baldrian, valerian root, baldrian rod

Baldrian

En droge til både nervesystem og blodtryk

Valeriana officinalis (baldrian) anvendes i urtemedicinen af mange kulturer som mildt beroligende, og nye studier viser, at den også er en særlig støtte til regulering af et forhøjet blodtryk, som kan opstå ved pludselige eller planlagte hændelser med indbygget angst for blandt andet smerte.

 

Tandlægeskræk

En klinisk undersøgelse viste, at baldrian hindrede, at angst hos tandlægen udløste forhøjet blodtryk og hjertebanken. I kontrolgruppen med placebokapsler var der ingen forskel. Tag gerne baldrian et par timer før, du sætter dig i tandlægestolen, eller kom i god tid, og træk vejret i venteværelset, og slug en tablet med det samme.

 

Mere om nervøsitet for tandlæger

En anden undersøgelse med deltagere, der havde virkelig angst for tandlæger, fik baldrian frem for benzoediazepiner eller andre beroligende lægemidler for at afhjælpe nervøsiteten. Her så man, at baldrian havde en god effekt, og det var helt uden bivirkninger. Her så man også en signifikant forskel til de patienter, der modtog placebokapsler. Doseringen var 100 mg af en tørekstrakt, og vil du gerne opnå samme virkning med ReDuce, kan du med sindsro tage tre kapsler. Eller blive på to kapsler og drikke et par kopper med baldrian, før du skal ud i en situation, hvor du let bliver ængstelig.

 

Det aktive stof i baldrian hedder valerianesyre (VA)

Måske bliver det lidt for langhåret, men VA er en kortkædet fedtsyre, som produceres af mikrofloraen i tarmene, hvis for eksempel baldrian er til stede. I et forsøg så man, hvordan blodtrykket og hjertefrekvensen blev nedsat, hvis den var sygeligt forhøjet. At det er mikrofloraen, der støtter valerianesyren i at blive optaget ind i blodbanerne, gør, at de beroligende stoffer meget hurtigt bliver optaget.

Også din hjerne elsker tilsyneladende de
aktive stoffer, som giver mere koncentration,
fremmer hjernens evne til at skabe nye nervebaner
og hjælper også ældre hjerner i at ældes langsommere.

 

Sammenfatning af en række studier på baldrian

Kort fortalt kan baldrian have følgende virkning på kredsløbet:
– Blodtryksnedsættende ved at dæmpe angst og uro
– Beroligende på hjertefrekvensen ved nervøsitet
– De aktive stoffer virker hurtigt, fordi de let bliver optaget gennem tarmen 

Forstå forskningen

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati.

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *