Skedekatar

Skedekatar, udflåd

Under første halvdel af menstruationsperioden dannes der under påvirkning af østrogen mere og mere slim, som kan vise sig som klart eller mælkefarvet udflåd. Omkring ægløsning er der mest udflåd. Skeden er selvrensende, så det er ganske normalt at have en smule udflåd.

Unormalt udflåd kan være større mængder og ændringer i konsistens og farve.

Candida albicans: Ofte hvidt, grynet udflåd, men tørre slimhinder. Stærk kløe kan forekomme. Næsten lugtfri. Se også afsnittet Candida albicans

Trichomonas (protozo, der medfører kønssygdom): Infektionen, der rammer kvinder, forårsager kraftigt, ildelugtende, gul-grønt udflåd og kløe. Mikroorganismen er sejlivet og kan overleve i et håndklæde. Din sexpartner bør behandles samtidig.

Bakterier: Gulligt udflåd, eventuelt iblandet blod, og beskeden kløe.

Gå til lægen ved mistanke om kønssygdom, hvis udflåddet bliver blodigt, mørkt og ildelugtende og ved feber og smerter i underlivet.

Årsager

Forstyrrelser i skedens mikroflora kan skyldes forhøjet progesteronniveau på grund af ægløsning, graviditet og p-piller. Lav østrogenproduktion i overgangsalderen er med til at ændre skedens mikroflora. Skedens mikroflora og modstandskraft kan også ændres af antibiotika, fugtige omgivelser (trusseindlæg, stramme bukser), kulde og lokale læsioner (pessar, negle, tamponer m.v.). Desuden skal nævnes seksuel smitte og andre infektioner.

Kurforslag generelt

Lokalt: Der findes forskellige vagitorier, der regulerer mikrofloraen eller vagitorier med Tea tree-olie, som kan dræbe svampen. Glidecreme med Tea Tree-olie kan også afhjælpe problemet.

Kostråd: Ved tilbagevendende problemer – se afsnittet Candida albicans.

Vitaminer og mineraler: Et stærkt vitamin- og mineralprodukt i tre måneder som forebyggende middel. Styrker slimhinder og immunforsvar.

Fedtsyrer: Godt med planteolier og fiskeolier i hverdagen. Omega-7 fra havtorn er god til at styrke slimhinderne. Spørg i helsekostforretningen.

Lægeurter: Cremer med Tea Tree-olie eller Calendula officinalis (morgenfrue) og aloe vera kan virke lindrende på de udvendige kønsorganer.

Undgå kulde og stramme bukser. Undgå lokal sæbevask og hyppige udskylninger, som kan irritere slimhinden. Tør dig bagud for at undgå smitteoverførsel fra endetarm. Brug hygiejnebind af gode materialer, og brug ikke trusseindlæg i utide. Der findes økologiske hygiejnebind, som ikke indeholder en masse kemikalier, der kan irritere et sart underliv. Vask dig forneden hver dag i rent vand. Undgå smitte fra sexpartner. Lidt sesamolie kan eventuelt smøres på lokalt ved tørre og irriterede slimhinder.
Bækkenbundsøvelser, skedeknibeøvelser og stimulation af kredsløbet styrker underlivet og modstandskraften.

Se eventuelt afsnittet Underlivsbetændelse.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *