Vitiligo

Vitiligo er en autoimmun sygdom, hvor der udvikles hvide pletter på huden, fordi pigmentet i huden forsvinder.
Cellerne (melanocytterne), som producerer pigmentet i huden og hårrødderne, forsvinder.
Der ses ikke epidermale forandringer, pletterne ligger i hudens niveau.
Pletterne kan være helt lokale, men de kan også sprede sig over store områder på kroppen.
Fuldstændig remission sker kun for en lille andel af patienterne.
Ofte udvikler vitiligo sig over flere år, hvorefter tilstanden falder til ro og stabiliseres.

Vitiligo starter oftest med en lille plet, som over tid bliver til flere på samme område eller andre områder af kroppen.
I sjældnere tilfælde ses vitiligo aggressivt, hvor hele huden (over 80 procent) mister pigmenteringen i løbet af 6-12 måneder efter sygdommens debut.
Pletterne på huden er i starten tydeligt markeret og små, hvor de senere vokser sig større, flere og flyder sammen.
Det ses på den generelle vitiligo, den uklassificerede og Segmentale vitiligo, som er ensidig påvirkning af vitiligopletter, men kan også være en meget begrænset vitiligo, der blot viser sig som en enkelt eller to pletter, uden at der udvikler sig flere.

Visse begivenheder som solskoldning, emotionel smerte eller at blive udsat for kemikalier kan være med til at udløse vitiligo eller forværre sygdommen.
Det ses, at vitiligo især rammer områder som ansigtet, nakke, hårbund, legemsåbninger (som brystvorter, løber og kønsorganer), fingre og hænder. Vitiligo er ikke farlig, men har en kosmetisk betydning for personen. Huden, der er ramt af vitiligo, er følsom over for sollys.

Vitiligo ses oftere på mørk hud end på lys hud. Pletterne kan også ses tydeligere efter en ferie/sommerferie med solfarvning. Vitiligo-områderne er meget følsomme for sol, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på solforbrænding og være ekstra opmærksom på at beskytte pletterne.
Vitiligo er ikke smitsom, men der kan ses cirka 30 procent flere personer i samme familie, som har vitiligo.

Omkring en til to procent af danskerne har hvide pletter svarende til 59.000 – 118.000
Debut for sygdommen ses oftest i 10-30-årsalderen og lige hyppigt hos både mænd og kvinder. Ved enæggede tvillinger er det kun hos 23 procent, at begge får det.

Symptomer

  • Områder med hvide pletter
  • Hvide hår i de påvirkede områder
  • De hvide pletter kan også ramme slimhinder
  • I de tidligere stadier er der stadigvæk lidt pigment tilbage
  • I stadiet med lidt pigment kan pletterne ofte være røde, klø og irritere

    Patienter med vitiligo kan udvikle lavt selvværd og et dårligt billede af sig selv på grund af udseendet af vitiligo. Det kan påvirke livskvaliteten.

Svamp i huden kan give samme hvide pletter.
Gå til hudlæge, hvis diagnosen ikke er givet endnu.

Hvad kan du gøre for at beskytte vitiligo-huden?

Beskyt huden for solskade ved at:

  • Tildække områderne med passende tøj
  • Brug høj solfaktorcreme
  • Minimer ophold i solen, når den står på sit højeste

Ønskes de hvide pletter dækket?
En selvbruner eller en farvet dækcreme kan være nyttigt for nogen, så pletterne bliver mindre synlige.

Tilskud til huden
D-vitamin spiller en nøgle i autoimmune og dermatologiske lidelser. Patienter, som har lysfølsomme lidelser, undgår ofte soleksponering, hvilket kan nedsætte niveauet af D-vitamin, så der opstår mangel. D-vitamin har indflydelse på stort set alle organer og derfor også hud, nervesystem, immunsystem og humøret. Så man må finde et niveau af soleksponering på de områder, der ikke har vitiligo, men uden at blive forbrændt.

B12-vitamin er vigtigt for dannelsen af røde blodlegemer og hjælper med at få ilt ud i blodet. Vitaminet er med i psyken til serotonin, dopamin og noradrenalin. B12 er også vigtigt for nervesystemet og huden. Ændringer i B12 kan føre til dermatologiske ændringer, som er indikation på mangel eller overdosering af vitaminet.

Vitamin-B9 er blevet observeret for lavt hos nogle patienter med vitiligo. B9 styrker centralnervesystemet og er en del af produktionen af energi og den mentale sundhed. B9-vitaminet er også godt for hud, hår og de hvide og de røde blodlegemer.

Vitamin-E er forbundet med hudens sundhed og ældningsprocessen. Der er blevet observeret lavere niveauer af vitamin E hos nogle patienter med vitiligo. E-vitamin er også med til at holde kredsløbet ungt og er en stærk antioxidant, som beskytter mod frie radikaler.

Vitamin-A styrker hud, hår og slimhinder. Det er en vigtig antioxidant, som beskytter mod frie radikaler. Ved mangeltilstande kan der ses hudproblemer.

Vitamin-C er med til at styrke bindevævet i huden og blodårerne. C-vitamin er en antioxidant, som er med til at beskytte celler og forebygge celleskader.

Kobber er med til at styrke immunforsvaret og har en antioxidant effekt, som er med til at beskytte cellerne. Kobber bidrager også til dannelsen af bindevævet. Der kan være behov for ekstra ved hudlidelser og manglende pigment i hud og hår.

Selen er også en antioxidant og er nødvendigt for kredsløbet, cellefunktionen og immunforsvaret. Selen er vigtigt for sundheden af hud og hår. Der kan være behov for ekstra selen ved hudproblemer. Dog viser nogle andre forskningsresultater, at det ses, at for høje niveauer kan øge risikoen for vitiligo.

Zink er vigtig for cellenydannelsen og styrker optagelse af A-vitamin. Zink er med til at regulere mentale ubalancer. Der kan være mangel, hvis der er dårlig vækst i hud og hår.

Der kigges stadigvæk på, hvordan homøopati kan påvirke vitiligo.

Sunde næringsstoffer for vitiligo

En antioxidant kost består af farverige grøntsager, frugter (som melon) og krydderier, nødder og masser af betakaroten (gule, orange og røde planter)

Der er stadigvæk ikke fundet en særlig vitiligo-diæt.

Eftersom vitiligo er en autoimmun lidelse, som har oxidativt stress involveret, ville en antioxidant-diæt være godt at kigge på.

Der er blevet kigget på, at antioxidanter i nogle forsøg har hjulpet med repigmenteringen.

Der er forskningsforsøg, som kunne tyde på, at gluten har en potentiel rolle i udviklingen af vitiligo hos nogle af patienterne.

L. (Solanaceae) polysaccharide (LBP), som er den aktive ingrediens fra gojibær, har vist sig at beskytte keratinocytter og fibroblaster mod oxidativt stress og har vist sig gavnligt for pigmenteringen af vitiligo, men der kigges stadigvæk mere på LBP.

Quercetin og grøn te-ekstrakt er blevet fundet at have en stærkt cytokinbeskyttende virkning på H2O2-induceret celledød.

Urter til huden

Ginkgo biloba har vist sig at have immunmodulerende og antioxidante egenskaber. Ved brugen af Ginkgo biloba blev der set et signifikant ophør i den aktive progression af depigmenteringen hos vitiligo-patienterne. Ginkgo biloba hæmmer PAF og dermed inflammationen i kroppen. Ginkgo biloba er også en antioxidant og stabiliserer cellemembranen.

Glycyrrhiza glabra er blevet brugt meget til inflammationshudsygdomme på grund af dens gavnlige virkning på IgE. En kombination af UVB og Glycyrrhiza glabra har vist en gavnlig effekt af repigmenteringen i vitiligo. Glycyrrhiza glabra har en binyrebarkhormonlignende effekt. Lakridsrod er inflammationshæmmende, men vær opmærksom på, at lakrids i større mængder kan øge blodtrykket, hvis der i forvejen er tendens til forhøjet blodtryk.

Curcuma longa er en god antioxidant med antiinflammatoriske egenskaber. Gurkemeje reducerede størrelsen af læsioner og forbedrede læsionernes udseende i nogle forsøg. Den antiinflammatoriske egenskab er god for huden og kroppen. Curcuma longa er også immunregulerende.

Capsicum-arter (chili) er kredsløbsstimulerende og fremmer andre urters effekt. Capsicum indeholder blandt andet karotenoide pigmenter, flavonoider.

Piper nigrums vigtigste alkaloid, piperin, fremmer melanocytproliferation. Der er blevet set repigmentering ved brug af Piper nigrum. Piper nigrum smøres på huden.

Silybum marianum kigges der stadigvæk på. Silybum marianum har vist et signifikant fald i vitiligo. Marietidsel har en inflammationshæmmende virkning og er en antioxidant.

Camellia sinensis er en kraftig antioxidant og styrker immunsystemet. L-theanin (en aminosyre) er med til at forbedre humøret og følelsen af velvære. Grøn te øger dopamin og serotonin.

Skøn træning til huden

Der er øvelser, som kan påvirke hudens og immunsystemets tilstand negativt. Maksimal intensitetstræning giver fysisk stress med intracellulært oxidativt stress og immun suppression efter træning.

Træning kan hjælpe med at regulere inflammation i kroppen.

Til dig, der gerne vil vide mere om vitiligo  

Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen er let at stille, da det kan ses på huden.
Vævsprøve kan også tages for at bekræfte vitiligo.
Der ses sammenhæng med diabetes type 1, SLE, skjoldbruskkirtelsygdomme og B12-mangel.
Mange undersøgelser tyder på en vigtig rolle for reaktionerne i vitiligo ved involveringen af autoantistoffer og T-lymfocytter rettet mod melanocyt- og/eller keratinocytantigener.

Behandlingsformer
Der forskes stadigvæk meget i vitiligo, en universal behandlingskur er ikke fundet endnu. Resultaterne for behandlingerne er stadigvæk usikre.
I mellemtiden må det handle om at få patienten til at acceptere hudforandringerne og bruge makeup og selvbruner, hvis det ønskes.

Lysbehandling med smalspektret, kortbølget ultraviolet lys (UVB) har vist sig at være effektivt for nogle, men der skal mange behandlinger til, og resultatet er forbigående. UVB-lysbehandling er ofte erstattet af lysterapi med PUVA, da der er færre bivirkninger. UVB’s resultater er meget varierende hos hver enkelt. En til to tredjedele af vitiligo-patienterne får en væsentlig grad af repigmentering under behandlingen. Tal med din læge om mulighederne.

Binyrebarkhormoncreme som lokalbehandling er mest effektiv, jo tidligere behandlingen startes op. Behandlingsformen anvendes i tre måneder. Behandlingen er bedst på nye, aktive læsioner på huden.

Lokalbehandling med immundæmpende creme som tacrolimus, som fås af hudlægerne. Cremen bruges i tre måneder. Der vil kunne opstå repigmentering på huden, hvis ingen repigmentering ses efter tre måneder, anbefales det at stoppe behandlingen.

JAK-inhibitoren ruxolitinib-creme er en ny behandlingsform, hvor aktiviteten af T-celler hæmmes. Omkring 30 procent af vitiligo-patienter får mere end 75 proent repigmentering efter 24 ugers brug af cremen.

Sørg for en god nattesøvn
Der er vitiligo-patienter, som oplever søvnforstyrrelser og dermed nedsat søvnkvalitet på grund af sygdommen, som det også kan ses ved andre hudsygdomme. Derfor bør støtte og hjælp til en god nats søvn være en del af behandlingen af vitiligo.

Links:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/modermaerker-pigmenteret-udslaet/hvide-pletter-vitiligo/

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hud/tilstande-og-sygdomme/pigmenterede-laesioner/vitiligo/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019096221631115X

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28994020/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35871394/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25559140/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35004812/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36185835/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28317532/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34905558/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36969181/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29176234/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25552219/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1516378/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32593085/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29484024/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36379447/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36185835/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30745981/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8575227/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34377005/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32017656/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32454097/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36569724/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33337930/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36569347/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35360245/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32277157/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31191553/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34554406/

https://greenmedinfo.com/article/curcumin-and-capsaicin-might-represent-alternative-approach-protect-against-vi

https://greenmedinfo.com/article/effectiveness-topical-nigella-sativa-vitiligo-treatment

https://greenmedinfo.com/article/gingko-biloba-effective-slowing-progression-vitiligo

https://greenmedinfo.com/article/glycyrrhizin-and-ultraviolet-b-light-therapy-improved-active-stage-generalized

https://greenmedinfo.com/article/homeopathy-may-be-effective-early-stages-vitiligo

https://greenmedinfo.com/article/study-showed-probably-silybum-marianum-good-choice-patients-vitiligo

https://greenmedinfo.com/article/turmeric-cream-can-be-used-alternative-remedy-or-adjuvant-therapy-mild-moderat

https://greenmedinfo.com/article/vitamin-b12-folic-acid-and-sunlight-appear-effective-therapy-vitiligo

https://greenmedinfo.com/article/mechanisms-action-lycium-barbarum-polysaccharide-protecting-against-vitiligo

https://greenmedinfo.com/article/new-insights-vitiligo-treatments-using-bioactive-compounds-piper-nigrum

https://greenmedinfo.com/article/combination-green-tea-quercetin-and-folate-may-contribute-reducing-melanocyte-

https://greenmedinfo.com/article/black-pepper-has-melanocyte-modulating-activity-confirming-its-traditional-use

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/CCID.S322963

https://www.niams.nih.gov/health-topics/vitiligo

https://books.google.com/books?hl=da&lr=&id=UyyFDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA367&dq=vitiligo+exercise&ots=kkfN2761pc&sig=K2knfLjFkSN6RgWBXHXFH2h69k8

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2022.843784/full

https://www.researchgate.net/profile/Coskun-Oeztekin/publication/340422278_Sleep_Quality_and_Depression_in_Vitiligo_Patients/links/5f3045eb92851cd302eb9dc8/Sleep-Quality-and-Depression-in-Vitiligo-Patients.pdf

https://ugeskriftet.dk/videnskab/lokalbehandling-med-januskinaseinhibitor-til-vitiligo

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019096221631115X

Rikke Goerlich – kend din urt – Det gode kvindeliv med naturens medicin

lev sundt med vitaminer og mineraler af Henrik Dilling

https://sund-forskning.dk/artikler/gron-te-for-godt-humor-og-mindre-stress/

OM SKRIBENTEN

JOHANNE PRYDS HARTUNG
er vores skribent indenfor biopati. 

Uddannet zoneterapeut 2022, støtteterapeut til autoimmune sygdomme 2022 og Biopat/Naturopath ibm.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *