Vi kickstartede børns udvikling med fiskeolie

Artiklen er publiceret i sund-forskning apr. 2023 — vi har fået lov til at dele deres artikel herinde.

Bettina Liljendahl har arbejdet i specialbørnehave i mange år. Hun har set, hvor hård psykiatrisk behandling kan være for forældre og børn. Nu fortæller den erfarne socialpædagog, at en speciel fiskeolie har gavnet børnenes udvikling.
 
15 procent af alle børn og unge får i dag en psykiatrisk diagnose, inden de er fyldt 18 år, et tal der stiger år for år. Et studie fra Aalborg Universitet viser samtidig, at en udredning i børnepsykiatrien i gennemsnit tager over fem år.
 
37-årige Betina Liljendahl er i dag miljøterapeut, men tilbage i 2010 arbejdede hun som specialpædagog i en specialbørnehave. Flere af børnene var gennem psykiatriens udredningsforløb, og hun oplevede, hvordan den lange proces efterlod forældre og børn i en uvis og uoverskuelig situation.
 
– Udredningsforløbene var ekstremt lange og krævende. Forældrene stod magtesløse med børn, der tydeligvis led hver dag. De mange år med samtaler og test hos læger, sygehus og børnepsykiatriske afdelinger sled på forældrene. Flere gange endte det i frustrerede forældre grundet børnenes vanskeligheder, fortæller Bettina Liljendahl.
 
Men der var også lyspunkter. Flere forældre oplevede, at børnepsykiatrisk afdeling foreslog dem at give deres barn Equazen fiskeolie. Ikke som alternativ til medicinsk behandling, men som kosttilskud.
 
– Jeg bærer nogle fantastiske historier med mig. Vi havde flere børn, hvor forældrene stod afmægtige. Når de prøvede fiskeolie, så vi utrolige ting. Jeg husker det, som var det i går, at en svært udfordret pige pludselig forandrede sig. Hun begyndte at være mentalt til stede, hun kunne indgå i relationer, og sprogligt gik hun fra næsten ingenting til at kunne svare relevant på spørgsmål, mindes Bettina Liljendahl.
 


Fiskeolie kan øge koncentrationen

Et år senere oplevede Bettina og hendes kollegaer igen, at fiskeolien havde en positiv effekt. En indelukket dreng, de sjældent kunne få kontakt til, begyndte efter nogle måneder på Equazen at være mere mentalt til stede.

– Vi kunne få øjenkontakt med ham, og han lyttede, når vi sagde noget til ham. Det var som at få en helt ny dreng. Og det var ikke enestående, vi havde flere børn, der havde en positiv udvikling, efter de var begyndt på fiskeolien, siger Bettina Liljendahl og fortæller, hvordan hun også personligt har gode erfaringer med Equazen:
 
– Jeg tager fiskeolien, hvis jeg for eksempelvis skal på kursus. Den gør, at hjernen på en måde bliver vækket, og jeg kan være koncentreret i længere perioder. Det er sikkert ikke alle, der vil opleve samme effekt som mig eller børnene for den sags skyld. Men hvorfor ikke prøve? Det kan jo ikke skade. Jeg har både professionelt og personligt oplevet så mange gange, at det har haft en gavnlig effekt.
 
 

Fiskeolie er essentiel for hjernens udvikling

Fedtsyrerne der findes i hjernen, er nødvendige for at overføre information mellem nervecellerne og hukommelsen og har betydning for hjernens og øjets funktion. Kroppen er i meget begrænset omfang selv i stand til at danne disse fedtsyrer, og det er derfor nødvendigt, at man indtager kost eller kosttilskud, der opretholder mængden af fedtsyrer.

I mange år har man diskuteret, hvorvidt kosttilskud kan have en gavnlig effekt for børns indlæring og koncentration. I Sverige viste et forskningsforsøg på 154 skolebørn, at de børn, der fik fiskeolie, forbedrede deres læseforståelse betydelig. Det britiske ”Durham Trial” studie fra Oxford Universitet konkluderede samtidig, at Equazen hjalp op mod 40 procent af børn med indlærings- og motoriske vanskeligheder.
 
– Det er for tidligt at konkludere, at fiskeolie har en effekt på børns indlæring. Men det er tydeligt, at bestemte former for fiskeolie kan have en gavnlig effekt, og fordelen er, at fiskeolie ikke er skadeligt at tage regelmæssigt, forklarer Mats Johnson, Docent i barnpsykiatri ved Göteborgs Universitet.
 

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *