Alopecia

Symptomer Alopecia-forløb Viden om alopecia Behandling af alopecia (hos lægen)Graden af alopecia Vitaminer til håretUrterAndre tilskudAromaterapiSøvn FødevarerPas på hovedbunden Hovedbundsmassage For hårdt vand?HåndklædeLinks
 
Alopecia er pletskaldethed. Pletskaldethed kaldes også for alopecia areata.  Det vides endnu ikke, hvorfor alopecia opstår, og sygdomsprocessen er ikke klarlagt. Der kigges på, at alopecia kan være arvelig, og at autoimmune sygdomme kan være en mulighed.  Ved alopecia danner kroppen antistoffer mod egne hårsække.  Der vil oftest komme genvækst af hår på de skaldede områder, mens der opstår nye pletter med hårtab. Alopecia ses oftest hos yngre, både hos mænd og kvinder. Omkring halvdelen af alopecia-patienter rammes, inden de er 20 år.  Det anslås, at omkring 100.000 danskere, svarende til to procent, har sygdommen.  Det er pludseligt opstået hårtab. Alopecia kan opstå i hårbunden, øjenbryn, skæg og kropsbehåring.  Heldigvis ses det, at mere end 80 procent af håret kommer tilbage igen inden for et til to år.  Alopecia-forløbet varierer meget fra person til person, hvor nogle har sygdommen i flere år.  Tilbagefald er dog hyppige, da omkring 30-50 procent får sygdommen igen senere i livet.  Alopecia starter oftest i hovedbunden, hvor der ses store områder, hvor hårtabet gradvist bliver større og større i løbet af uger. Her kan skæg, bryn og øjenvipper påvirkes.  I visse tilfælde ses det i hele hårbunden, og al kropsbehåring rammes af hårtabet.   
 • Pludseligt opstået hårtab.
 • Hårtabet ses på centimeterstore områder, oftest i hårbunden. 
 • Ses i hovedbunden, øjenbryn, skæg og kropsbehåring.
 • Håret forsvinder oftest i cirkulære områder, hvor den fremviste hud er helt glat uden tegn på ardannelse, skæl eller rødme. 
 • Der ses to til tre millimeter små hår i det ramte område.
 • Ved alopecia areata er der blevet set negleforandringer hos nogle. Der ses pitting (fingerbølprik) på neglene eller lange, rug riller ned ad neglen (trachyonychia).

Alopecia-forløb

De fleste oplever, at håret kommer tilbage igen. Det vil tage flere måneder, før håret vokser frem, og det nye hår kan have fået pigment- og strukturændringer. De fleste oplever, at det nye hår er mere hvidt i farven, det kan være forbigående, men for nogle er det er en permanent hårfarve ved det angrebne område. 

Pletskaldethedsprognosen er dårligere, hvis:

– Hårtabet ses at vare længere end et år  – Hårtabet er begyndt inden puberteten  – Hårtabet er på store områder 

Til dig, der gerne vil vide mere om alopecia

Psykiske belastninger kan have en udløsende faktor, hvis der samtidig er en genetisk disposition for alopecia. Arveligheden ses blandt andet hos enæggede tvillinger.   T-lymfocytterne spiller en rolle ved alopecia. T-lymfocytterne angriber hårfolliklerne og skaber en inflammation, som skader hårets follikler, og dermed kommer der hårtab.  IGF-1 (insulin-like growth factor-1) spiller en vigtig rolle i hårvæksten. Capsaicin (som findes i mange planter i capsicum-slægten) har vist sig at øge IGF-1-produktionen. En kombination af isoflavon og capsaicin kan øge IGF-1-produktionen i hårsækkene og dermed fremme hårvæksten. 

Betegnelser
 • Alopecia areata – pletskaldethed.
 • Alopecia totalis er betegnelsen, hvis alt hår på hovedet tabes. 
 • Alopecia universali er betegnelsen, hvis alt hår på kroppen tabes. 
 • Alopecia androgenetic er betegnelsen for, at hormonerne er involveret, og der kommer et mønster med hårtab. Som skaldethed i panden eller en bredere skilning i håret. 
 • Alopecia cicatricial er betegnelsen for området mellem åbningen af talgkirtlen og fastgørelsesstedet for m. arrector pili, som resulterer i fibrosis og permanent hårtab.
 • Diffus alopecia er betegnelsen, når der sker en formindskelse af hårmassefylden over hele hovedet. 

Hvordan ved lægerne, at det er alopecia?

Diagnosen stilles ud fra hårtabets udseende, efter lægen har kigget på områderne.  Det er sjældent nødvendigt at tage en biopsi af det hudløse område.  Lægen vil også kigge på, om der er andre autoimmune sygdomme som diabetes, vitiligo, perniciøs anæmi, Addisons sygdom og stofskiftelidelser. Der bliver også set på, om der tages medicin, som sænker immunforsvaret. 

Hvordan behandler lægerne alopecia? Som regel ses tiden an, inden der sker en aktiv behandling, for hos 80 procent vokser nyt hår ud igen på de ramte områder.  Ved de tilfælde, hvor der skal medicinsk behandling til, når hele hovedbunden er ramt eller resten af kroppens hår, bliver der kigget på binyrebarkhormoncreme eller indsprøjtninger i huden med binyrebarkhormon.  Minoxidil har ingen klinisk dokumenteret effekt på alopecia, men nogle har haft glæde af den, mens behandlingen var i gang.  Der kigges nu på et nyt behandlingsmiddel kaldet JAK-hæmmere, men der er ingen retningslinjer i Danmark endnu.  Immunsuppressiv systemisk behandling kan have en positiv effekt på de ramte områder til ny hårvækst, men er sjældent indiceret grundet bivirkningerne.  Immunsuppressive medikamenter kan give en genvækst ved de ramte områder ved alopecia areata. Immunmodulerende cremer PUVA (lysterapi).  Nogle får ved alopecia universalis og totalis lavet tatoveringer af øjenbryn og håret på hovedet for at stimulere en hårvækst. Vær obs. på, at tatoveringer er permanente. 

Kvantificeringsundersøgelse af håret  Undersøgelsen bliver foretaget rundt om læsionen og korreleres med sygdomsaktiviteten og hjælper med bestemmelse af ætiologien.  Testene, der foretages, ser således ud: 

Pull-testen:  Testen her hjælper med evalueringen af diffust hårtab i hovedbunden. Testen foretages ved et blidt træk på en gruppe hår på forskellige områder af hovedbunden. De hår, som bliver ekstraheret, tælles og undersøges dernæst under et mikroskop.  Normalen er <3 hår pr. område. Er testen >10 hår ved ekstraktion, er pull-testen positiv. 

Pluktesten:  Hårene trækkes individuelt ud ved roden. Hårsækkens rod undersøges under et mikroskop for at vurdere vækstfasen og for at diagnosticere en defekt af anagen, telogen eller en systemisk sygdom.

Hovedbundsbiopsi:  Testen udføres, når der er alopecia til stede, men diagnosen ikke er sat endnu. Biopsitesten gør det muligt at skelne imellem ar- og ikke-ardannede alopecia. Biopsien tages oftest ved kanten af den skaldede plet. 

Hårtælling:  Denne bruges oftest, når pull-testen er negativ. Hårtælling sker ved at tælle antallet af tabte hår om dagen.  Hårene, der bruges, er fra den første morgenbørstning eller dem, der kan tages ved morgenbadet. De samles i en pose i 14 dage.  Er hårantallet >100 om dagen betragtes det som unormalt, medmindre det er efter brug af shampoo, da hårtallet kan være op til 250 og stadigvæk være normalt. 

Trichoskopi:  Er en ikke-invasiv metode til at evaluere hår og hovedbund på. Der bruges et dermoskop eller videodermiskop til testen. Ved trichoskopi ses der ved alopecia areata regelmæssigt fordelte gule prikker (hyperkeratotic plug), hår med mikroeksklamationsmærker (håret ligner et udråbstegn) og sorte prikker (ødelagte hår i hårsækkens åbning).

Graden af alopecia

Mild Tre eller færre områder med alopecia med den største diameter på <3, eller at sygdommen kun har bredt sig til øjenbryn og vipper. 

Moderat  Mere end tre områder med alopecia, eller at størrelsen af området er mere end tre centimeter i den bredeste del af diameteren. Uden alopecia totalis eller alopecia universalis. 

Svær Her er det uden alopecia totalis eller alopecia universalis. 

Ophiasis En svær form, hvor hårtabet sker med et udseende, som bølger på hovedet. 

Vitaminer til håret

Ved alopecia totalis og universalis er det meget begrænset, hvad komplementære behandlere kan byde ind med.

Alle vitaminer og mineraler nedenfor mangler stadigvæk mere forskning for definitivt at kunne siges at være til gavn for alopecia, men der er blevet lavet enkelte forskningsforsøg, som kunne antyde, at de har en gavnlig effekt. 

A-vitaminer er blevet set gunstige for reguleringen af hårets cyklus og immunrespons i forhold til alopecia. A-vitamin styrker hud og hår og er en antioxidant, som beskytter cellemembranen mod frie radikaler. Der kan også være behov for ekstra ved hudproblemer. 

B2-vitamin fra æbleprocyanidin har vist sig at øge hårvæksten, trætheden og keratinindholdet i håret. B2 hjælper også mod fedtet hår og skæl og er en vigtig faktor for både hud og hår. Der kan være behov for ekstra B2 ved hårtab og kløe. 

B8-vitamin hjælper med iltningsprocesserne i cellerne og hjælper på hårtab og skældannelse. 

B9-vitamin styrker hud og hår. Der kan være behov for ekstra B9 ved hudsygdomme og hårtab. 

B12 øger dannelsen af røde blodlegemer og hjælper med at transportere ilt ud i blodet. B12 øger også immunforsvaret. 

C-vitamin er godt ved oxidativ stress. James Lind fik i det 18. århundrede dokumenteret, at vitamin C-mangel hos sømænd ud over dermatologiske symptomer som hudblødning også viste, at manglen gav hårtab. C-vitamin hjælper med dannelsen af kollagen og styrkelse af bindevævet. Det er også den mest dokumenterede antioxidant. C-vitamin er cellebeskyttende. 

Det er blevet set i nogle studier, at folk med alopecia har lave niveauer af vitamin D. Vitamin D er antiinflammatorisk, har immunmodulerende egenskaber og er med til at regulere kreatinocytter, som er celler i epidermis. Hårcyklussen, hårvæksten, hårfolliklerne og oven i hårtab bliver også påvirket af vitamin D. Der kigges også på, om D-vitaminmangel er forbundet med ardannelsen i alopecia, men der mangler stadigvæk flere studier på sammenhængen mellem alopecia og vitamin D, som i øvrigt har betydning for optagelsen af calcium, der kan være nødvendigt for huden og for nervesystem og immunforsvar i huden. 

Kobber fremmer dannelsen af enzymer og røde blodlegemer, er med til dannelse af bindevæv og er vigtigt for hårs og huds pigmentering. Kobber styrker også immunforsvaret og er en antioxidant, som beskytter cellerne. Der kan være behov for ekstra kobber ved hårtab og hudlidelser. 

Magnesium spiller en rolle i udnyttelsen af andre vitaminer. Magnesium styrker også immunsystemet og kredsløbet. 

Selen er nødvendigt for kredsløbet, den normale cellefunktion, immunforsvaret og er en antioxidant. Selen er også vigtigt for både huds og hårs sundhed. Skældannelse kan være et tegn på, at der skal kigges på selenniveauet. 

Zink styrker immunsystemet og er med til cellenydannelsen. Zink er vigtig for sårheling og hår. Der skal kigges på, om zinkniveauerne er lave, hvis der er en dårlig vækst i hår og hud.

Mulige urter til støtte

Hjulkroneolie til at smøre på huden. Hjulkroneolie indeholder GLA, som hjælper på fugtbalancen og er antiinflammatorisk. Hjulkroneolie hjælper også med at hele og fremskynde reparationen af beskadiget hud og kan bruges på alle hudtyper. Olien giver ligeledes fugt til hårsækkene, hjælper med stærkere hår og fremmer hårvækst. Hjulkroneolie gør også håret fleksibelt, blødt og fjerner skæl. 

Echinacea purpurea for regulering af T-lymfocytterne, den regulerer immunforsvaret og er derfor god til autoimmune sygdomme som alopecia. Rød solhat er immunregulerende, inflammationshæmmende og cellebeskyttende og er en antioxidant. Echinacea er også med til at regulere mængden af cytokiner.

Thymus vulgaris er en bitter tonic, den er desinficerende og er god til infektioner. Derfor vil den være god i en vandspray eller olie.

Rosmarinus officinalis kan forbedre mikrokapillær perfusion. Der er set gunstig effekt ved stigning af antal hår både ved minoxidil og ved rosmarin efter seks måneders brug. Rosmarin er afslappende, krampeløsnende og desinficerende. Rosmarin er også kredsløbsstimulerende og er god for hårskæl. Rosmarin giver glans til håret. Rosmarin er ligeledes en god antioxidant og modvirker hårtab.  Har du mørkt hår, så får håret også ekstra glans. 

Lavendula augustifolia er beroligende for nervesystemet og muligvis spændinger i hovedbunden. Olien fra lavendel er bakteriehæmmende og er god til heling ved uren hud.  Lavendel i håret vil neutralisere den gule farve og bringe den smukke, grå hårfarve frem. Den har antiinflammatoriske egenskaber og er sårhelende. 

Juniper virginiana (cedertræ) er beroligende og antibakteriel, den er styrkende, men også beroligende for nerverne. Cedertræ har i blandingerne med de andre hårolier vist at kunne hjælpe på alopecia. 

Allium sativum fremmer kredsløbet, er desinficerende og virker blodkarudvidende. Du finder en løgjuicekur til håret længere nede. 

Serenoa repens forbedrer ernæringen til håret og hovedbundsblodcirkulationen. Savpalme indeholder immunstimulerende polysakkarider. Savpalme er desuden inflammationshæmmende. 

Camellia sinensis er en kraftig antioxidant, den styrker immunsystemet, og det er set ligesom ved savpalme at være gavnlig for cirkulationen i hovedbunden og forbedrer ernæringen til hovedbunden. 

Curcurbita pepo har vist at have en gunstig effekt, da det blev undersøgt, om den havde en gavnlig effekt som minoxidil 5%. Græskarfrø som olie har vist signifikant stigning i hårvæksten. Der mangler stadigvæk mere forskning, men resultaterne indtil videre er lovende. 

Curcuma aeruginosa repens forbedrer ernæringen til håret og hovedbundsblodcirkulationen. Dagligt indtag af ingefær viste en forbedring af antioxidantniveauerne af erytrocytter og lymforcytter, som viste sig at være svækket hos personer med alopecia. Ingefærpulveret hæver også serumkoncentrationen af zink.   

Trifolium pratense – rødkløver – har, ligesom Curcuma aeruginosa, måske vist sig at være gavnlig for cirkulationen i hovedbunden og forbedre ernæringen til hovedbunden. Rødkløver er betændelseshæmmende. 

Panax ginseng har vist, ligesom Trifolium pratense, at være gavnlig for cirkulationen i hovedbunden og forbedre ernæringen til hovedbunden. Rød ginseng har også vist at fremme hårvæksten. 

Mentha x piperita har vist en af de mere fremtrædende effekter med en signifikant stigning i både tykkelsen af håret, follikelantallet og follikeldybe. Pebermynteolien fik også IGF-1 til at stige. 

Chamaecyparis obtusa har vist at have en hårvækstfremmende effekt ved brug af olien fra solcypres.

Eclipta alba Hassk er en velkendt ayurvedisk urt til blandt andet hårvækst. Eclipta alba Hassk som 2% eller 5% olie har vist en gavnlig effekt på hårvæksten, og hvor hurtigt der kunne ses resultater. 

Vitis vinifera er en god antioxidant og er med til at neutralisere frie radikaler.  Druekerneekstrakt er med til at fremme kredsløbet og stabilisere bindevævet.

Glycyrrhiza glabra er inflammationshæmmende og er god til hudsygdomme med inflammation. 

Rehmania glutinosa bruges til behandling af inflammatoriske tilstande, der involverer immunsystemet som for eksempel ved autoimmune sygdomme. 

Ginkgo biloba hæmmer PAF, som er indblandet i hudsygdomme med inflammation. Ginkgo biloba er en antioxidant, der fremmer kredsløbet og udvider blodkarrene. 

Allium cepa hjælper på mindskning af hårtab. Løg viste at have en gavnlig effekt på hårvækst. 

Aloe vera har været brugt i mange år for dens helende egenskaber af hudsygdomme. Aloe vera er inflammationshæmmende og indeholder enzymer, som nedbryder skadet væv. Aloe vera beskytter og heler huden. Aloe vera nedsætter også kløe og svie og er fugtighedsgivende. 

Capsicum annuum er kredsløbsstimulerende og desinficerende. Capsicum fremmer andre urters effekt. 

Mange lægeplanter har vist et potentiale til at reducere hårtab takket være deres antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber. De har evnen til at forbedre det lokale stofskifte, når de bruges eksternt. Urterne kan være med til direkte eller indirekte at reducere hårtab. 

Andre tilskud

Der er blevet set signifikant bedring på hårvækst og tykkelsen af håret med en mælkesyrebakteriekombi med kimchi. Der kigges stadigvæk på mælkesyrebakterier, kimchi og hårvækst. 

Pycnogenol er blevet set at øge hårtætheden signifikant, reducere hårtab og hjælpe blodcirkulationen i hovedbunden. 

Aromaterapi til hår

I et randomiseret forsøg blev en gruppe delt op i to, hvor den ene fik en blanding af æteriske olier (timian, rosmarin, lavendel og cedertræ) i en bæreolie til at massere i hovedbunden dagligt. Den anden gruppe fik kun bæreolien til at massere hovedbunden dagligt. Studiet viste en gunstig effekt hos dem, som brugte aromaterapi i forhold til dem, som kun brugte bæreolien. 

Opskriften Blandingen er fire dråber af hver i jojobaolie. 

Løgjuice

Hvis der er tale om pletvis hårtab, kan der behandles med urter udvortes: Løgjuice smøres i hovedbunden to gange dagligt. 

Studier viser at 95 procent af dem, der smurte de ramte områder med hvidløgsgel, havde gavn af kuren. Hvidløgsgel bruges sideløbende med hydrokortisonsalve.

Fremgangsmåde: Skræl og hak tre til fire løg fint. Smid dem i en juicer, og si saften i et glas. 

Har du ikke en juicer, kan der bruges et rivejern i en skål, bagefter igennem en si, hvor den presses igennem med en ske, så saften virkelig kommer frem. Få alt med ved at presse gennem et osteklæde eller et gazebind.   En stationær blender, der ryster, kan også klare opgaven.  En kødkværn kan også være en mulighed. 

Træning til håret

Aerob træning har vist sig at give de bedste resultater, hvor der blev set reduktion i hovedbundskløe, skældannelse, fedtet hovedbund, bedre søvnkvalitet og psykiske påvirkninger af at have alopecia. I et studie så man, at der helst skulle mere end 60 minutters træning til for at kunne se en effekt.   

Søvn

Melatonin har vist sig at have en gavnlig effekt på mindskningen af hårtab og tykkelsen af håret. Melatonin er det naturlige søvnhormon, vi danner, når det er mørkt. Modsat vil lys gøre, at der dannes mindre melatonin, og vi er mere vågne. Der bliver kigget på sammenhæng mellem sygdomme som alopecia og melatonin.  Der blev også vist et fald i skæl og forhorning i huden (sabhorrea) i hovedbunden.  

Der er set en forringet søvnkvalitet hos nogle alopeciapatienter. 

Fødevarer og alopecia

Middelhavsdiæten er rig på grøntsager, friske urter og antiinflammatoriske næringsstoffer, som kan fremme hårets sundhed og vækst.  Den glutenfrie diæt stimulerer hårvækst ved alopecia.  Husk tilstrækkeligt med protein i kosten, da det er nødvendigt for hårets sundhed.  HCG-diæten (The human chorionic gonadotropin diet), VLCD-kur (hypocaloric diet), øget forbrug af fisk, boghvede og hirse kan muligvis være en trigger til alopecia.  Der er blevet fundet en forbindelse mellem mandeligt hårtab og forbruget af sødede drikkevarer. 

Pas på hovedbunden om natten

Silke som enten hovedpudebetræk eller som en bonnet (en kyse) har en lang række fordele i forhold til bomuldshovedpudebetænk. Silkes overflade er blød og kan reducere friktionen, som forekommer, når håret gnider sig mod puden i søvne. Silken minimerer kruset hår, som kan føre til knækkede spidser.  I forhold til bomuld trækker silkens naturlige protein ikke fugten fra håret. Derfor forbliver håret hydreret og opretholder den rette mængde fugt for sundt hår. Den friktionsfrie silke klæber keratinon til både vores hud og hår, så hårene får en beskyttende film om sig. Filmen hjælper med at sørge for, at håret er sundt og stærkt.  Silkens friktionsfri egenskab hjælper med at forhindre brud på håret.  Silken kan også hjælpe en række tilstande i hovedbunden grundet dens bløde, friktionsfrie overflade. 

Også silkehatte kan om dagen beskytte dit hår, men du har også brug for sollys. Så gør det med måde. 

Bambus- og satinpudebetræk er også glatte materialer til at sove med. Ligesom silke vil bambus og satin også beskytte hårets fugt i forhold til bomuld. 

Bambus har ikke en helt så blød overflade som silke, men er bedre end bomuld. Nogle vil dog se det som en fordel, da silke kan få puden til at glide for meget rundt under søvn! 

Bomuld skaber en stor friktion, hvilket kan rive i håret, og du vågner dermed med morgenhår. Meget mere fugt bliver også trukket ud af hår og huden i forhold til de andre materialer.  

Hovedbunden vil have massage

Hovedbundsmassage er godt for både hovedbunden og for håret. Massagen af hovedbunden udløser hormonet oxytocin, der giver glæde og fornyet energi. Ud over udløsningen af oxytocin virker massagen også afstressende og hjælper på spændinger.  Massagen vil hjælpe med stimulering af blodcirkulationen, som vil give en øget blodgennemstrømning til hårsækkene, så de får ilt og næringsstoffer til hårfolliklerne. Blodgennemstrømningen styrker derfor hårvæksten.  Massagen kan vare så længe, du har overskud til det. Inden et bad eller i forbindelse med en hårkur eller spray vil være optimalt.  Start hovedbundsmassagen med redt hår, så der ikke er filtring i håret, inden du begynder. Husk at bruge en børste eller kam, som passer til din hårtekstur!  Du kan bruge cirkulære bevægelser, bevæge dig hen over hovedbunden i zigzag-bevægelser, eller hvad der passer dig bedst. 

Er dit vand for hårdt? 

Der er modsigende resultater ved hårdt vand.  Nogle studier viser, at der ikke var nogen ændring på styrken og elasticiteten i håret ved henholdsvis hårdt vand og destilleret tvand. Andre studier viser, at det hårde vand kan påvirke hårets kvalitet. 

Dit hårhåndklæde er også vigtigt

Efter badet vil mange tørre deres hår ved at smide håndklædet op på håret og gnide hænderne rundt, til håret er blevet tørt og uglet. Mange tænker ikke over, hvor hårdt det egentligt er for det nyvaskede hår at tørre det på den måde.  I stedet for at ugle håret rundt under håndklædet, så klem håret i håndklædet over det hele for at presse vandet ud. Metoden er mere skånsom for hvert enkelt hår. 

Kig i øvrigt under silkehovedpuder om hårets mulighed for at blive behandlet så skånsomt som muligt efter hårvask. Brug gerne bambushåndklæder frem for bomuld. 

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/haar-og-hovedbund/pletskaldethed/ https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hud/tilstande-og-sygdomme/haartab/alopecia-pletskaldethed/ https://www.youtube.com/watch?v=DvnJ6qZkaBA https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5632317/ https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S2210836X13000237?token=427518C9E8C6AE55B7B8582849409729C402AFE5ACAF7503FA97D63967E84D207A747B7A30B9A16D8F76042E3BAB37A9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32258051 ttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9828867 https://greenmedinfo.com/article/onion-juice-applied-topically-has-significant-effect-stimulating-hair-re-growt https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32125089 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31221945/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30980598/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31680216/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23992163/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29945259/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32723274/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35483562/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31639095/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34631192/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37151166/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35044013/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30980598/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9828867/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37017321/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29215595/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34553483/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28508256/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31221945/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34382589/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28761311/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34416293/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33656556/ https://greenmedinfo.com/article/apple-procyanidin-b2-keratin-biosynthesis-vitro-and-highlights-its-effect-nutr https://greenmedinfo.com/article/capsaicin-and-isoflavone-promotes-hair-growth-mice-and-humans-alopecia https://greenmedinfo.com/article/findings-present-trial-provide-evidence-promising-potential-role-pumpkin-seed- https://greenmedinfo.com/article/garlic-gel-increases-efficacy-betamethasone-valerate-cream-treatment-localized https://greenmedinfo.com/article/ginger-improves-oxidative-stress-and-trace-elements-status-patients-alopecia-a https://greenmedinfo.com/article/high-sugar-sweetened-beverage-consumption-associated-higher-risk-male-pattern- https://greenmedinfo.com/article/kimchi-and-cheonggukjang-probiotic-product-could-promote-hair-growth-and-rever https://greenmedinfo.com/article/onion-juice-applied-topically-has-significant-effect-stimulating-hair-re-growt https://greenmedinfo.com/article/oral-intake-pycnogenol-might-have-potential-reduce-hair-loss-postmenopausal-wo https://greenmedinfo.com/article/preparation-and-optimization-garlic-oilapple-vider-vinegar-nanoemulsion-loaded https://greenmedinfo.com/article/these-findings-highlighted-potential-use-watercress-extract-treatment-hair-los https://greenmedinfo.com/article/red-ginseng-extract-promotes-hair-growth-cultured-human-hair-follicles https://greenmedinfo.com/article/blackcurrant-extract-phytoestrogen-activity-alleviates-hair-loss-ovariectomize https://greenmedinfo.com/article/eclipta-alba-syn-false-daisy-promotes-hair-growth-rats https://greenmedinfo.com/article/hibiscus-leaf-extract-more-potent-encouraging-hair-gowth-flower-extract https://greenmedinfo.com/article/l-carnitine-promotes-hair-gowth-vitro https://greenmedinfo.com/article/peppermint-oil-remarkably-promoted-hair-growth-compared-minoxidil-without-sign https://greenmedinfo.com/article/essential-oils-chamaecyparis-obtusa-promote-hair-growth-animal-model https://greenmedinfo.com/substance/rosemary https://greenmedinfo.com/substance/ginger https://greenmedinfo.com/substance/garlic https://greenmedinfo.com/substance/onion https://greenmedinfo.com/substance/licorice https://greenmedinfo.com/substance/oregano https://greenmedinfo.com/article/biotin-supplementation-may-reverse-hair-loss-epileptics-patients-receiving-val https://www.zenzshop.dk/blogs/inspiration/styrk-din-harvaekst-med-hovedbundsmassage https://whitelotusbeauty.com/blogs/ukblogs/silk-hats-and-silk-lined-baseball-caps https://cillouettes.dk/blogs/silke-blogposts/hvorfor-skal-du-sove-med-silke-pudebetraek https://www.elle.dk/skoenhed/silkepudebetraek-er-godt-baade-haar-og-hud-her-er-alt-du-skal-vide-om-trenden https://hairlust.dk/blogs/blog/bambus-vs-silkepudebetraek https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2466/pr0.1994.74.3c.1315 https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/nrec.2008.10.1.27957 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927171/ https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1468-2494.2011.00659.x https://hedenhus.dk/products/hjulkroneolie-okologisk Rikke Goerlich – kend din urt – Det gode kvindeliv med naturens medicin Lev sundt med vitaminer og mineraler af Henrik Dilling  https://vandklar.dk/microfiber-haandklaede/ https://skoenhedsguiden.dk/haandklaeder-til-haaret/ https://www.diyetz.com/da/sogan-suyu-icmenin-faydalari/ https://farm-da.desigusxpro.com/posadka/ogorod/amarillisovye/luk/sposoby-kak-vydavit-sok.html https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35162962/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23766606/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24792719/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34948002/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36877877/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35387310/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36582873/ https://sund-forskning.dk/artikler/druekerne-ekstrakt/ https://greenmedinfo.com/blog/6-ways-reverse-hair-loss https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=5e9b7d453ba6e694f94d9fe820d13add7a4072d4

OM SKRIBENTEN

JOHANNE PRYDS HARTUNG
er vores skribent indenfor biopati. 

Uddannet zoneterapeut 2022, støtteterapeut til autoimmune sygdomme 2022 og Biopat/Naturopath ibm.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *