Skedetørhed

Når skeden har tørre slimhinder, kan det øge risikoen for infektioner. Hvis der mangler smøremidler under seksuel ophidselse, kan det gøre samlejet ubekvemt.

Tørhed i skeden kan opstå i forbindelse med overgangsalderen på grund af den faldende østrogenmængde. Skedevæggen er tilbøjelig til at blive tyndere, og det kan både øge risikoen for infektioner og nedsætte produktionen af seksuelle smøremidler.

En tør skede kan selvfølgelig også skyldes manglende seksuel ophidselse.

Kurforslag generelt

Kostråd: Spis godt med phytoøstrogener fra græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner, sesamfrø og mandler.

Fedtsyrer: Spis gode koldpressede olier. Omega-7 fra havtorn er særlig god til at styrke slimhinderne. Spørg i helsekostforretningen.

Andet: Bækkenbundsøvelser, skedeknibeøvelser, mavedans, onani eller anden stimulation af blodtilførsel til vaginale områder.

Sørg for god seksuel opvarmning. Før samleje kan glidecreme være nyttigt. Kan bl.a. købes på apoteket. Sesamolie og mandelolie kan også anbefales som glidecreme. Vær dog opmærksom: olier bør ikke benyttes ved brug af kondom som prævention (her bør istedet benyttes glidecreme). 

Bækkenbundsøvelser og skedeknibeøvelser kan især anbefales i forbindelse med graviditet, efter fødsler og i overgangsalderen. En særlig god øvelse er at stoppe urinstrømmen under vandladning, så de relevante vaginale muskler trænes. Derefter kan man styrke musklerne eller lave de såkaldte skedeknibeøvelser alle mulige andre steder – i bussen, foran fjernsynet, eller hvis du keder dig. Træk musklerne sammen, og tæl til fem, før du slapper af igen, og gentag ca. 10 gange. Øvelsen er også god under samleje!

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

LÆS OGSÅ

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *