Ingefær (Zingiber Officinalis)

Ingefær er kendt af de fleste

Er du til asiatisk mad, er du med garanti stødt på ingefærrodens liflige smag, og kigger vi på, hvor mange ingefærshot, der hver dag bliver produceret i køkkenet eller købt i en færdig blanding med andre ingredienser, så er både smag og virkning gået direkte ind i danskernes hjerter. Eller skulle vi sige, tarme, led og muskler, for det er netop her, den har gjort sit indtog som en absolut fin støtteterapi til alverdens vestlige skavanker. 

Den har været anvendt i Asien i tusindvis af år som en vigtig ingrediens i rigtig mange af deres retter, morgen, middag og aften. 

Vestens forskere og ernæringsterapeuter fik øje på den sammen med de mange andre af Østens krydderier, for hvorfor så man færre med ledsmerter og færre med tarmrelaterede problemstillinger end i Europa og USA?

Svaret ligger i det væld af krydderier og grøntsager, der indgår i både det kinesiske køkken, men også i det øvrige Asien, hvor især curries dominerer som måltid morgen, middag og aften. Generelt er krydderierne jo mest kendt som smagsgivere, men de selvsamme ingredienser i det asiatiske køkken har vist sig at have en meget stor betydning for vores sundhed, og som en lille kuriositet er det værd at nævne, at når krydderierne får sanserne til at blive tilfredsstillet af de til tider meget skarpe smage, gør det også, at man hurtigere føler sig mæt og derfor spiser mindre. 

Det giver mening, for når man kigger på, hvem der bliver allerældst rundt om i verdenen, er det meget ofte mennesker, der spiser let, lidt og simpelt, som dyrker tilpas med motion og gerne af den blide slags som Tai Chi og Qigong og måske samtidig holder sig væk fra alverdens menneskeskabte syntetiske produkter, der indimellem bliver kaldt “mad”. 

Den asiastiske mad må gerne finde vej til det danske køkken
En curry består normalt af en kokosmælk med et væld af krydderier. En asiat kan som regel skelne mellem de mange smagsnuancer, det er straks sværere for en vesterlandsk tunge og bliver da meget ofte beskrevet som stærke. Alt for stærke efter de flestes mening. Men det behøver de ikke at være, du kan jonglere med de mange krydderier, tilsætte mindre mængder af chili, gøre den blødere med mere kokosmælk, men også meget farverig med den næsten smagløse gurkemeje. Gurkemeje og ingefær er til gengæld et rigtig godt makkerpar, da de begge kan hjælpe kroppen med at nedsætte og endog hjælpe dig med at undgå inflammationer, som kan skabe smerter. Makkerparret støtter faktisk alle cellevægge overalt i kroppen, også i noget så vitalt som vores kredsløb.

Tjek de lidt fordanskede, men stadig meget ægte curries ud på nettet. Vi er faldet for en opskrift fra TV2: LÆS HER

Der indgår mange forskellige ingredienser i en curry, men fælles for dem alle er, at de både kan bruges som en vegetarret, med skaldyr og fisk frem for kylling, og hvis du er til svin og okse, er det også muligt. Du kan lave ekstra meget currysovs og blot lade kødet være tilsætning til næste dags frokost eller aftensmad. Du kan også fryse den ned, selvom friske råvarer altid vil være de bedste. En curry er i øvrigt allerbedst dagen efter, for her har alle krydderierne fundet hinanden i et mekka af velsmag. 

Ingefær har været genstand for rigtig meget forskning, og ser man på det asiatiske køkken, især i Indien og på Sri Lanka, er det ofte håndfulde af ingefær, der bliver brugt hver dag. Det er nok for overvældende for en bleg dansker, men bare rolig. Forskerne har for længst fundet ud af at lave den ellers (for nogle) velduftende ingefær om til en tørekstrakt, så vi kan nøjes med nogle små kapsler, hvis ikke lige vi er til curries dag ud og dag ind. 

Vi kigger lige på forskningen og bliver klogere på den lille rod

I 2013 blev et såkaldt review, som man på pæredansk måske ville kalde en opsummering, offentliggjort, og de fandt rigtig mange studier, der kan sammenfattes i nogle nøgleegenskaber for ingefærrodens virkning. 

Rødderne har været brugt siden oldtiden til forskellige traditionelle behandlinger af gigt, forstuvninger, muskelsmerter, smerter, ondt i halsen, kramper, forhøjet blodtryk, infektionssygdomme, katar, nervesygdomme, tandkødsbetændelse, tandpine, diabetes og en lang række sygdomme, som vi i dag godt ved, kræver mere end de aktive stoffer fra et enkelt naturprodukt. Men igen og igen har man set en god støtte i rodens værdi, når det gælder hjælp til forskellige problemer i fordøjelsen, heriblandt forstoppelse, problemer med mavesyren, bøvsen, oppustethed, kvalme og opkastning.

Ingefær kan også støtte mavesækken, når den har været under lang tids påvirkning af forskellige former for smertestillende medicin, alkohol, stress og eddikesyre. Det ser også ud til, at ingefær har en god indflydelse på omsætning af fedt og derigennem kan være en støtte for fordøjelsen. 

Ingefær mod køresyge?

Man ved meget lidt om mekanismerne bag ved køresyge, et fænomen, der kan gøre en ferietur til en stor prøvelse, ikke kun for den, der ulykkeligvis er ramt af køresyge, men også alle andre i bilen eller bussen.
Fordi ingefær har været et kendt middel mod kvalme også længe før, bilen blev opfundet, har der været flere studier, som især har været rettet mod den almene, kvalmestillende virkning. En teori, som er afprøvet, kunne være ingefærs påvirkning af tømningshastigheden af mavesækkens indhold og måske, uden at det er undersøgt nærmere, kunne man også forestille sig en beroligende effekt på det enteriske nervesystem (ENS) i blandt andet tyndtarmen, som skaber en gunstig påvirkning af nervesystemet lokalt, men også med en positiv indvirkning på nervus vagus, den store kranienerve, som går fra kranieåbningen i nakken og danner forgreninger til flere organer, for eksempel til fordøjelsens. Samspillet mellem det lokale nervesystem (ENS) og nervus vagus kunne være spændende at undersøge nærmere.

Indtil videre må vi stille os tilfredse med tidligere forsøg, der blandt andet påviser en rimelig effekt i forhold til kvalme, som både kan opstå i kølvandet af forskellige typer af medicinske behandlinger, men også i sammenhæng med forskellige fordøjelsesproblemer. En af de vigtige konklusioner i mange af studierne er, at ingefær er en bivirkningsfri løsning i forhold til de medicinske produkter, der ellers kan ordineres mod kvalme. 

Måske kan du tygge ingefær før afrejsen eller tage et par kopper te? 

Et forsøg med ingefær-tyggegummi viste faktisk en rimelig god effekt, og man ved fra studierne, at hvis ellers tyggegummiet indeholdt en rimelig høj mængde af de aktive stoffer, zingerol og shogaoler, var der en positiv effekt for mange af deltagerne i forsøget. 

Tag et par skiver ingefær, og overhæld dem med kogende vand, drik det så varmt som muligt, men især i små slurke, sød eventuelt med lidt honning. 

Du kan også anvende kapsler med ingefær, hvor der er et standardiseret indhold af ingefær. Det finder du for eksempel i Sandvigs produkt ReActive, der også indeholder andre urter, som virker alment inflammationshæmmende blandt andet i fordøjelsen, og dermed kan du måske få ro i hele tarmsystemet og ikke kun fokusere på køre- og transportsyge.

Ingefæromslag mod slim og hoste

Er du forkølet, har bihulebetændelse eller gammelt slim siddende i brystkassen, er et ingefæromslag et godt supplement til anden behandling. 

Det er nemt at lave, men allerbedst, hvis du har en, der hjælper dig, mens du blot ligger og hviler dig. 

Skær en lille ingefærrod i skiver. En liter vand bringes i kog og fjernes fra blusset. Bomuldsklude – for eksempel et gammelt viskestykke er gjort klar mens vandet koger. Klippes i små stykker, som passer til pande og kæber eller brystkasse. Kludene lægges i vandet sammen med ingefærskiverne i minimum tyve minutter, eller indtil vandet er tilpas afkølet, så du kan vride kludene og lægge dem huden. Læg et stykke plastic over, og lad det ligge, indtil omslaget er koldt, og nye bomuldsstykker lægges på. Gentag i minimum en halv time. Slimen skulle gerne løsnes og løbe ud med det samme eller i løbet af de næste par timer. Kan gentages morgen og aften eller hver dag i en uges tid. Pas på øjnene, for de aktive stoffer i ingefær er stærke. Huden kan blive lidt rød og irriteret, men kan smøres med en creme efter behandlingen.

Kig også på www.sund-forskning.dk efter “Luftvejscocktail”, hvor ganske almindelige ingredienser fra køkkenskabet indgår i et lille mirakel sammen med ingefær. 

Tips: 
Vil du være sikker på at få aktive stoffer nok, så anvend et kosttilskud med standardiseret indhold af de aktive stoffer i ingefæren. Det finder du for eksempel i Sandvigs ReActive.

Brug gerne ingefær i din madlavning så ofte som muligt, og skab også din egen hverdagssmoothie med ingefær som ingrediens.

Fra www.sund-forskning.dk og Institut for Biologisk Medicin har vi fået lov til at låne nedenstående plantemonografi, der dels har sammenfattet en del af forskningen på ingefær, dels fortæller om de erfaringer, der ligger til grund for mange terapeuters arbejde med ingefærrodens egenskaber:

Dansk navn: Ingefær
Engelsk navn: Ginger
Tysk navn: Ingwer
Familie: Zingiberaceae
Droge: Rod

Beskrivelse
Knoldformet rod to til fem centimeter i diameter. Spadeformede 10‑20 centimeter lange blade, røde bær. Oprindelig fra det tropiske Asien, men dyrkes nu også i Afrika og Indien i områder med nedbør på over 20 centimeter om året.

Aktive indholdsstoffer
En til tre procent æteriske olier (blandt andet 20‑30 procent zingiberen, 6‑19 procent ar‑carcumen, 7‑12 procent beta-sesqui-phellandren, 5‑12 procent beta-bisabolen, citral, borneol), harpiks-fenoler (blandt andet de skarpe gingerol og shoagol), stivelse, proteiner, fedtstoffer.(1)

Farmakologi
Mave-tarm-kanalen
Det er endnu uvist, hvilke teorier om Zingiber officinales kvalmestillende effekt, der er de rigtige. Det er muligt, at ingefær hæmmer vestibulære kvalmeimpulser til det centrale nervesystem.(6)
Det er også muligt, at ingefær hæmmer kvalme ved at hæmme serotoninreceptorer i mavens slimhinder.(7-10)
Det er endvidere muligt, at ingefær hjælper mod køresyge via en central og periferisk anticholinergisk og antihistamin effekt.(11)
Ingefær stimulerer produktionen af spyt i mundhulen og galdespyt. Spyttet efter behandling med ingefær indeholdt mere amylase og mindre mucoprotein, men den samme mængde vand.(12,13) Frisk ingefær indeholder også proteinnedbrydende enzymer.(14)
Ingefær fremmer optagelsen af andre urter og/eller beskytter nedbrydelsen af dem i leveren.(15) Ingefær kan fremme passagetiden gennem mavetarmkanalen,(16) men kan også stoppe diarré forårsaget af serotonin.(17)
Ingefær stimulerer kredsløbet, men hæver, i modsætning til chili og sennep, ikke det basale stofskifte.(31)

Blodplader
Ingefær hæmmer sammenklumpning af blodplader (provokeret af ADP, noradrenalin, kollagen og arakadonsyre in vitro).(18) Ingefær hæmmer tromboxansyntesen (hæmmer derved sammenklumpning af blodpladerne)(19, 20) og prostaglandin-syntesen.(18) Et senere in vivo forsøg med 18 forsøgspersoner fandt imidlertid, at hverken frisk eller tørret ingefærrod var i stand til at hæmme blodpladernes produktion af tromboxan.(32) 

Inflammation
Ingefær hæmmer arakidonsyre ved at hæmme både cyklooxygenase (prostaglandinsyntesen) og lipoxygenase enzymer i prostaglandin og leukotrien biosyntesen.(21-26) Anvendes i behandlingen af gigt (27,28) og migræne provokeret af prostaglandiner (28,29) (migræne skyldes ofte problemer med serotonin stofskiftet. Tanacetum parthenium, en anerkendt antimigræneurt, hæmmer serotonin fra blodplader).(30)

Egenskaber
Carminativ, modvirker kvalme, krampeløsnende, stimulerer det perifere kredsløb, inflammationshæmmende,(1) sveddrivende,(2) febernedsættende,(21) slimdrivende,(3) desinficerende (luftveje).(4)

 Indikationer

 • Kredsløbet
  Stimulerer det perifere kredsløb. Fremmer optagelsen og udnyttelsen af de aktive indholdsstoffer i andre urter. Hæmmer sammenklumpning af blodplader. Anvendes imod Raynauds sygdom.
 • Fordøjelsen
  Fremmer tarmkanalens tonus og peristaltik og er et effektivt middel mod søsyge, køresyge og opkastninger under svangerskab. Fremmer fordøjelsen og anvendes også imod anoreksi.
 • Luftvejene
  Zingiber officinale´s desinficerende, sveddrivende, febernedsættende og slimdrivende indvirkning anvendes til behandling af infektion og slim i luftvejene. Urten virker varmende og er velegnet i behandlingen af forkølelse, influenza mv.
 • Betændelse
  Zingiber officinale hæmmer syntesen af prostaglandiner og tromboxaner(1), og anvendes i behandlingen af astma, slidgigt og reumatisme.
 • Menstruation
  Zingiber officinale anvendes i behandlingen af menstruationssmerter og manglende menstruation forårsaget af blodstase i kønsorganerne.

Kontraindikationer 
Ingen kendte.

Bivirkninger
Overdosering kan irritere slimhinderne i mavetarmkanalen.

Toksicitet
Ingen giftvirkninger ved anbefalet dosering.

 Dosering
Tørret droge: 0,25‑1 gram tre gange dagligt.(1) Frisk droge 1‑9 gram tre gange dagligt. Ekstrakt (1:2) i 90 procent alkohol: 5‑15 ml ugentlig.(5) Tinktur (1:5) i 90 procent alkohol: 7-25 ml ugentlig.(5)

Kombinationsforslag
Zingiber officinale anvendes især i blandinger med virkning på slimhinderne i luftvejene og mavetarmkanalen, mod gigt og for at fremme kredsløbet.

 

Referencer til plantemonografiet fra Institut for Biologisk medicin og sund-forskning.dk
1. Bradley, P.R.(ed.), British Herbal Compendium, Vol.1, Dorset: BHMA. 1992, s. 112-113
2. British Herbal Medicine Associations Scientific Committee, British Herbal Pharmacopoeia, West Yorks: BHMA (1983) s. 240
3. Mills, S., The Essential Book of Herbal Medicine, s. 476, Middlesex, England: Penguin Arkana, (1993)
4. Bone, K., Burgess, N., McLeod, D., How To Prescribe Herbal Medicines, 2.ed. Warwick: MediHerb Ltd., (1992), s. 12
5. MediHerb, 31st May 1995 Dose Report, ikke udgivet
6. Grøntved A and Hentzer E: J Oto.Rhino-Laryngol Relat Special, 48, 282 (1986)
7. Yamahara J. et al: Phytother Res, 3, 70 (1989)
8. Yamahara, J. et al: J Ethnopharmacol 27, 353 (1989)
9. Fozard, J R. : T.I.PS., 8, 44 (1987)
10. Huang Q. R. et al: Chem Pharm bull, 39, 397 (1991)
11. Qian D. S and Liu Z. S.: Chung-Kuo Chung Hsi I Chieh Ho Tsa Chih 12, 70,95 (1992)
12. Blumberger W. and Glatzel H.: Nutrition Dieta, 7, 222 (1965)
13. Yamahara J. et al: J. Ehtnopharmacol, 13, 217 (1985)
14. Thompson E. H. et al: J Food Sci, 38, 139 (1990)
15. Chang H.M. and But P.P: Pharmacology and Applications of Chinese Materia Medica, World Scientific, Singapore (1987)
16. Desai H. G. et al: Ind J med Res, 92, 139, (1990)
17. Huang Q. et al: Yakugaku Zasshi, 110, 936, (1990)
18. Srivastava K. C.: Prostagland Leuko Med, 13, 227 (1984)
19. Srivastava K. C.: Biomed Biochim Acta, 43, 335 (1984)
20. Srivastava K. C.: Prostagland Leuko Med, 25, 187, (1986)
21. Mascolo, N. et al: J Ethnopharmacol, 27, 129 (1989)
22. Flynn, D. L. et al: Prostaglan Leuko Med, 24, 195 (1986)
23. Kiuchi, F. et al: Chem Pharm Bull, 30, 754 (1982)
24. Iwakamai, S. et al: Chem Pharm Bull, 34, 3960 (1986)
25. Kiuchi F. et: Chem Pharm Bull, 40,387 (1992)
26. Suekawa, M. et al: Mippon Yakurigaku Zasshi, 88, 263 (1986)
27. Srivastava, K. C. and Mustafa T.: Med Hypotheses 29, 25 (1989)
28. Srivastava, K. C. and Mustafa T.: Med Hypotheses 39, 342 (1992)
29. Srivastava, K. C. and Mustafa T.: J Ethnopharmacol 29, 267 (1990)
30. Marles R. J. et al: J Nat Prod, 55, 1044, (1992)
31. Eldershaw T.P. et al: Internat J Obes Relat Metabol Dis, 16, 755 (1992)
32. Janssens, S. et al: Eur J Clin Nutr. 49: 365-370 (1996)

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

LÆS MERE HER:

VIDEO

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *