Kanel og metabolisk syndrom

Kanel er et vigtigt bekendtskab, hvis du har problemer med metabolisk syndrom

Metabolisk syndrom giver ikke symptomer, men når følgevirkningerne af forstyrrelserne begynder at opstå, vil det typisk kunne give diabetes og symptomer på åreforkalkning i form af hjertekramper, blodprop i hjertet eller hjernen, så der er alle mulige grunde til at forebygge dette særlige fænomen.

Man hører mest om, at det især er livsstilsændringer, der skal til, men inden vi også, ligesom det almene sundhedssystem og en masse fitnessfolk, vil forsøge at stigmatisere en stor befolkningsgruppe, skal du vide, at det i høj grad også handler om dit genetiske ophav. Nogle familier bliver bare mere ramt af fænomenet, mens andre familier bliver ramt af andre ting. 

Når det er sagt, er det også heldigt, at det rent faktisk er et syndrom, du kan gøre meget for ikke udvikler sig. Det kan du gøre gennem motion, madvaner, minus stress og i det hele taget at fjerne så mange belastende faktorer i dit liv, fuldstændig som ved mange andre sygdomme. Og rækker du ud efter naturens skatkammer, vil der være meget mere, du kan gøre, for at fænomenet ikke accelererer.

Det vil ikke være nogen dum ide at kigge på sin familie og holde øje med, om der er en tendens til fænomenet, som meget vel kan opstå for eksempel efter en graviditet, eller når vi kommer op i alderen, 40+. Hvis familien begynder at bule ud især hen over maven, tale om forhøjet kolesterol og måske forhøjet blodtryk og eksempelvis utilpashed efter ingenting at have spist eller efter et større sukkerindtag (blandt andet alkohol!), så vil det være en rigtig god strategi at kigge på, hvad fænomenet er, og hvad det kan føre til, hvis vi ikke gør noget aktivt selv. 

Kort fortalt

Metabolisk syndrom behandles først og fremmest ved, at man ændrer livsstil. Man kan også behandle med medicin, der mindsker den videre udvikling af følgesygdomme til metabolisk syndrom.
Det er kendetegnet ved:
— For højt blodtryk
— Nedsat insulinfølsomhed
— Forhøjet kolesterol
— Forhøjet fasteblodsukker
Hvis to af fire følgende forhold er til stede, har man med stor sandsynlighed det metaboliske syndrom:
— Bugfedme, hvilket vil sige en livvidde for mænd over 94 centimeter og for kvinder over 80 centimeter eller BMI over 30.
— Fastetriglycerid over 2,0 mmol/l og eller HDL-kolesterol under 1,0 mmol/l eller i behandling for forhøjet kolesterol.
— Blodtryk over 140/90 mm Hg eller i behandling for forhøjet blodtryk.
— Fasteglukose (plasma) over 6,0 mmol/l.
10–15 procent af alle voksne i den vestlige verden har det metaboliske syndrom. Det betyder, at hver 6.–7. dansker har det. De fleste ved det ikke, og antallet er stærkt stigende, også blandt unge under 40.

Man kan ikke mærke det metaboliske syndrom. Først når skaden er sket, vil symptomerne dukke op.

Du skal selvfølgelig holde øje med, at du ikke allerede har udviklet diabetes 2
⇒  Høj blodglukose ved diabetes viser sig ved øget tørst og store vandladninger.
⇒  Der ses også tit betændelser i hud, blære og skede.
⇒  Åreforkalkning i hjerte, ben eller hjerne giver nedsat blodomløb og i værste fald blodprop, som kan være dødelig.
⇒  For højt blodtryk kan vise sig ved hovedpine og træthed, men er ofte helt symptomløst. Nogle gange er blodprop i hjernen eller hjerneblødning første symptom.
Derfor: Gå jævnligt til læge, og hold øje med din sundhedsprofil. 

⇒Fra naturens skatkammer skal vi hele vejen til Sri Lanka, hvor vi finder kanelbarken, som har været genstand for rigtig mange studier, der netop handler om blodsukker, om insulinresistens, om at regulere appetit og undervejs skabe større livskvalitet. 

Sammen med andre urter har kanelbarkens fine støtte fundet vej i blandt andet Sandvig Pharmas ReBalance, der, som navnet antyder, kan få dit blodsukker på ret køl igen. 

Kosttilskud alene kan ikke gøre det, men vi ved fra forskningen, at de udvalgte droger (som planter, der bliver brugt som medicin kaldes) kan støtte dine bestræbelser i at komme syndromet til livs eller i hvert fald gøre et forsøg på, at det ikke får lov til at udvikle sig. 

Der skal også fedtsyrer til. De rette fedtstoffer kan du læse mere om her, og du skal selvfølgelig gøre alt for at undgå for meget sukker i din hverdag. Sukker kan du læse mere om her

Du kan også få inspiration til at ændre dine kostvaner gennem Lene Lysholms viden om funktionel kost, som du finder her

Tilbage til kanelens evne til at regulere blodsukkeret og hjælpe dig på vejen …

Helt overordnet har man gennem studier set, at kanel kan:

  1. Skabe stabilt blodsukker på grund af et aktivt stof, kaldet kanelaldehyd, der reducerer et forhøjet blodsukker.

  2. Hjælpe med en bedre transport af glukose, som er den kemiske enhed, kulhydrater og sukker fra vores mad bliver nedbrudt til. Glukose cirkulerer i blodet og bruges som næring for kroppens celler. Men det kræver hjælp fra insulin, som er et hormon, der ligesom lukker celledøren op, så vi kan udnytte glukose og få energi fra den. Hormonet insulin produceres i bugspytkirtlen, og det er den, der kommer på overarbejde, hvis vi spiser for meget sukker, og forhøjet blodsukker opstår kortvarigt, eller er desværre for mange et mere kronisk problem både på grund af livsstil og mangel på alle de næringsmæssige faktorer, der skal støtte produktion af insulin og skabe sunde cellevægge. ReBalance og blandt andet funktionel kost kan som beskrevet ovenfor være med til at stabilisere og endog hjælpe med at tage fat om de bagom liggende faktorer. Det gælder også motion, for jo mere du bevæger dig, jo mere vil du bruge af glukosen, hvilket skaber et stabilt overskud af energi og nogle meget sundere celler, der ikke skal tage stilling til den moderne livsstil.

For hånden på både hjerte og bugspytkirtel: Den moderne livsstil hjælper os ikke. Vi er ikke længere otte timer i roemarken, vi spiser ikke længere grød tre gange om ugen, fordi der ikke var råd til andet, og vi havde bestemt ikke et stillesiddende liv med gruekedler i kælderen frem for vaskemaskiner. 

Kanel er også en støtte, når mængden af frit fedt i blodet (kaldet triglycerid) skal reguleres og er derfor en hjælper, når det gælder udviklingen af hjerte-kar-sygdomme. 

Igennem sin støtte både gennem appetitregulering, regulering af blodsukker og regulering af fedtstofskiftet, især det frie fedt i blodet, har kanel også betydning for udviklingen af overvægt, som meget vel kan være på grund af forkert kost, men også styret af de gener, der ligger i din familie. 

Enkelte studier antyder, at kanel ligeledes er virksom mod mavesårsbakterien Helicobactor pylori, men yderligere studier bør iværksættes. Har du i øvrigt mistanke om, at du har denne mavesårsbakterie (som også kan sidde i tyndtarmen), bør du kontakte din læge. 

Det kan være svært at forske, når der i en slægt som kanel findes flere forskellige arter, som ikke har helt det samme indhold af aktive indholdsstoffer. Den mest kendte her i Europa er kanelen fra Sri Lanka, og det giver rigtig god mening, da forskningen også viser, at det er kanelen herfra, der har den bredeste virkning på evnen til at nedbryde stivelse til sukker og videre til glukose i kroppen. Stivelsesholdige fødevarer som kartofler og hvidt brød kan derfor blive mindre belastende for det samlede blodsukker ved at tilføje kanel i rigelige mængder til måltiderne. Det kan til gengæld være en svær kunst i det danske køkken, men er du til smoothies, så tag en teskefuld kanel sammen med en enkelt spiseskefuld smoothie; så er du nået langt, hvis du har købt en god kvalitet. Vi behøver ikke at nævne, at det selvfølgelig ikke skal være kanelsukker …

Alle kaneltyper viste i øvrigt, at de alle var rigtig gode til at hjælpe de enzymer, der skal nedbryde stivelse korrekt. 

I dag kan man desuden med computermodeller efterligne kroppens evne til at håndtere blodsukker og også kigge på, hvor god kroppen er til at undgå insulinresistens. En flok forskere granskede i 2019 et væld af forsøg og udvalgte 16 randomiserede, kontrollerede studier i deres metaanalyse. Her kunne man ved at indtaste alle detaljer om fastende blodsukker og tal for insulinresistens (HOMA-IR) se, at der var en signifikant forbedring af både fasteblodsukker, som et udtryk for, hvor god kroppen er til at nedbryde sukker korrekt og optage det i cellerne, og en forbedret insulinfølsomhed, som udtryk for at der var nok insulin til stede til at lukke glukosen ind i cellerne. Det er sammen med en række andre faktorer afgørende for, om man udvikler diabetes 2, eller at man helt kan undgå at få sygdommen, der jo i sig selv er meget afhængig af stabile, sunde kostvaner, men desværre også kan udvikle sig til kredsløbssygdomme, hjerteproblemer, overvægt og andre alvorlige sygdomme som for eksempel Alzheimer. 

Forsøg

Kanel og metabolisk syndrom

I Indien indgik 116 deltagere med metabolisk syndrom i et forsøg over 16 uger. Den ene gruppe fik seks kapsler om dagen med i alt tre gram kanelbark, mens kontrolgruppen fik kapsler med hvedemel. 
Undervejs blev der kigget på kropssammensætning, taget blodprøver, blodtryk, og man kunne se, at der var en meget stor forskel mellem de to grupper. Begge grupper var valgt ved lodtrækning, og i gruppen, der fik kanel, så man en signifikant forbedring af:
—  Reduktion af fastende blodsukker
—  Mindre omkreds i taljen
—  Blodtryk
—  Kolesterolniveauerne var dalet, især triglycerider og LDL
Konklusionen blev, at der med tre gram kanel om dagen i 16 uger var en forbedring på alle faktorer i det metaboliske syndrom
ER ANDET FORSØG har vist, at selvom du allerede nu er overvægtig, måske på grund af livsstil, måske på grund af genetisk ophav eller på grund af metabolisk syndrom (eller et mix af alle tre årsager), så kan kanel være en rigtig god støtte til vægttab og til at få has på de mange skæve blodværdier. 
Forsøget var, som det oftest er, med en kontrolgruppe, men kort fortalt, så hjalp to kapsler om dagen, en morgen, en aften med 500 mg kanel i hver kapsel på de fleste af de parametre, man måler på, når det gælder det metaboliske syndrom.
Det interessante var, at de deltagere, der havde en BMI på mere end 27, havde bedre resultater af forsøget end dem, der kun var let overvægtige.

I Sandvig Pharma ReBalance får du 180 mg kanelbark fra Sri Lanka. Her bliver den støttet af en række andre droger, men der er ikke noget i vejen for, at du i en periode på for eksempel tre måneder tager fire kapsler om dagen eller supplerer med kanelbark som tørret pulver i din hverdag. Anvend kanel fra Sri Lanka, og bland det for eksempel i en skefuld smoothie eller en skefuld yoghurt. Eller find opskrifter, uden sukker, på nettet, hvor kanel indgår.

Slanke mennesker kan også lide af metabolisk syndrom uden at vide det, og derfor er det vigtigt, at du kigger på parametrene, som er nævnt længere oppe i artiklen, og at du går til læge, hvis du er i tvivl.
Marianne Palm

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at hvis vi som danskere implementerer kanel fra Sri Lanka som en væsentlig del af vores hverdag, kan vi sammen med andre urter, vitaminer, mineraler og fedtsyrer og selvfølgelig sammen med en væsentlig sund kost og hyppig motion gøre meget for at forebygge det metaboliske syndrom og de følgevirkninger, der kan opstå, hvad kredsløbsproblemer, forhøjet kolesterol, nedsat insulinfølsomhed og diabetes 2 angår.

I Sandvig Pharmas produkt finder du 180 mg kanel, og du kan roligt anvende en teskefuld kanel om dagen i din madlavning. Sørg for at anvende en god kvalitet fra Sri Lanka. 

Kanel har traditionelt altid været anvendt til at afhjælpe luft i tarmene, fordøjelsesbesvær, kvalme med appetitløshed og andre forbigående fordøjelsesproblemer. 

Det ved de godt i udlandet, det har de vidst i mange år, men hvordan går det egentlig i Danmark? 

Integrativ medicin er et koncept, der kombinerer konventionel behandling med evidensbaserede komplementære behandlingsformer.

Glukose cirkulerer i blodet og bruges som næring for kroppens celler. Men cellerne kan ikke optage glukose uden hjælp. Et hormon, der hedder insulin, og som produceres i bugspytkirtlen, skal først binde sig til celleoverfladen
(kilde: sundhed.dk)
Kanel
Det sker
Det får du
Indeholder kanelaldehyd, der reducerer blodsukker mere effektivt end metformin
Stabilt blodsukker
Stabilt energiniveau, en balanceret appetit, naturlig vægtregulering
Større livskvalitet
Forbedret glukosetransport
Stabilt blodsukker
Stabilt energiniveau, en balanceret appetit, naturlig vægtregulering
Større livskvalitet
Forbedret insulinsignalering
Stabilt blodsukker
Stabilt energiniveau, en balanceret appetit, naturlig vægtregulering
Større livskvalitet
Regulerer fedtstofferne i blodet
Nedsætter risikoen for hjerte-kredsløbs-problemer
Gladere, tryggere,
færre bekymringer
Reducerer BMI
Nemmere vægtkontrol
Øget livskvalitet
Kanel og ingefær virker synergetisk
Større udbytte, end hvis de tages hver for sig
Forbrugeren har sikkerhed for at få det optimale udbytte af investeringen

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *