Prostata — godartet forstørrelse

Andre betegnelser: benign prostata hyperplasi.

Blærehalskirtlen (prostata), som er på størrelse med en kastanje, findes kun hos mænd og er placeret under blæren og omkranser hele urinrøret. Kirtlen danner sædvæske, som ved udløsning blandes med sæden fra testiklerne. Hos langt de fleste mænd begynder kirtlen at vokse med alderen og giver vandladningsbesvær, fordi den afklemmer urinrøret. Selve væksten er godartet, men symptomer som slap urinstråle, afbrudt vandladning, hyppige vandladninger eller andre skal altid undersøges af en læge, da symptomerne også kan opstå ved andre sygdomme.

Kurforslag generelt

Kostråd: Forstørret prostata begynder ofte efter 50-årsalderen, men problemet kan muligvis forebygges ved at spise græskarkerner flere gange ugentligt. Spis dem som mellemmåltider, snacks, eller bland dem i salater.

Fedtsyrer: Anvend gode koldpressede planteolier og fiskeolie.

Andet: Se under mænds overgangsalder.

Planter indeholder ud over vitaminer og mineraler de såkaldte sekundære plantestoffer, og i denne gruppe finder man stoffer, som f.eks. kan forebygge problemer med blærehalskirtlen. Prostataproblemer er den hyppigste lidelse blandt mænd over 50 år, og mange udvikler prostatakræft uden at vide det – og når faktisk at dø af alderdom i stedet.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *