Agerpadderokke

Verdens ældste plante med sit væld af mineraler, især Silicium

Agerpadderokke er en af de ældste planter på jorden og der er mange grunde til, at den har overlevet. Det har den sammen med forskellige typer af græsser (agerpadderokken kom først!) og hemmeligheden er måske, at dens meget høje indhold af silicium, som i forskellige planter er placeret, så det er vidt forskellige insekter og kryb, der vil spise dem, gør, at der er ingen, der foræder sig på dem. Det gør, at planten evner at imødegå store insektangreb og har været med til at skabe dens overlevelse gennem den del af jordklodens levetid, hvor der har været fundet liv.

Mineralet sidder som små øer eller små skarpe flige i forskellige planter, og for nogle kryb er agerpadderokken ganske ubehagelig at spise, mens andre guffer løs. Det hele afhænger af insekternes kæber og dermed er det ikke alle, der synes, at agerpadderokken er et festmåltid.

De søger til andre planters indhold af silicium og derfor er det så vigtigt, at vi har mange forskellige typer af planter i et område, så der er mad til områdets små væsner, der senere bliver føde til større dyr, og hele denne plante-og dyreverden bidrager så fint til den cyklus, som vi mennesker er en del af, men som vi konstant gør alt muligt for at destruere. 

Artiklen her skal ikke handle om hverken dommedag eller menneskets manglende evne til at forstå, at vi er en del af naturen, men blot det faktum at:

Silicium kun overgået af kalk, er det mineral, der findes mest af på jorden

Mineralet indgår overalt i vores kroppe som en del af vores bindevæv, et bindevæv, der fungerer som et stillads for vores organer, så de har noget at hæfte sig op på.

Hud, hår og negle er meget afhængige af mineralet, men først af alt vil livsvigtige organer udnytte mineralet. Er der noget tilovers, er der også plads til at opretholde, vedligeholde eller endog forbedre hårpragt, stærke negle og en fast hud.

Det interessante med agerpadderokken er, at nyere studier viser, at den udover det meget høje indhold af silicium også indeholder følgende mineraler og sporstoffer, fx jern, mangan, kobber, zink, molybdæn, kobolt og selen, som bidrager til at normalisere elektrolytbalancen. Faktisk viser studier, at agerpadderokken ligesom andre siliciumrige græsser bidrager til elektrolytbalancen ved at virke mod væskeophobninger, men samtidig tilføre de mineraler, der ellers vil forsvinde sammen med almindelig vanddrivende medicin. 

Equisetum-slægten, Equisetaceae-familien, er vidt udbredt over hele verden og kan være den ældste ikke-uddøde slægt på Jorden. Der er omkring 30 kendte arter, som meget ofte bruges i traditionel medicin med forskellige anvendelser. Der forskes i øvrigt en del i flere af arterne for dens eventuelle støtte til nyrersygdomme. 

Slimhinder og hud elsker silicium

… og er derfor så vigtig et mineral for kroppens største organ, huden. Nede i hudens lag ligger små immunøer, der har brug for bl.a. Silicium til at udvikle den slim, der bringes op til kroppens overflader, (se faktaboks) og uden mineralet – og A-vitamin – vil man ikke kunne opretholde den nødvendige barriere mod bakterier, vira og alverdens forureningskilder fx de hormonforstyrrende stoffer. 

Væskeophobninger, sår der ikke vil hele og hjælp til alle vores blodkar

Equisetum arvense, agerpadderok, benyttes traditionelt til behandling af ødemer, og til sår, som ikke vil hele. Indholdet af silicium sammen med de øvrige mineraler og sporstoffer skaber mulighed for at danne sunde blodkar både i de store blodkar og de mange små blodkar, der forsyner hud, hår og negle med næringsstoffer. 

SLIMHINDER

Kroppen har slimhinder overalt hvor den er i kontakt med den ydre verden. 

Luftvejene: næse, bihuler, svælg og hals, bronker og lunger

Fordøjelsen er en lang åben trakt: mundhulen, hals, spiserør, mavesæk, tyndtarme, tyktarm, endetarm

Nyrer og blære

Underliv

Huden

Sanseapparatet: øjne, ører, tunge og næse.

Agerpadderokke hjælper med at remineralisere kroppen. Indholdet af silicium bidrager til at bevare hud, hår og negle i optimal tilstand 

OM AGERPADDEROKKEN

Agerpadderokken (Equisetum arvense L) kan blive 10-50 cm høj.
Med vidtkrybende, ofte dybtgående jordstængler, der har sortagtige, hårformede skæl. Vårskudene er blege og sporehusaksbærende.
Sommerskudene er grønne og sterile, 2-5 mm tykke, næsten glatte og med sylspidse, ret smalt hvidrandede tænder på bladskederne. Grenene er firkantede og med sylespidse tænder.
Grenenes første led er længere end bladkransenes tænder.
Centralhulen udgør 25-50 pct. af stængeldiameteren, og der er mindre kanaler uden om.

FAKTA

Den 1000 årige gamle plante er den ældste på jorden og findes i alle tempererede klimaer på den nordiske halvkugle.: Nord Amerika, Canada, det meste af Europa og Asien.

Drik gerne tre kopper agerpadderokkete om dagen til din væskebalance som supplement til fx Sandvig Pharmas produkt, ReAge, som dog både indeholder Agerpadderokke, Stor nælde og Silicium, så du får et trekløver til at optimere dit silicium indhold i kroppen. 

Til dig der vil forstå meget mere om planternes evne til at støtte jordkloden

Når du ikke ved, hvad du ellers skal lave, er der en fantastisk gennemgang af, hvad silicium bidrager med i forskellige planter, og hvorfor nogle indeholder meget, andre mindre, og hvordan forskellige skadedyr ønsker at tygge på dem. Det handler om biodiversitet, om at være en del af hele den cyklus, hvor vi gerne vil redde jorden, planterne, dyrene og os selv, og det kan gøres bl.a. gennem plantevidenskab. Det handler om at undgå afbrænding af risstrå, og i stedet gøre dem tilgængelige for dyrefoder og til den milliard af mennesker, der kører rundt på knallerter og motorcykler.

Og hvis jeg har tabt dig på vejen, så se filmen, og ellers bare forstå, hvorfor jeg gik i gang med at se filme.

Jeg ville finde nogle kilder til, hvad vi egentlig ved om silicium, og udover at forskerne er i fuld gang med at forsøge at redde planeten, har jeg opdaget at silicium gør, at vi bedre optager vand i kroppen, men faktisk også salt. Det sker i hvert fald for planterne, og da vi deler en hel del aquaporiner med græs og andre arter, er det sandsynligt, at det samme sker i menneskekroppen og det er derfor, at silicium er så væsentlig en kilde, og at agerpadderokke bla. er vores ven.

Og har du læst alt det, jeg har skrevet her, kan du også lige så godt se foredraget. Du behøver ikke at forstå alt for at blive klogere. 

(Marianne Palm, redaktør på en sommerlig regnvejrsdag juli 2003)

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *