Morgenfrue / Calendula officinalis

Morgenfruen med sine helt særlige egenskaber – til hud, øjne og immunforsvar

Den smukke morgenfrue har i talrige lande været anvendt som en særlig vigtig plante til at behandle sår på huden, mundsår og sågar sår ned gennem tarmkanalen. Den gror meget villigt og kan derfor nemt dyrkes eller plukkes i den vilde natur, især i solrige egne. 

Kigger man på de mange studier, der er gjort for at påvise den traditionelle brug af planten, findes der flest studier på udvortes behandling, for eksempel med morgenfruesalve, men også forskellige tinkturer til behandling af mundsår og sågar sår i mavesæk har fundet vej til forskernes øjne og ud på helsehylderne rundt om i verden. 

Man har hidtil vidst, at et af de mest aktive stoffer i de gule, røde eller orange blomsterhoveder er lutein, en antioxidant, der er særlig vigtig til huden. Der findes dog mange andre, som du kan læse om nedenfor.

Hudens værste fjende er frie radikaler, også kaldet oxidanter, som nedbryder cellemembranerne og får os til at ældes. Man ved også i dag, at det ikke kun er én type antioxidant, der er interessant, men et væld af forskellige plantestoffer, som ud over antioxidanter tæller en lang række phytostoffer, der hver for sig og sammen kan gøre en forskel for hudens aldring.

Et væld af planteaktive stoffer møder man blandt andet i Sandvig Pharmas produkt ReAge, som beskytter cellemembranerne og modvirker, at vi harskner som en overskåret avokado. Cellemembranerne skal være hele og fleksible, så cellerne kan optage de sunde næringsstoffer og undgå, at skadelige stoffer trænger ind i cellen.

Det handler om de aktive stoffer i morgenfrueblomsten

Jo mere rødorange eller gul en blomst er, jo flere af de såkaldte carotenoider indeholder blomsten. Det gælder for alle blomster, men især morgenfruen har været genstand for mange undersøgelser. Carotenoiderne er en stor gruppe af lipofile pigmenter, som er kendt for deres sundhedsfremmende fordele.

For at det ikke skal blive alt for indviklet ved vi, at carotenoiderne er »fedtelskende«, de findes i planterne for at hjælpe klorofyl med at skabe fotosyntesen, hvor planterne bliver i stand til at indsamle og optage lyset fra solen. 

Hvis du gerne vil forstå mere om carotenoiderne i planter, kan du få glæde af denne engelske YouTube-film – letforståelig med undertekster – om planternes pigmenter. 

Lutein fra morgenfrue beskytter huden mod oxidativt stress og beskytter derfor mod udefrakommende påvirkninger. Morgenfrue skaber hurtigere heling af huden og har også antibakterielle egenskaber på både hud og slimhinder. 

Fra carotenoider til retinol til A-vitamin

Carotenoider, hvor du måske har hørt om beta-caroten, fungerer som et forstadie til A-vitamin, og som mange ved, er A-vitamin et fedtopløseligt vitamin, hvor det oplagres i leveren og i fedtceller, hvor det frigives langsomt efter behov. Både øjne, hjerte, immunforsvar og huden har brug for A-vitamin til at fungere optimalt, og for at gøre det særligt indviklet at være menneske mener WHO, at 45 procent af verdens befolkning har problemer med det enzym, der skal omdanne carotener til retinol, som senere bliver til A-vitamin, hvilket gør, at nogle mennesker skal være ekstra opmærksomme på at få nok carotenoider, men altså heller ikke for mange. Det tager blandt andet Sandvig Pharmas ReAge hensyn til med sit indhold af 700 mcg retinol, der fungerer som et forstadie til A-vitamin. 

En gentest fra for eksempel www.atlasbiomed.com kan afsløre, om du skal give de stærkt pigmenterede grøntsager og frugter mere opmærksomhed end andre, for måske mangler du det enzym, som gør, at du let kan omdanne carotenoiderne, blandt andet betacaroten, til retinol, der senere bliver til A-vitamin i kroppen. 

56 forskellige carotenoider står til tjeneste for dig

De forskellige typer af carotenoider i morgenfrue er blevet identificeret, og hvis man ellers undlader at lade dem gå gennem en forsæbningsproces, hvilket man ikke gør i cremer og kosttilskud med morgenfrue, indeholder blomsterne 56 forskellige typer af carotenoider. Det gør morgenfruen til et særligt godt bekendtskab, når man gerne vil få den bedst mulige opheling af en problemhud, hvor antioxidanterne understøtter det lokale immunforsvar i sine bestræbelser på at forebygge hud- og slimhindeproblemer. 

Hvad er betacaroten? 

Betacaroten er et carotenoid. Carotenoiderne inddeles i to hovedgrupper: Carotener og xantofyler. Carotener består af brint og kulstof, mens xantofyler derudover indeholder ilt-atomer. Betacaroten tilhører en gruppe gule og røde plantefarvestoffer – også kaldet pigmenter. Det er betacaroten, der giver gulerødder deres orange farve. Betacaroten er fedtopløseligt, dvs. at det optages bedst sammen med et fedtstof, hvilket sker i den øvre del af tyndtarmen. Betacaroten er også et provitamin, idet det kan omdannes til A-vitamin, når kroppen har behov for det. Betacaroten fremstilles også i en syntetisk udgave, der blandt andet bruges som farvestof i fødevarer. https://denstoredanske.lex.dk/carotenoider

Konklusion

Kigger man på de internationale monografier vedrørende morgenfrueekstrakter, kan man se, at både British Herbal Pharmacopea- og Escop-monografierne nævner, at urteteer eller tinkturer med morgenfrue kan virke indvortes på huden. 

Der mangler tilsyneladende nyere forsøg, men når man med moderne metoder ser, hvor rigt et indhold af carotenoider, der er i et seriøst ekstrakt af planten, og man i dag også kender for eksempel carotenoiden lutein for sin virkning, er det helt naturligt, at den farvestrålende morgenfrue har fundet vej til blandt andet Sandvig Pharmas ReAge til at beskytte slimhinder og hud. 

Mange studier bekræfter udvortes brug af Calendula officinalis, morgenfrue, som en vigtig støtte til sårbehandling, både på huden og i mundens slimhinder. Suppler derfor gerne med en god calendula-creme, og drik gerne rigeligt af teen. Sørg hver dag for farverige grøntsager, som er spækket med carotenoider, blandt andet tomater, gulerødder, peberfrugter og alle farverige frugter. 

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati.

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *