God viden om knogler

God viden om vores knogler

Det menneskelige skelet består af i alt 206 knogler. Knoglerne består af en mineralsk og en organisk del. Den mineralske del udgør cirka 70 procent af knoglerne og består primært af calcium, men også af andre mineraler som blandt andet fosfat. Den organiske del udgør cirka 30 procent og består primært af det trådformede, trækstærke proteinkollagen. Proteinet gør knoglerne elastiske og beskytter mod brud, hvorimod den mineralske del gør knoglerne stive og hårde, så de kan modstå sammenpresning.

 

Knoglernes opgave er blandt andet:

Kort fortalt kan hvidtjørn have følgende virkning på kredsløbet:
— At være legemets støtteapparat
— At være sted for sener og musklers tilhæftning og derved muliggøre bevægelse
— At beskytte livsvigtige organer (kraniet og brystkasse)
— At være hjemsted for den bloddannende røde knoglemarv
— At være depot for calcium og andre mineraler såsom fosfat, magnesium og kalium

Knoglevævet er et højt specialiseret væv, der er metabolisk aktivt og konstant bliver opbygget og nedbrudt. Reguleringen af knogleomsætningen er et resultat af knogledannende og knoglenedbrydende processer, der udføres af celler, der kaldes henholdsvis osteoblaster og osteoclaster. 

Nemt at huske:

Osteoblaster – opbygger

Osteoclaster – får knogleceller til at crashe

Den maksimale knoglemasse opnås i 20–25-årsalderen. Med alderen mindskes knoglemassen, og den mineralske del vil med tiden udgøre en stadig større andel af knoglerne, mens den organiske del vil udgøre en tilsvarende mindre del. 

Calcium er vigtigt for knoglerne, da det sammen med magnesium og fosfor udgør en stor del af den faste substans i knoglerne. Det er disse mineraler, der giver knoglevævet styrke. En gennemsnitlig voksen person indeholder cirka et kilo calcium, hvoraf de 99 procent er bundet i knoglerne.

Magnesium er det fjerde mest almindelige stof i kroppen, der indeholder cirka 24 gram. Cirka 60 procent af kroppens magnesium findes i knoglerne, mens de resterende 40 procent findes i blod, muskler og andet blødt væv. Tilstrækkeligt magnesium er nødvendigt for en normal omsætning af calcium og dermed for knoglerne.

Også vitaminer er vigtige for knoglerne. D-vitamin fremmer optagelsen af calcium fra tarmen og indbygning af calcium i knoglerne. K-vitamin er nødvendigt for den biokemiske proces kaldet gammakarboxylering. Uden karboxylering af osteocalcin, der er det mest udbredte protein i knoglernes kollagendel, kan osteocalcin ikke binde calcium i knoglevævet. Endelig bidrager C-vitamin til en normal dannelse af kollagen, der har betydning for knoglerne.

Ud over kosten er motion vigtig for knoglerne, og manglende fysisk aktivitet kan øge risikoen for knogletab. For at styrke knoglerne skal man gerne dyrke vægtbærende motion som for eksempel gymnastik, boldspil, løb og hurtig gang. Ud over at motion er godt for knoglerne, styrker det også musklerne og giver en bedre balance.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati.

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

LÆS VIDERE HER

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *