Djævleklo

Djævleklo, et navn, der sætter gang i både fantasi og muligheder
 

Djævleklorod er i århundreder blevet brugt til lindring af gigtsymptomer, og store kliniske forsøg har vist, at djævleklorod øger bevægeligheden, reducerer stivhed i leddene, nedsætter smerter og øger livskvaliteten. Roden er effektiv til behandling af milde og moderate degenerative reumatiske sygdomme.

Mere behøver vi egentlig ikke at skrive, men måske er det på sin plads at nævne, at den har fået det lidet kønne navn på grund af dens mærkværdige fremtoning med blade, der meget nemt kan sætte fantasien i gang, når den kravler hen over sandørkener, blandt andet i store dele af Afrika. 

Den lille, kravlende djævleklo har som alle andre planter et botanisk navn, Harpagophytum procumbens, og har i århundreder været kendt som en vigtig støtte mod inflammation og smerter i muskler og i led. 

I moderne tid har ekstraktion af planten været genstand for studier, og her er et par stykker med rigtig mange deltagere i. Det er dejligt, når der er mange deltagere, for det skaber en større sandsynlighed for, at resultatet ikke bare er tilfældigt.

Studie på 259 gigtpatienter

Et studie med 259 gigtpatienter, som i otte uger indtog djævleklorod, viste signifikante statistiske forbedringer for patienterne med hensyn til bevægelighed, stivhed i leddene og smertereduktion. Livskvaliteten steg signifikant, og 60 procent af patienterne enten reducerede eller stoppede med smertebehandling. Man kunne konkludere, at Harpagophytum procumbens er en effektiv behandling for milde og moderate degenerative reumatiske sygdomme. Ydermere så man i studiet, at der ikke opstod bivirkninger af brugen. 

Studie på 122 patienter

Et randomiseret, dobbeltblindet, parallelforsøg med 122 patienter i fire måneder, hvor djævleklorod blev testet op mod smertestillende gigtmedicin, viste markante forbedringer af symptomerne: mindre smerter og øget bevægelighed. Mængden af almindelig smertestillende medicin samt inflammationshæmmende medicin blev signifikant reduceret og dermed også mængden af bivirkninger. 

Vi har fået lov til at låne en stor plantemonografi
fra
www.sund-forskning.dk

En plantemonografi kan være på flere hundrede sider og beskrive alle de detaljer, som er samlet sammen af botanikere, biokemikere, farmaceuter og mange andre eksperter, eller den kan som her være en ultrakort gennemgang af de vigtigste informationer på det tidspunkt, hvor monografien er lavet.

Den er ikke af nyere dato, men den kan stadig være et væsentligt bekendtskab som en hyggelig oversigt over, hvordan komplementære behandlere ser planten som en vigtig støtte ved inflammation. 

Dansk navn: Venustorn
Engelsk navn: Devil’s Claw
Tysk navn: Teufelskrale

Familie: Pedaliaceae
Droge: Rodknolde

Beskrivelse
Planten er en cirka to meter lang, hen ad jorden krybende plante med rødlige, tragtformede blomster. Primroden går omkring to meter ned i jorden, hvorfra der går vandrette udløbere, som ender i op til 25 centimeter lange og seks centimeter tykke rodknolde. Vokser i Kalahariørkenen og på de Namibiske sletter i det sydvestlige Afrika.

Aktive indholdsstoffer
Rodknoldene indeholder 0,5 til tre procent bitre iridoid-glukosider (blandt andet harpago sid), fenol glykosider (acetosid og isoacetosid), 51 procent kulhydrat, triterpener (blandt andet oleansyre), physterol, fenolsyrer og flavonolglykosider. Indeholder desuden baser, fedtstoffer, voks, gummiharpiks, æteriske olier og en lille smule harpagoquinon.¹

Det er de iridoide glykosider, især harpagosid, der er de inflammationshæmmende stoffer i roden. Stærk syre kan neutralisere stoffernes effekt, og det anbefales derfor, at Harpagophytum procumbens tages en time før måltider for at nedsætte mavesyrens skadelige effekt. I modsætning til almindelige ikke-steroid inflammationshæmmende medicin, hæmmer Harpagophytum procumbens ikke direkte produktionen af prostaglandiner(4), men har indflydelse på de mekanismer, der kontrollerer calciums indstrømning ind i cellerne. Calciums indstrømning regulerer musklernes sammentrækning og har også indflydelse på blodtrykket og hjerterytmen. Ubalance i calciums ind- og udstrømning kan føre til arytmi. Harpagophytum procumbens beskytter mod arytmi (blandt andet arytmi forårsaget af digoxin-forgiftning) og forhøjet blodtryk.(5, 6) 

Derudover aktiverer calciums indstrømning også enzymet phosphorlipase A2. Dette enzym trigger en kaskade af reaktioner, der producerer inflammatoriske eicosanoider (prostaglandiner). Mange inflammationshæmmende og smertestillende stoffer virker ved at regulere indstrømningen af calcium og dermed hæmme phosphorlipase A2. Det er sandsynligt, at Harpagophytum procumbens også indeholder andre stoffer med inflammationshæmmende egenskaber.(1) 

Det er en kombination af de iridoide glykosider, triterpenerne og flavonoidet lutein, der giver Harpagophytum procumbens dens hæmodynamiske og elektrofysiologiske virkninger.(7)

Kliniske forsøg
Et forsøg med 630 patienter, der led af forskellige gigtsygdomme, blev behandlet med Harpagophytum procumbens. 42 til 85 procent af patienterne fik det signifikant bedre efter behandling i seks måneder. Forbedringsprocenten afhang af, hvilke led der var sygdomsramte; gigt i rygsøjlen eller de store vægtbærende led havde den bedste forbedring.(8) 

Harpagophytum procumbens er også effektiv i behandlingen af dårlig ryg.(9) 

118 patienter, der havde søgt lægehjælp på grund af af kronisk dårlig ryg, blev behandlet med et ekstrakt svarende til seks gram af den tørrede rod af Harpagophytum procumbens. Det var tilladt patienterne at anvende et smertestillende stof (Tramadol) under forsøget. Placebogruppen modtog ikke Harpagophytum procumbens, men måtte anvende Tramadol efter behov. Efter fire ugers behandling var ni ud af 51 patienter i forsøgsgruppen smertefrie, mens kun én ud af kontrolgruppen var smertefri. Patienter, der samtidig led af iskiassmerter (sandsynligvis fra en diskusprolaps), havde næsten ingen forbedring. Et andet forsøg undersøgte Harpagophytum procumbens og fordøjelsessystemet. Urten normaliserer både forstoppelse og diarre, eliminerer tarmluft og stimulerer appetitten.(10)

Egenskaber
Inflammationshæmmende, smertestillende, bitter tonic, modvirker arytmi, blodtrykssænkende.(1)

Indikationer

  • Gigt: Leddegigt, ledinflammation, seneskedehindebetændelse, lumbago, myoser, spondylose, podagra.(1)
  • Mave-tarm-kanalen: Dårlig fordøjelse, manglende appetit, diarre, forstoppelse.(1-3)
  • Kredsløbet: Arytmi, forhøjet blodtryk, iskæmiske hjertesygdomme, digoxin-forgiftning. Migræne.(1, 2)


Kontraindikationer
Harpagophytum procumbens bør ikke anvendes under svangerskab eller i behandlingen af mavesår.(3)

Bivirkninger
Normalt ingen bivirkninger ved anbefalet dosering, men kan forårsage fordøjelsesforstyrrelser hos sensitive patienter, specielt i de høje doseringer.

 Toksicitet
Ingen giftvirkninger ved anbefalet dosering.(10)

Referencer

  1. Bone, K: MediHerb Professional Newsletter, 55, (1997) 
  2. Bone, K: MediHerb Professional Newsletter, 56, (1997)  
  3. Bradley, P.R.(ed.), British Herbal Compendium, Vol.1, Dorset: BHMA. 1992, s. 78-80 
  4. Whitehouse, L. W. : Can Med Assoc J, 129, 249 (1983) 
  5. Occhiuto, F.. et al: J Ethnopharmacol, 13, 201, (1985) 
  6. Circosta, C. et al: J Ethnopharmcol, 11, 259, (1984) 
  7. Occhiuto, F. og de Pasquale, A.: Pharmacolol Res, 22, Supp. 3, 1, (1990) 
  8. Belaiche, P. : Phytotherapy, 1, 22 (1982) 
  9. Chrubasik, S. et al: Phytomedicine, 3, 1 (1996) 
  10. Scientific Committee of ESCOP: ESCOP monographs: Harpagophyti Radix, European Scientific Cooperative on Phytotherapy, The Netherlands (1996) 
  11. MediHerb, 31st May 1995 Dose Report, ikke udgivet

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati.

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *