Fedtsyrer og cellemembraner

Fosfolipidernes hoveder danner en vandelskende overflade på begge sider af membranen, hvorimod deres lipidhaler vender ind imod hinanden og danner en indre, vandskyende oliefase. (se nedenstående figur)

I cellemembranen fungerer receptorproteiner som et sanseorgan, der opfanger signaler fra cellens ydre og formidler til cellens indre.

Signaler fra omgivelserne kan være kemiske signalstoffer, som for eksempel hormoner, der regulerer processer inde i cellen, og de formidler deres signal til cellen ved at binde sig til specifikke receptorproteiner i cellemembranen, hvorved det transporteres igennem denne ved hjælp af såkaldte effektorproteiner. Ud over disse transportproteiner findes der for eksepel cytoskeletale proteiner, der regulerer cellens form og bevægelighed, og enzymproteiner, som påvirker organismens kemiske reaktioner, og de kan alle fungere som signaler, der aktiverer gener.

OM SKRIBENTEN

SOL NICOLAJSEN
er vores skribent hos Naturehealth. 

Sol er under uddannelse til biopat i biologisk medicin (har studeret i naturopati i Australien) og er indehaver og produkt-formulator af ‘Tree & Earth Skincare’ med egenproduktion af sunde og naturlige hud-og hårplejeprodukter.

VIDEO

En bid af en celle – cellelæren er for dig, der gerne vil forstå lidt mere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *