Fordøjelsesbesvær, i almindelighed

Siden tidernes morgen har mennesker været mere eller mindre plaget af fordøjelsesbesvær. Fra oldtiden og til begyndelsen af 1900-tallet har det især været dårlig hygiejne, som gav tarminfektioner. I dag er det i højere grad den moderne livsførelse med dårlig kost, stress, antibiotika og kemikalier, som forstyrrer tarmens naturlige mikroflora og nervesystem. Det er vigtigt for fordøjelsen og vores velbefindende, at tarmen tømmes hver dag. Morgenen er det mest naturlige tidspunkt, og afføring to gange om dagen er fint.

Giv dig god tid om morgenen, som er det mest naturlige tidspunkt for tømning af tarmen.

Ved irritabel tyktarm bør du slappe mere af, så nervesystemet til tarmen får overskud til arbejdet. Se eventuelt under stress.

Kurforslag generelt:

Undgå smitte, især fra dårlige kød- og fiskeprodukter. Vær hygiejnisk, især under tilberedningen af maden. 

Kost:

→  Et glas vand før morgenmaden, masser af vand resten af dagen og gerne et glas før sengetid. Tilsæt gerne lidt citron/lime i vandet, som styrker leveren og fordøjelsen.

→  Spis en fiberrig kost – grove brødtyper, grøntsager og frugt. Hvidløg, krydderurter, cayenne, paprika og ingefær er særlig godt.

→  Surmælksprodukter med mælkesyrebakterier har en gunstig effekt på tarmens mikroflora.

→  Undgå junkfood og stærkt opvarmede olier og fedtstoffer – for eksempel chips, pomfritter, pulversaucer, brun sovs, frikadeller, grillkylling og andre pandestegte eller grillede emner.

→  Luftdannelser skyldes ofte for lidt mavesyre eller problemer med at nedbryde bønner, kål, løg, gær, hvedemel, svinekød, dårlige olier og tilsætningsstoffer.

→  Vær opmærksom på allergi og intolerance. Mange tåler ikke mælkesukkeret laktose, men har det fint med surmælksprodukter. Du kan erstatte almindelig mælk med laktosefri mælk, som du finder i helsekostbutikker og supermarkeder.

Fedtsyrer: Spis gode planteolier i hverdagen, og spis fisk minimum to gange om ugen. En spiseskefuld hørfrøolie i grøden om morgenen er den allerbedste start.

Andet: Motion og lange gåture er vigtigt for at holde gang i tarmbevægelserne (peristaltikken).

OBS

Vær opmærksom på, at medicin og forskudt døgnrytme kan influere på tarmsystemet.

Det kan være nødvendigt med nogle gode probiotika, som du kan købe i helsekostbutikken. Der findes produkter i pulverform, som er lette at opløse i vand, og som smager godt. Produkter med ostevalle kan også anbefales.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.