En tomat og alle dens indholdsstoffer

Er du en flittig læser på vores hjemmeside, har du måske allerede mødt herlig meget viden om de meget farverige grøntsager og frugter, blomster og bær. 

En af de frugter, der har været genstand for allermest forskning, er tomaten. De højrøde af slagsen, og gerne helt naturligt modne i den frie natur, indeholder et væld af antioxidanter, vores krop ikke kun vil elske, men som er helt nødvendige for den. Især det moderne menneske, for jo mere forurening og andre belastninger vi udsætter vores kroppe for, jo flere frie radikaler skal vores celler afværge, og det kræver i alt sin enkelthed en flok antioxidanter, der kan stoppe dette uophørlige bombardement på vores cellevægge. 

Et tyveri på celleplan

At forstå hvordan frie radikaler reagerer, og hvordan vi kan undgå dem, er egentlig ikke så svært, og du kan læse meget mere om det her, hvor en fin tegning også beskriver, hvad det handler om.
Egentlig er det et banalt, men for kroppen farligt tyveri, vi gerne vil stoppe, så en forureningskilde i form af en fri radikal ikke stjæler en elektron fra vores cellevæg, men i stedet får dækket sit behov for at blive en lille inaktiv tyv ved at få serveret en elektron på et guldfad. 

Og det guldfad er fyldt med farverige grøntsager og frugter, som med deres væld af aktive plantestoffer gerne stiller sig til rådighed for dyr og mennesker. 

Lad os se nærmere på tomatens indholdsstoffer

Et af de mest undersøgte aktive stoffer i tomaten er carotenet lycopene. Man ved, at det har meget stor indflydelse på øjets opbygning og evne til at kunne se og tolerere lys, men lycopene har også betydning for hud og slimhinders opbygning, blandt andet som en vigtig barriere mod frie radikaler og andre belastende faktorer.

Kigger man på lycopenes virkning i kroppen, kan vi konstatere, at det aktive stof mest er kendt for sin virkning på:
  • Øjne
  • Slimhinder
  • Hud

Du vil kunne læse meget mere om øjne og lycopene andre steder her på naturehealth.dk, blandt andet findes lycopene i ReView fra Sandvig Pharma, men også i andre produkter, der er direkte relaterede til øjnenes enorme behov for at kunne tåle solens stråler og udnytte dem maksimalt uden at tage skade. 

Slimhinder er et kapitel for sig og alligevel med meget stor sammenhæng til alle de organer, der på en eller anden måde har forbindelse til en kropsåbning eller ligefrem er i direkte kontakt med omverdenen, som huden jo er. Man kan på analyser af blod og slimhinder før og efter indtag af ekstrakter af lycopene, for eksempel en tomatekstrakt, se en større mængde lycopene i blandt andet mundslimhinden, end man kan se efter blot at have drukket tomatjuice. Det indikerer, at hvis man vil anvende lycopene som et terapeutisk redskab, er det ikke nok at spise et par tomater om dagen, der skal koncentrater til. 

Slimhinderne bliver i øvrigt dannet på samme tid i fosterstadiet, og selvom de findes mange forskellige steder i kroppen, er de alle forbundet blandt andet via deres fælles afhængighed af de samme næringsstoffer. Er der ikke nok af for eksempel lycopene og andre carotenoider til både lungevæv, hjertesæk, næse svælg eller eksempelvis til blæren, vil kroppen sørge for de livsvigtige organer først, og resten af kroppen vil lide under mangel af de vitale plantestoffer. Det er endnu en grund til, at hvis man er født ind i en familie, hvor mange af familiens medlemmer skranter, eller man selv kan mærke, at det ene problem bliver afløst af det næste, at man opsøger en veluddannet behandler for at få optimeret sine spisevaner og tage de nødvendige kosttilskud.

Her har du slimhinder:
  • Øjne
  • Luftvejene: næse, bihuler, mellemøre, svælg, hals, bronkier og lungevæv 
  • Mund, spiserør, mavesæk, tynd- og tyktarme, endetarm
  • Nyrer og blære
  • Underlivet
  • Huden

Under hver eneste slimhinde er der blodkar og små immunøer, der skal afgive slim ud til overfladen af hvert organ, en slim, der blandt andet indeholder lycopene, som skal sørge for at holde dine organer intakte og blive mindre generet af udefrakommende faktorer. 

Huden er kroppens største organ, og i dag har de fleste hørt om, hvordan vi optager ufattelig mange flere stoffer gennem huden, end vi tidligere har troet. Det er jo godt, hvis det er gode næringsrige og livgivende stoffer, værre er det, når det er forurening af kroppen i enhver form, for eksempel de meget omtalte hormonforstyrrende stoffer, vi absolut gerne vil være foruden.

For at kunne imødegå de mange belastninger kræver det ikke kun en synlig intakt hud på overfladen, men også i dybden af de mange hudlag skal hudens struktur, blodkar, lymfesystem og immunforsvar fungere så optimalt som muligt. 

Og det er her, lycopene er en forebyggende og sundhedsskabende ingrediens, vi ikke kan være foruden.

Lycopene er med til at skabe:
  • Fugt 
  • Spændstighed
  • Opbygge velfungerende blodkar 
  • Et velfungerende, lokalt immunforsvar
  • Eliminere frie radikaler
  • Beskytter mod overdreven eksponering af sollys
  • Vævsopbyggende, hvor det blandt andet er medansvarligt for, at vi skaber en god cellefornyelse, så der ikke opstår skader på cellens DNA

Og som nævnt ovenfor skal lycopene ikke mindst sørge for, at den slim, der dannes i de nederste hudlag, er så potent som muligt, så det kan udføre sit vigtige arbejde for kroppens største organ, huden. 

Der mangler stadig en del forskning om virkemekanismerne på celleplan

Man kan se på celleforsøg i laboratorier, at lycopene beskytter de såkaldte lipoproteiner, der transporterer for eksempel fedt og hormoner rundt i blodet, og er derfor også med i hele kolesteroldebatten, om hvordan kroppen danner skadelige eller sunde kolesteroler, og derudover er de med til at beskytte alle vores blodkar mod oxidation (frie iltradikaler). Det har ikke mindst betydning for de allermindste blodkar i vores hud og som næringsforsyning gennem blodkar ud til de små immunøer og den øvrige hud. 

Spis gerne solmodne tomater hver dag, og suppler med et kosttilskud, hvis du har brug for det

Tomater i alle genrer, krøllede, glatte, små, aflange, store og små vil bidrage til din sundhed, hvis du vel at mærke kan tåle natskyggefamilien. Det kan de fleste heldigvis, så spis gerne løs af dem, og få rigeligt af tomatkerner, frugtsaft- og kød. 

Studier viser, at udvalgte tomatjuicer ikke har så stort et indhold af lycopene som den friske tomat, og helt overordnet set kan der være masser af grunde til at tage et kosttilskud, hvor producenten har sørget for et standardiseret højt indhold af lycopene. De fleste producenter vil sørge for, hvad man kan kalde et fuldspektrum-ekstrakt, så alle de livgivende stoffer fra tomaten er repræsenteret sammen med en nøje udvalgt mængde af lycopene, så du er garanteret det bedst mulige produkt.

Det ser du blandt andet i Sandvig Pharmas produkt ReAge.

Til dig der vil vide mere

Lycopene er en af de mange carotenoider, som moderne videnskabelige metoder har opdaget. Faktisk ved man i dag, at der totalt set er over 600 carotener i vores natur, hvoraf minimum 20 af dem er at måle i vores blod, hvis vi ellers får nok af dem. De har hver især nogle meget præcise opgaver at udføre, ikke kun som et vævsopbyggende element, men også for at undgå sygdomme. Deres virkeområde spænder lige fra opbygning af væv hos fostre til opretholdelse af en god homøostase hos voksne. Af de tyve, vi kender bedst, og som er mest målbare, er blandt andet beta-caroten, alfa-caroten, lycopene, zeaxanthin, meso-zeaxanthin og cryptoaxanthin.

kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33114699/

Til dig der vil vide alt om hvordan lycopene er påvirket af opvarmning, tørring, lycopene som kostilskud…

Redaktionens bedste tomathit

Skær dine modne tomater i mundrette stykker, hæld dem i en skål med jomfruolivenolie, og tilsæt friske, overskårne hvidløg – få eller mange – det bestemmer du og dine smagsløg. 

Du kan lade dem stå og trække i et par timer eller spise dem med det samme. 

Hæld dem over ristet brød eller brød bagt af frø og kerner.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

LÆS MERE HER:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *