Vindruekerneekstrakt

Oh, du liflige røde drue

Der har været drukket vin siden oldtiden, og de smukke druer er i mange lande, især i lande, hvor vinstokke pryder hver en skråning og dal, en daglig glæde for de fleste. Hvor man i Danmark gav børnene øl (!), var der vin til både frokost og aften for de fleste generationer rundt om i landsbyerne og selvfølgelig på vingårdene. Det var først meget senere, at man opdagede, at vinen, som jo var let tilgængelig, måske også i meget små mængder (og slet ikke til børn), indeholdt alkohol, som måske ikke er særlig sund, men dog også havde en stribe af sundhedsfordele. Måske var det o.k. for vinbonden og hans familie at drikke lidt vin et par gange om dagen efter hårdt arbejde i sydens sol, men for det moderne menneske, der slet ikke bevæger sig hele dagen, og som generelt spiser for meget og slet ikke når at forbrænde alkoholen, er det en dårlig taktik, som vi ikke bare skal adoptere i Danmark. Her er både for koldt, for stillesiddende og for lidt bevægelse, også selvom du er i fitnesscentret tre gange om ugen. 

Til gengæld må du meget gerne med forskningen i hånden få glæde af de mange aktive stoffer, som man finder i især skallen af de røde druer, en viden, vi også har om andre meget farverige grøntsager og frugter. De er fyldt med resveratrol, som gavner alle de små og store blodkar overalt i kroppen og derfor også i din hud, der ellers let kan blive genstand for alverdens skrald, du har samlet op på din vej. 

Sagt med andre ord:
De røde druer har mange særlige egenskaber, men hånden på hjertet: Hvis du virkelig skal have glæde af de aktive stoffer, fordi du vil optimere din sundhed eller endog skabe nye forhold, for eksempel for din hud og dine blodkar, vil du nå at blive fuld, før du bliver rask. 

Lidt historie om vinstokkenes vej over jordkloden

Man mener, at hele vineventyret begyndte i landene rundt om det Kaspiske Hav i det sydvestlige Asien. Derfra bragte fønikerne den videre til det sydlige Europa, og i dag er den spredt ud over alverdens solrige egne, endog også til Danmark. 
Man ved, at grækerne spiste vindruer for over 6000 år siden, og at græske filosoffer har besunget dens liflighed og helende egenskaber. Om det var før eller efter et par kander vin, melder historien ikke noget om. 
Kilde: www.sandvigpharma.com

Nyd vinen med måde, eller få glæde af de aktive stoffer gennem kosttilskud

Det skal ikke tage lysten fra franskmænd og italienere til et godt glas vin, men vi nordboere, der ikke har været ude hos vinstokkene det meste af dagen og heller ikke har solens stråler til at omsætte alkoholen i et højt tempo, skal nok ikke bare kopiere Middelhavets borgere. Det svarer lidt til, hvad der skete for årtier tilbage: Vi spiste pizzaer uden langtidshævet brød, uden krydderierne og uden den gode velpressede olivenolie, vi serverede pizzaen med den rødvin, vi havde råd til (og det var altså noget sprøjt), og vi blev tykke uden de rette næringsstoffer til kroppen. Det er også velkendt, at der er nogen, der drikker sig mætte med alkoholiske drikke eller sukkerholdig eller aspartamholdigt saftevand. Lad være med det …

I dag har vi i Danmark heldigvis fået råd til en bedre vin, og ikke mindst kan vi tage nogle af de bedste ingredienser, hælde dem på kapsler sammen med andre aktive stoffer og kan få dem i en koncentreret, alkoholfri form. 

En af de ingredienser, der er mest forskning på i vin, har så vanvittigt et navn som resveratrol

Der skal enten være drukket et par glas – eller du skal helt lade være – for at udtale den aktive ingrediens korrekt. Res-ve-ra-trol. Jeps, det er ikke så svært, når vi lige kigger på stavelserne. 

I for eksempel Sandvig Pharmas ReAge er der tilsat vindruekerneekstrakt, hvor man ved, at der er et højt indhold af resveratrol, og det skal din hud, dine blodkar, ja, alle organer bruge til at undgå frie radikaler. Du har sikkert hørt om dem før, men det er frie radikaler eller udtrykt med andre ord en flok oxidanter, vi selv danner, eller får tilført udefra, som også kaldes frie radikaler. De har det med at stjæle en elektron for eksempel fra vores cellevægge, og det går nok an 10.000 gange, men ikke en million gange, og man skal lige huske, at det er hver eneste dag, i hvert eneste sekund, at der er frie iltradikaler på spil. Ikke kun fordi vi lever i stress og i et forurenet samfund, frie radikaler dannes konstant af vores egne celler. Vi får ødelagt vores cellevægge, spoleret cellernes genetiske sammensætning og et hav af andre problemstillinger. Det er her antioxidanter kommer ind i billedet, for de kan neutralisere de frie radikaler ved at tilbyde en elektron i stedet for blot at stjæle fra vores celler.

Transresveratrol

Hvis du har bevæget dig rundt på vores hjemmeside og for eksempel taget et kig på fanen »Ingredienser«, har du sikkert fundet en stribe af botaniske beskrivelser af planter. Nu bevæger vi os fra planteverdenen over til gærsvampe, helt specifikt bagegæren, med sit særlige navn Saccharomyces cerevisiae.

Bagegæren blev faktisk til i den form, vi kender i dag på Carlsberg Bryggeri i Valby, hvor det blev vigtigt at kunne gøre gæren til en organisme, man lettere kunne styre, så ølproduktionen og dermed ølsmagen i 1883 blev mere ensartet og nemmere at håndtere. Opdagelsen i det carlbergske laboratorium dannede grundlaget for brugen af bagegær overalt i verden, især i ølproduktion, men også i den øvrige fødevareindustri.

Undervejs fik man klarlagt mange enkeltkomponenter i gæren, og de små mikroorganismer har en helt særlig evne til at danne stoffer, der ikke kun har betydning for ølproduktion og bagerens gode brød, men også som ingrediens i andre sammenhænge, for eksempel i kosttilskud. 

En af komponenterne er transveratrol (trans-ve-ra-trol, hvis du gerne vil kunne tale om stoffet), en komponent, der blandt andet også findes i skallen på kerner og røde druer. Egentlig findes den som et af de stoffer, der hører under den meget store gruppe af polyphenoler, som vi finder overalt i naturens frugter og grøntsager, men som altså også er let at udvinde fra bagegær. 

Hvad er forskellen på resveratrol og transresveratrol? 

Resveratrol er den mest almindelige betegnelse, når vi taler om kosttilskud, som indeholder polyphenoler som for eksempel antioxidanter, mens transresveratrol egentlig er komponenten, vi burde tale om, da det er den aktive ingrediens i resveratrol. 

Forvirret? Så lad det ligge, men tænk over, at det er en god ide at spise masser af farverige grøntsager og frugter, især røde druer, blåbær og andre højrøde sorter og at vi måske ikke skal være så bange for at bruge gær, blot vi lader vores brød langtidshæve, så gæren får lov til at udvikle den ellers her i moderne tider så udskældte gluten. Men det er en helt anden historie. 

Resveratrol udtales
Res-vera-trol

Forskerne har opdaget, at vindruernes egenskaber er et særligt sundt bekendtskab for vores blodkar, og det gælder både de store blodkar, der gennem et langt liv skal sørge for, at alle organer får tilført ilt og næringsstoffer, og det gælder for alle de blodkar, der ligger længst ude i huden, som naturligvis både leverer næringsstoffer på deres vej, men også fjerner affaldsstoffer, som lever og nyrer senere vil sørge for at få ud af kroppen, så vi bliver bedre til at optimere kroppens muligheder for at leve et langt liv uden for mange skavanker.

Resveratrol er en polyfenol, der findes i vindruer, hindbær og mørk chokolade. Stoffet findes i skallen af røde druer, der benyttes ved fremstilling af rødvin, og normalt findes resveratrol i rødvin op til 7mg/l, men i Australien er det lykkedes at fremstille en rødvin med op til 100 mg/l. Kilde: Wikipedia

Til dig, der vil vide noget om indholdsstoffer og leverpletter

Vindruekerneekstrakt indeholder flere aktive komponenter, herunder flavonoider, polyphenoler, anthocyaniner, proanthocyanidiner, procyanidineer og derivatet resveratrol.

Vindruekerneekstrakt er især kendt for at besidde et bredt spektrum af farmakologiske og terapeutiske virkninger, det er antioxidativt, antiinflammatorisk og har antimikrobielle virkninger.
Et klinisk forsøg med japanske kvinder konkluderer, at vindruekerneekstrakt er effektivt til at reducere hyperpigmentering hos kvinder med chloasma (leverpletter). De gavnlige virkninger af vindruekerneekstrakt blev opnået efter seks måneder. Hvis der ikke var ændring i leverpletterne på for eksempel håndryggen på dette tidspunkt, vil det ikke for dette symptom gavne at fortsætte med vindruekerneekstrakt.

Vindruekerneekstrakt understøtter cellemembranerne mod de destruktive virkninger af frie radikaler.

Studie

Resveratrol med virkning på hjerne og hukommelse

111 ældre raske voksne indgik i et studie for at se, om polyphenoler fra kosten, herunder resveratrol fra røde druer, kunne gøre en forskel for hukommelsen, især udviklingen af ringere hukommelse hen over tid, som kan være en del af livet, når vi bliver ældre, men også blive til sygdomme som Alzheimer og demens. 
Forsøget var dobbeltblindet, så hverken forskere eller deltagerne vidste, om de fik det aktive stof fra druerne, eller om de fik placebo. Alle blev også udvalgt gennem lodtrækning. Dosis af det aktive stof, polyphenol, var 250 mg pr. dag i 12 uger, og alle gængse målemetoder blev inddraget.
((MMSE), Beck Depression Inventory (BDI), Hamilton Angst Rating Scale (HARS) og (RBANS) evalueringer)) – du kan google dig til alle protokoller, som er internationalt anerkendte. 
Resultatet var rigtig interessant, for der opstod en virkelig høj signifikans, hvilket betyder, at sandsynligheden for, at resultatet var tilfældigt, var uendeligt meget lille. Det gjaldt for opmærksomhed, sprog, øjeblikkelig hukommelse og forsinket hukommelse.
Du kan se p-værdien nedenfor, som er udregnet af en computer og statistikere. Jo lavere p-værdi, jo bedre sandsynlighed for, at det ikke var en tilfældighed, at resultatet faldt ud, som det gjorde.
Så virkningen på hukommelsen faldt bedst ud, men også at kunne være opmærksom var en rigtig god signifikans. 
Opmærksomhed (p <0,001), sprog (p <0,05), korttids hukommelse (p <0,0001) og langtidshukommelse (p <0,0001).
Til gengæld var der ikke et overbevisende resultat på den visuo-spatiale forståelse, der oversat til almindeligt dansk betyder, at der ikke var ændringer på at kunne aflæse sin omverden og kunne huske, danne mening, se mønstre, som er en basal forudsætning for at føle sig tilpas i verden, at kunne finde sine ting, finde vej, genkende andres ansigter etc.

Overvægt, insulinresistens, metabolisk syndrom og virkning på appetit

Flere studier, også på unge mennesker, antyder, at resveratrol som kosttilskud måske kan støtte kroppen i forhold til øget appetit, overvægt og metabolisk syndrom. Ingen af studierne skal ses som en mulighed for et nyt slankemiddel, men når vi på redaktionen ved, at resveratrol også kan påvirke inflammationsmarkører, og vi samtidig ved, at blandt andet fedtceller, ligesom andre celler, er udsat for inflammation, giver det god mening at sørge for at få nok inflammationshæmmende næringsstoffer, hvilket gruppen af polyphenoler blandt andet er. 
Et studie har koncentreret sig udelukkende om, at man med et kosttilskud med resveratrol kunne nedsætte forhøjet CRP. CRP er et protein, som man næsten altid får målt hos lægen, hvis der er mistanke om infektion, altså en akut betændelse, eller om der er mistanke om en inflammation, hvor der ikke er bakterier involveret. I studiet så man, hvordan man med resveratrol kunne nedsætte CRP ved inflammation som et udtryk for, at man har kunnet stoppe en del af inflammationen. Det er rigtig vigtigt for de fleste kroniske sygdomme, da det er immunforsvaret, der skaber ravage ude på cellemembranerne, og det er denne påvirkning, der blandt andet på den ene side fortæller, at der er et smertende område, man skal give opmærksomhed, men på den anden side bliver virkelig anstrengende, hvis man ikke får bugt med inflammationerne og dermed de kroniske skader og smerter. Hvis du har problemer med forhøjet kolesterol, vil det være rigtig godt at kigge mere på fedtsyrer.

Vindruekerneekstrakt har i kliniske forsøg vist at forbedre hudens generelle sundhed og udseende.

Har du problemer med væskeophobninger rundt om i kroppen, skal du selvfølgelig kontakte din læge for at få undersøgt, om der er problemer med blodtryk, nyrer eller andet, der kræver medicinsk behandling. Dernæst kan du sagtens kigge på om Vitis vinfera i kapselform, for eksempel Sandvig Pharmas ReAge eller ReFlow, kunne være en mulighed for dig.

OM SKRIBENTEN

DINNA TREHØJE
er uddannet Biopat/Naturopath ibm, Zoneterapeut ibm og Cand.psych.

Dinna undersøger og skriver om den nyeste forskning indenfor sundhed.

LÆS MERE HER:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *