerer risikoen for, at aldersrelateret osteopeni udvikler sig til osteoporose.

Du kan læse om alle ingredienserne i Rebuild herinde på naturehealth.
Brug søgefunktionen, eller kig under ‘vitaminer’, ‘mineraler’, ‘urter’.

Netop sammensætningen af dette produkt viser i al sin tydelighed, at knogleopbygning ikke kun handler om D-vitaminer og kalk, som vi har troet i årtier, det handler i den grad om at skabe en synergi mellem mange typer af næringsstoffer for at kunne opbygge knogleceller i en sådan grad, at hverken forstadier til knogleskørhed eller skøre knogler opstår. 

Vi er dog også helt med på, at der rent genetisk kan være så store problemer med netop denne sygdom, at støtteterapien fra naturens side ganske simpelthen ikke er nok. Men det er altid værd at forsøge i minimum tre til seks måneder, om ReBuild sammen med motion og bedre kostvaner kan gøre en forskel. 

Forslag til nye, ufanatiske kostforslag finder du her


Det er velkendt, at rødkløver kan anvendes til behandling af mange forskellige symptomer i overgangsalderen, herunder også afkalkning af knoglerne i forbindelse med faldende hormonelle værdier. Det er især den aldersrelaterede østrogenmangel for kvinder, der øger risikoen for osteoporose. Hvis du ved, at knogleskørhed er en tendens i din familie, så du meget vel kan være arveligt disponeret, så tag det som en udfordring allerede fra tyveårsalderen at gøre dit til at forebygge, at du også bliver ramt af skøre knogler. 

Lidt om knogler

Knogler er langt fra stationære. Med andre ord er skelettet et levende organ, hvor 10 procent af dine knogler hele tiden er under nedbrydning og genopbygning. Derfor er det vigtigt, at kroppen har de byggesten, den skal bruge til genopbygningsprocessen, når knoglerne skal forblive normale, hele livet.

Knoglerne beskytter de indre organer og giver form til kroppen. Styrken af knoglerne absorberer store mængder af kraft, hvis kroppen bliver ramt, eller hvis man falder. Kraniet beskytter hjernen. Ribben og brystbenet beskytter hjertet og lungerne. Hvirvler beskytter rygsøjlen.

Knoglerne er også vigtige i produktionen af røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader.  

Der er en nøje sammenhæng imellem indholdet af calcium i blodet og indholdet af calcium i knoglerne. Kun en procent af calcium findes i blodet og de bløde væv, hvor calcium bidrager til en normal muskelfunktion og medvirker til, at muskler og hjerte kan kontrahere sig. Men langt størstedelen af calcium findes i knoglerne. Vitamin D indgår i processerne, for at vi kan optage calcium i knoglerne, og bidrager samtidig til et normalt calciumindhold i blodet.

Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der både har betydning for normalt fungerende blodkar og for normalt fungerende brusk og knogler. Kollagen danner lange fibre igennem knoglerne, så knoglerne får en lidt større bevægelighed. På den måde kan knoglerne klare større belastninger uden at knække.

For meget calcium i blodet øger risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne. (NH siden).

Magnesium aktiverer D-vitamin, som bidrager til, at calcium optages i knoglerne og dermed til at bevare knoglernes naturlige remodellering til vedligeholdelse af normale knogler.

 

Et lille, men vigtigt sidespring for overvægtige kvinder

Man har længe vidst, at dalende østrogen hos kvinder i overgangsalderen, der behandles med konventionel østrogenhormonbehandling, og som samtidig er overvægtige, har en større risiko for at udvikle kredsløbsproblemer. 

Derfor har man i et studie kigget på, om isoflavoner, en gruppe af aktive stoffer i rødkløver, har en gunstig effekt på kolesteroltallet samtidig med en afhjælpning af de typiske tegn på overgangsalder som for eksempel hedeture. 60 kvinder indgik i studiet, og 30 kvinder fik to kapsler dagligt i 90 dage med 80 mg isoflavoner fra rødkløver, mens 30 kvinder fik placebokapsler. Det hele blev sat på pause for begge grupper i syv dage (en såkaldt udvaskningsperiode), og nu byttede kvinderne gruppe, så kvinder, der først havde fået de aktive kapsler, blev tilbudt placebo og omvendt. Kolesteroltallene blev målt før, under og efter. De kvinder, der havde BMI på mere end 25, fik en positiv effekt af isoflavonkapslerne, da både totalkolesteroltallet, triglyceriderne (det frie fedt i blodet) og de øvrige “lede kolesteroler” havde et signifikant fald. 

Til dig, der er særlig interesseret i drogers virkning på menopause
En stribe af forskere offentliggjorde i 2017 et review, hvor de gennemgik forskningsartikler fra 1994 frem til 2016. 
Akut menopausalt syndrom, især hedeture, er et af de mest almindelige problemer under overgangsalderen. På grund af bivirkningerne af hormonbehandling er urtemedicinske og komplementære lægemidler altid af enorm interesse for mennesker i behandlingen og håndteringen af symptomer og komplikationer i overgangsalderen.

Formålet med denne undersøgelse var at undersøge mekanismerne og virkningerne af medicinske planter, som anvendes til behandling af menopausale symptomer.

I litteraturstudiet undersøgte man kliniske studier i perioden 1994 og 2016. Nøgleordene, der inkluderer overgangsalder, klimakterie, hedeture, urter og fytoøstrogener, blev brugt til at søge efter urtemedicin, der har været anvendt i kliniske forsøg til behandlingen ved hjælp af databaser som PubMed, Medline, Scopus, Google Scholar, SID og Magiran.

Resultaterne af undersøgelsen viste, at lægeplanterne, der inkluderer salvieurt (Salvia officinalis), citronmelisse (Melissa officinalis), Valeriana officinalis, sort cohosh (Cimicifuga racemosa), bukkehorn (Trigonella foenum-graecum), sort spidskommen (Nigella sativa) ), Vitex (Vitex agnus-castus), fennikel (Foeniculum vulgare), (Oenothera biennis), Ginkgo biloba, Alfalfa (Medicago sativa), Hypericum perforatum, Panax ginseng, Pimpinella anisum, lakridsarter (Glycyrrhiza glabra) Rødkløver (Trifolium pratense) og glycine soja, var effektive til behandling af akut menopausalt syndrom.

Lægeplanter kan spille en vigtig rolle i behandlingen af akut menopausalt syndrom; imidlertid kræves der yderligere undersøgelser for at styrke viden om effektivitet i behandlingen af akut menopausalt syndrom.

Nogle nøgne data

ReBuild er til kvinder (og mænd) med osteopeni, altså den naturlige, aldersrelaterede afkalkning af knoglerne. Osteopeni er ikke en sygdom, men en naturlig tilstand, der med tiden kan lede til osteoporose, og især hvis du er arveligt disponeret.

Halvdelen af alle 55-årige har osteopeni, og næsten alle 75-årige har osteopeni, det kan du læse meget mere om på www.osteoporose.dkAfkalkningen af knoglerne er hormonelt betinget, hvilket underbygges af, at i gruppen 65+ er der 4,5 gange så mange kvinder som mænd, der lider af osteoporose. Lige knap hver 5. kvinde i denne aldersgruppe er diagnosticeret med knogleskørhed.

Konklusion

Rødkløver har været genstand for mange flere forsøg end dem, vi har nævnt her, men fælles for de fleste forsøg er, at hvis ellers det er en rødkløver med et højt indhold af isoflavoner, og at vi ikke laver udtræk af de aktive stoffer, uden at det er hele planten, der bliver inddraget enten som te, kapsler, tinktur eller tørekstrakt, får vi et værdifuldt tilskud til måske blandt andet at kunne imødegå osteopeni, forstadiet til knogleskørhed og osteroporose. Isoflavonerne kan ikke gøre hele arbejdet for os, vi er også nødt til at kigge på vitaminer og mineraler, på evnen til at optage de forskellige næringsstoffer helt ind i knoglerne og især spise sundt og godt med så høj en næringstæthed som muligt. Vi er også nødt til at dyrke den nødvendige motion for at holde knoglerne aktive med at nedbryde den mængde knogleceller, der uophørligt nedbrydes hver dag for lige så hurtigt at kunne erstatte dem med nye sunde knogleceller. 

Og måske er det vigtigste budskab, at hvis du er født ind i en familie med genetiske udfordringer, hvad knogleskørhed angår, at gøre alt for at forebygge situationen, så du måske kan stoppe udviklingen.
En støtte på vejen kan for eksempel være Sandvig Pharmas ReBuild og gerne i kombination med tre kopper rødkløverte om dagen samt masser af vægtbærende motion, som opbygger knoglerne. 

Du kan læse mere om vægtbærende motion her:
https://osaia.health/

Eller her:

https://www.krop-fysik.dk/hold-knoglerne-staerke-motion/

Godkendte anprisninger:

  • Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler.
  • Magnesium bidrager til at vedligeholde normale knogler.
  • Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale knogler og en normal muskelfunktion.
  • Zink, vitamin K og mangan bidrager til at vedligeholde normale knogler.
  • Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar.
  • Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende brusk og knogler.
  • Vitamin D bidrager til en normal optagelse/udnyttelse af calcium og phosphor.
  • Vitamin D bidrager til et normalt calciumindhold i blodet.
  • Calcium bidrager til en normal muskelfunktion.

 

EFSA-anprisninger:

Rødkløver har en gavnlig effekt på knoglestrukturen.
Stor nælde indeholder spormineraler, som styrker knoglerne.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

LÆS MERE HER:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *