Papayablad ekstrakt

Den elskelige papaya har blade med indhold

Har du rejst i Asien, har du forhåbentlig også spist en papaya. Den er stor, grøn og aflang, og skærer du en moden papaya over, lyser det meget orange frugtkød op mod dig med en midte af meget blanke frø. Frugten indeholder et væld af enzymer, der regulerer din fordøjelse, som kan hjælpe dig gennem din rejse, og smager himmelsk, hvis du lige drypper et par dråber lime ud over den orange overflade. Er du hardcore, spiser du frøene, da de mere end noget andet skulle indeholde kimen til en sund fordøjelse, der lettere kan klare de fremmede himmelstrøg. 

 

Forskning og erfaringer

Forskning viser, at det ikke kun er selve frugten, der kan skabe en sund fordøjelse. Det lille, eller nogle gange lidt større, træ, som enhver haveejer på Sri Lanka har plantet i sin have, har nogle sådan lidt uanselige blade, set i forhold til frugternes størrelse, men det skal man ikke lade sig snyde af. For bliver de omgjort til en ekstrakt, får man et væld af gode bekendtskaber for de lange tarme. 

Fra folkemedicinen har man altid tænkt, at frugten kan virke helende på slimhinderne i mavesæk og tyndtarme, og det gør de blandt andet ved at hjælpe på dannelsen af fordøjelsesenzymer, så vi lettere nedbryder maden og ikke lader den opholde sig længere end nødvendigt i den lange fordøjelseskanal. 

Også fra folkemedicinen, hvilket er bekræftet med moderne forskning, ved man, at papayablade har en opbyggende virkning mod sygdomme i tarmsystemet og også er anvendt mod parasitter. 


Irritabel tyktarm

Et klinisk forsøg med frivillige forsøgspersoner med kroniske fordøjelsesproblemer viste tillige, at papaya bidrager til opretholdelsen af ​​fordøjelseskanalens fysiologi og mildner symptomerne på irritabel tyktarm. Det har mange vesterlændinge erfaret, når de er på langtur i de asiatiske lande, og ærgerligt er det, at vi stort set aldrig kan få modne papayaer her i Europa, da en kvart eller halv frugt hver morgen kan gøre dagen til en særlig smertefri dag. 

 

Meget effektive enzymer i fordøjelsen

Andre forsøg har vist, at enzymerne kunne overleve mavesyre og andre tarmsafter i en sådan grad, at de også kunne måles helt nede ved blindtarmen, som sidder i overgangen mellem tynd- og tyktarm, hvilket er vigtigt, især hvis der er rod med parasitter, som der meget vel kan være i store dele af verden både på grund af hygiejne ved køkkenbordet, men også i områder med dårlige ernæringsforhold, eller hvis man går barfodet gennem områder, der er forurenet blandt andet af afføring fra mennesker og dyr. Af samme årsager ser vi ikke så tit parasitter i danske tarme, men de kan godt forekomme, og langvarig diarre hos børn eller voksne, der har været i udlandet, bør undersøges. Det var et lille sidespring væk fra de sårbare tarme her i Europa, som dog også alt for ofte har brug for hjælp. 

 

En lang række andre forsøg indikerer, at papayablade, og måske også frugten, kan

  • Være en støtte ved udviklingen af diabetes 2 ved at genoprette de dele af immunforsvaret, der ellers kan komme under pres ved sygdommen. Papayabladsekstraktet kan blandt andet genoprette de såkaldte adipocotykiner, som er cytokiner (immunforsvarets signalstoffer), der udskilles af fedtvæv.
  • Nogle bidrager til en fedmerelateret inflammationstilstand eller til udvikling af metabolisk syndrom, en konstellation af sygdomme, herunder, men ikke begrænset til, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og åreforkalkning. (kilde: wikipedicia.org).
  • Papaya kan også hjælpe med at regulere blandt andet GLUT4, som er en transportør af insulin. Transportøren er afhængig af, at der er insulin til stede, for at cellen kan optage glukose (og glukose er slutproduktet, når vi har spist kulhydrater, der bliver til sukker, som senere bliver til glukose). Det er især i vores hjertemuskel og i andre tværstribede muskler (for eksempel alle dem, vi bruger til at bevæge os med, og fedtvæv), at GLUT4 er til stede. Også et andet stof, IR, skal være til stede, for at transporten af glukose foregår effektivt, og også her har papayablade en genoprettende funktion. 

 

Undgå følgevirkninger af metabolisk syndrom og diabetes 2

Uden at gå i endnu flere indviklede fysiologiske detaljer på celleplan, kunne man også se, at ved at regulere en lang række enzymer og signalstoffer reducerede man risikoen for inflammation, for eksempel på alle blodkarvægge, hvilket gør, at man måske ikke udvikler senfølger ved diabetes 2. Det kræver dog meget mere forskning, men alt i alt kan redaktionen godt forstå, at selvom der mangler forskning, er det på sin plads at tage et ekstrakt af papayblade med i et produkt, som henvender sig som et forebyggende redskab og støtteterapi mod metabolisk syndrom. Her er det værd at nævne Sandvig Pharmas ReBalance. 

 

Enzymterapi har haft trange kår i Danmark, men nu kommer der heldigvis flere og flere produkter, der på alle måder kan støtte en svag fordøjelse og derigennem kan styrke vores evne til at nedbryde vores mad og udnytte den helt ude i de enkelte celler. 

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *