Boswellia serrata

En af de helt store medspillere, når det gælder om at komme af med inflammationer i muskler, led, luftveje, fordøjelsen, hud og alle mulige andre steder, er Boswellia serrata. Det lille indiske træ har vist sig at indeholde en harpiks, som har været genstand for rigtig meget forskning i udlandet, især i Indien. Den guldrandede harpiks forsvandt som kosttilskud fra de danske helsehylder for omkring 20 år siden, men nu er den heldigvis kommet retur, blandt andet i Sandvigs produkt ReSet og andre kosttilskud, der som en støtte kan hjælpe dig i bestræbelserne mod at komme af med for eksempel smerter i kroppen. 

Træet er mest kendt fra Indien, men gror også i mange egne af Afrika, og den hårde harpiks er nødt til at blive pulveriseret og omdannet til en flydende ekstraktion, hvorfra man kan lave et tørekstrakt for at frigive de aktive stoffer. Man kan altså ikke blot tygge eller drikke te med harpiks. 

De aktive stoffer kaldes boswelliasyrer og findes i den meget gule harpiks. Boswellinsyrerne kan, hvis vi får nok af dem, hæmme et enzym kaldet 5-lipoxygenase. Det lyder alt sammen meget indviklet, det er det også, men måske det hjælper at dykke ned i nogle af de funktioner, der sker i kroppen for at forstå virkningen. 

Det lyder indviklet, men bliver mindre indviklet, hvis vi bare kalder det Knud

5-lipooxygenase kunne også hedde noget så simpelt som Knud, men internationalt har man valgt at navngive forskellige komponenter efter, hvilken funktion de udfører. Lige netop dette enzym har en lang række opgaver, og et af dem er at være med til at styre, at der ikke i cellemembranen dannes for mange af de immunstoffer, som er involveret i hele den kaskade af reaktioner, der kan blive til en inflammation.

En inflammation består blandt andet i nogle cytokiner, også kaldet interleukiner, der konstant har travlt i og på cellemembranen, og bliver de ikke reguleret og styret korrekt, kan forskellige celler lide under problemet. Det handler om ikke at danne for meget arakidonsyre, som er en af de fedtsyrer, som kan løbe løbsk og blive til en fedtsyre, der danner smerter. Om det er celler i kredsløb, tarme, luftveje, muskler, led eller hud, der lider overlast, er nok mest af alt styret af dit genetiske ophav. Men selvom du har fået nogle, om man så må sige, irriterende gener med dig, kan de meget vel eller måske styres nogenlunde på plads ved at spise de næringsstoffer, der er med til at regulere blandt andet dette enzyms funktioner i forhold til fedtsyreregulering, som vi her har kaldt Knud, men egentlig hedder 5-lipoxygenase (li-poxy-ge-nase).

5-lipoxygenase

5-lipoxygenase er også involveret i meget andet end inflammation. Nogle gange skal man fremme enzymet, andre gange skal det hæmmes, men mest af alt sørger naturlige midler for at regulere (også i fagsprog kaldet modulere) det. Du kan hjælpe processen på vej ved at fylde din krop med sunde fedtsyrer, især omega-3-fedtsyrer, vitaminer og mineraler. 

Lidt fagsnak

Arakidonsyre er den eneste omega-6-fedtsyre, som direkte bidrager til inflammation. Det sker, når arakidonsyre omdannes til signalstoffer i immunsystemet (prostaglandiner, thromboxaner og leukotriener), hvor de altid bliver til proinflammatoriske forbindelser.

I andre sammenhænge er de selvsamme immunstoffer vores venner, men de skal være til stede i den korrekte mængde og udføre de sunde opgaver for os. Hverken mere eller mindre. 

Hvis du gerne vil have den længere forklaring, kan du kigge på de to links, vi har bragt nedenfor. Men her og nu, og især i forhold til inflammation, handler det om, hvad der foregår i cellemembranen. Her findes der en stribe af fedtsyrer, og de skal helst reguleres via den mad, du spiser og fuldstændig korrekt: Nogle mennesker kan spise næsten hvad som helst, uden at de danner hverken ekstra fedtceller eller fylder fedtcellerne med fedt (cellemembranerne på fedtceller udsættes også for inflammationer!) eller på anden vis får inflammation rundt om i kroppen. 

Vil du vide mere om fedtceller og inflammationer, har vi fået lov til at låne en artikel af sund-forskning.dk. Den er ikke af nyere dato, og mærkværdigt er det, at denne årsag til overvægt aldrig bliver nævnt, selvom den kan befri alle med til tendens til svær overvægt for skyld og skam. For mange af årsagerne til overvægt er de selvsamme årsager, som andre har, det er blot forskellige celletyper, der bliver brugt som mål for inflammationen. 

https://sund-forskning.dk/artikler/har-du-gigt-i-dine-fedtceller-0/

Alle membraner er bygget op af en række fedtsyrer, der skal sørge for at få omdannet forskellige stoffer til nogle brugbare elementer, og enzymet 5-lipoxygenase bør reguleres, så det ikke får dele af immunforsvaret til at skabe inflammation. Reguleringen sker blandt andet ved, at vi ikke spiser for meget af en fedtsyre, der mest findes i plantefedtstoffer. Den hedder arakidonsyre, (ofte forkortet AA), og den kan meget vel blive inflammationsskabende, hvis ikke 5-lipoxygenase bliver hæmmet i sin fremfærd. Det er netop, hvad blandt andet Boswellia serrata kan. 

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati.

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

LÆS VIDERE HER

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *