Stor nælde

Nældens helt naturlige mineraler 

Arbejder du med kosttilskud, kan vi indimellem glemme, at de mange vitaminer og mineraler rent faktisk kommer fra planteriget, der har hjulpet os med at omdanne jordbundens indhold af næringsstoffer. Disse mineraler er til gengæld, sådan med lidt forskel, dannet i bjergrige egne eller i jordskorpen og med vand ført ud til mulden og videre til planterne. Det gælder langt fra alle mineraler, som der findes omkring 3.000 af, og langt de fleste af dem bliver i deres oprindelige form helt utilgængelige for kroppen. Ud af de mange mineraler er der til gengæld nogle mineraler og sporstoffer, hvor man for længst har opdaget, at de er vitale for os, hvis de ikke overdoseres, og alle bliver givet i en mængde, som kroppen har brug for, så den kan leve længe og ikke mindst i dagligdagen være med i udførelsen af tusindvis af opgaver. Disse kaldes biologiske vigtige grundstoffer, hvoraf kun cirka 30 af dem er vigtige, fordi de enten indgår i biokemiske molekyler, eller fordi de optræder i forbindelse med giftvirkning som for eksempel tungmetallerne. 

Fra planteriget eller fra vand kan vi få adgang til mange af mineralerne, ovenikøbet i en form som kroppen ønsker, altså i en biologisk form, fordi den let kan optage og anvende dem. Fra dyreriget får vi også tilført en mængde mineraler, men nogle gange er det en unødvendig omvej, hvad især mineraler angår.

Derfor er den store nælde også et bekendtskab værd. Alle planter og dyr er levende, men vi kan måske godt blive enige om, at jo større hjerne der er på et dyr, jo større sanseapparat, jo større smerte kan man måle, jo større bevidsthed er der nok, så dyret ved, at der er noget ubehageligt på vej. Så hvorfor spise dyr for at få mineraler? Det blev lige til en snak om, hvordan vi behandler vores omgivelser og planter og dyr på den jordklode, vi er en del af. 

Med andre ord så er det mere hensynsfuldt at få sine mineraler fra planteriget og vand. Ikke

Her er i øvrigt en meget interessant artikel om mineralernes oprindelse og de mange former, de kan antage.

https://denstoredanske.lex.dk/mineraler_-_geologisk_begreb

Retur til nælden

Den er allermest kendt for sine brændende hår, men burde hellere være kendt for sit meget forskelligartede indhold af mineraler. Her er hele striben, og går du på en skole, hvor du skal lære om mineraler for at kunne rådgive dine klienter, så er det værd at lære de fleste at kende så godt, at du kan dem udenad, dog kun dem, vi har fremhævet i fed skrift, da resten ikke er anerkendt for en selvstændig virkning i kroppen. Endnu. De øvrige, hvoraf flere måske mest er kendt for at være giftige, er der i så forsvindende lille mængde, at de ikke har betydning for din sundhed. 

Nælden indeholder:

As, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, I, Li, Mg, Mn, Ni, Pb, Se, Sn, Sr, Ti, V og Zn 

 • As – Arsen
 • Ba – Beryllium
 • Ca – Calcium (også omtalt som kalk i folkemunde)
 • Cd – Cadmium (i forsvindende lille mængde)
 • Co – Cobolt 
 • Cr – Crom, også ofte skrevet som chrom eller krom på dansk
 • Cu – Kobber
 • Fe – Jern
 • I – Iod – på dansk jod
 • Li – Lithitum
 • Mg – Magnesium
 • Mn – Mangan
 • Ni – Nikkel
 • Pb – Bly
 • Se – Selen
 • Sn – Tin
 • Sr – Strontium
 • Ti – Titan eller titanium
 • V – Vanadium
 • Zn – Zink

Som du kan se, er der kun ni af mineralerne, du bør kende for deres umiddelbare støtte til at få alverdens processer i kroppen til at ske. De indgår i cellernes opbygning, i dannelsen af aminosyrekæder, i dannelsen af immunforsvar, nerveceller eller enzymer, hvor sidstnævnte er vigtige katalysatorer, for at alle processer i kroppen kan køre korrekt. Kort sagt har mineralerne indflydelse på hver eneste proces og hver eneste celle i kroppen og skal derfor være til stede i kroppen konstant, for at kroppen ikke kun kan opbygges, men også få støtte til at regenerere, hvis der er brug for det. Lidt større doser kan i perioder være nødvendige, og det kan du læse meget mere om HER

Men nælden er sammen med andre næringsrige planter grundlaget for vores sundhedstilstand og har derfor fundet vej i blandt andet Sandvig Pharmas ReAge og i ReBuild til knogler.

At vælge at lade planter være vores grundsubstans til en optimal sundhedstilstand giver så meget mening, selvom du ovenfor kan se nogle sporstoffer, der umiddelbart er kendt som værende giftige. Men de findes i planteriget i en uendelig lille mængde, medmindre planterne har vokset på forurenet grund. Det ved industrien, og når de indsamler blandt andet nælderne bliver de alle analyseret, inden de kommer ind på selve fabrikken. 

Ud over mineraler eller sporstoffer indeholder nælden også en række aktive plantestoffer, som er værd at kende, især hvis man har problemer med urinveje eller prostataproblemer. Du bør dog opsøge en behandler for at få den fornødne hjælp. 

Men du kan læse mere om planten her på en monografi fra sund-forskning.dk.

Læg mærke til, at der ikke foreslås brændenælde som te, men for eksempel som ingrediens til en salat, så du får alle de aktive stoffer med. Hvis urten skal bruges som terapi, skal der helt anderledes mængder til og ofte lavet som ekstrakt eller tinktur. 

At få hjælp fra blandt andet den store nælde til altid at have en passende mængder af mineraler i kroppen gør, at vi lettere kan undgå at degenerere.

Naturlig regeneration reducerer aldersrelaterede forandringer.

Hvad er enzymer?

Kroppen gennemgår en konstant nedbrydning og opbygning af celler og næringsstoffer, som er afhængige af hjælp fra enzymer. Enzymer har også betydning for de signaler, der sendes mellem cellerne og for blandt andet muskelfunktionen.

Fra EU’s side har man anerkendt, at mineralerne og sporstofferne i brændenælde styrker knogler, negle og hår. Endvidere kan mineralerne og sporstofferne i brændenælde forebygge og fjerne skæl og hjælper med at hele sår.

Forskning på Urtica dioica – den store nælde 

Mængden af mineraler og især mangfoldigheden af mineraler er en væsentlig kilde til nældens udbredelse som værende et aktiv for kroppen. Det skal dog bemærkes, at den hyppigt er anvendt som urtete, og her får du kun gavn af ganske få mineraler, hvis de optræder i en ionform. Til gengæld vil du få et væld af gode mineraler, hvis du hvert forår plukker friske nælder (på uforurenede arealer) og laver brændenældesuppe. Det er imidlertid ikke nok til at hjælpe et moderne menneske til at beskytte sig mod forurening, stress, dårlige næringsforhold resten af året, eller hvis der er opstået sygdom. Man har brugt brændenældete som et vanddrivende middel, men da mineralerne ikke bliver optaget i drikkevandet, vil det være nødvendigt at få mineralerne tilført fra anden kilde, for eksempel et mineraltilskud.

Brændenælden har også været forsøgt brugt som sårhelende middel til udvortes sårbehandling, og her ser den ud til godt at kunne gøre en forskel, men redaktionen vil til enhver tid pege på mere effektive midler, enten sammen med brændenælde eller sårbehandling med helt andre og nemmere tilgængelige muligheder. 

Traditionelt har brændenælde også været brugt til meget forskellige problemstillinger i kroppen, som alle handler om at få tilført nok med blandt andet mineraler, så man kan sagtens forestille sig, hvordan denne omfangsrige og vidt udbredte droge har været et gunstigt bekendtskab i sygdomsbehandling sammen med en lang række andre mineralrige planter. Flittigt brugt i folkemedicinen og af munkene rundt om i Europa.
I dag indgår disse planter i en række kosttilskud, hvor de i tørret form eller som ekstrakter giver mening som et meget naturligt supplement til vores i øvrigt sunde forhold til mad og ikke mindst som et supplement til andre kosttilskud med et højere indhold af mineraler. Se ovenfor, hvorfor brændenælden også giver mening i en mere terapeutisk kontekst til blandt andet problemer i urinveje og prostata.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

LÆS MERE HER:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *