Rosacea

Hvad er Rosacea?SymptomerRosacea-stadierneHudplejeFødevarer, du måske skal undgåTilskudUrter 

Hvad er Rosacea?

Rosacea er en kronisk inflammation centralt i ansigtet. Man kender stadig ikke årsagerne til, at nogle mennesker får rosacea. Man mener, at længerevarende påvirkning fra solen kan trigge sygdommen, og at den kan være arvelig.

De små blodkar i ansigtet udvider sig, og der opstår en vedvarende rødme i huden, hvor der kan opstå røde og gule knopper. Rødme vil oftest ses på næse og kinder, men kan også findes på andre steder i ansigtet, for eksempel i panden. Der ses ingen hudorme (komedoner).

Der kan i nogle tilfælde ses teleangiektasier, der oversat til almindeligt dansk er nogle små tynde, røde streger i huden.

Mange tænker, at de første tegn hører sammen med en aldrende hud og går derfor ikke til lægen for at få behandling.

Det vurderes, at omkring 177.000-295.000 danskere lider af rosacea, svarende til tre til fem procent af befolkningen. Hyppigst er det i 30-50-årsalderen, at sygdommen begynder.

Den ses ofte hos modne kvinder.

Hos mænd ses der en overvækst af rhinophyma (en overvækst af talgkirtler på næsen, som fortykker næsen og kan få den til at se deform ud), som på godt dansk også kaldes kartoffelnæse eller portvinstud.

Rosacea ses hyppigst i Nordeuropa og Skandinavien og sjældent hos asiater og afroamerikanere.

Der kan opstå okulær rosacea, rosacea i øjnene, som kan føre til en masse gener i øjet som tørhed, kløen, prikken og som om, der er noget fremmed i øjet. Omkring halvdelen af rosaceapatienterne lider af okulær rosacea. Hos hver femte person vil sygdommen begynde med okulær rosacea og dernæst også blive til rosacea på huden.

Rosacea kan i visse tilfælde forsvinde efter behandling, dog med risiko for, at nye udbrud opstår.
Rosacea vil kunne blive værre over tid, hvis den er ubehandlet, hvor den vil efterlade større blodkar i huden. Hos en del rosacea-patienter vil sygdommen “brænde ud” efter nogle år. 

 

Symptomerne

 • Fortykkelse af huden 
 • Der er permanent blodkarudvidelse i huden
 • Hududslæt, som kan føles varmt og brændende 
 • Kløe 
 • Betændte bumser og knopper
 • Nogle gange udvikles rødme til større karsprængninger
 • Migræne 
 • Stikken og prikken i huden
 • Udtørring af huden
 • Rhinophyma (hos mænd) 
 • Migræne – man ved ikke helt hvorfor 

Okulær rosacea

 • Tørhed
 • Kløen
 • Prikken 
 • Følelsen af, at der er noget fremmed i øjet
 • Blodsprængte øjne
 • Rødme i øjenlågets kant
 • Lysfølsomhed 
 • Bygkorn
 

Rosacea-stadierne

Ikke alle vil opleve faser, og forløbet med rosacea varierer hos den enkelte. Symptombilledet vil også være individuelt. 

 

Stadie 1
Der ses vedvarende
rødme med varme i ansigtet, især på kinderne, dog kan den vedvarende rødme også ses på panden og hagen. Rosacea vil ligeledes opleves med spredte karudvidelser, også kaldet teleangiektasier. 

 

Stadie 2
Her vil der være en tiltagende og vedvarende rødme. Der vil også ses betændte gule knopper sammen med karudvidelser i huden. 

 

Stadie 3
Symptombilledet minder meget om stadie to, symptomer vil dog tiltage yderligere her. Her kan der opleves hævelser, knuder og fortykkelser i huden.

Måske vil der ske forværringer ved …
Der vil typisk ske en forværring i forbindelse med meget sol, varme, varme drikke, meget kulde, alkohol, krydret mad, blodkarudvidende medicin, binyrebarkhormon og psykisk stress. 

Smitsom eller ej?

Selvom rosacea kan have betændte knopper, så smitter sygdommen ikke.

Hudpleje

Grundet rosaceas symptombillede kan huden være mere sensitiv. Anvend meget milde og skånsomme hudplejeprodukter. Mange oplever udtørring af huden, brug derfor gerne en fugtighedscreme flere gange dagligt. Vælg ikke produkter, der vil stoppe porerne til. 

Kig efter hudplejeprodukter, som er milde og udviklet til sensitiv hud. 

Kig efter ingredienser som niacinamid, der reducerer rødme og er beroligende for huden, og hyaluronsyre (som glycerin), der fugter huden skånsomt. 

Face 21 Moisturising Gel er en mild ansigtscreme, som er udviklet til hypersensitiv hud med rødme, urenhed og irritation. Cremen tilstopper heller ikke porerne. 

Undgå eksfolierende produkter samt skrappe ansigtsrens og produkter, der indeholder olier. 

Vær også opmærksom på, hvilken makeup du anvender, så porerne ikke tilstopper. 
Mineralpuder og foundation lader stadigvæk huden ånde frem for at tilstoppe den. 

Resveratrol er en god antioxidant, som er fundet i røde druer, rødvin, frugter som blåbær og tranebær. Ved brug på huden hjælper resveratrol med at beskytte hudens overflade. Resveratrol minimerer hyperpigmentering, aldring i huden og hjælper med kollagen i huden. Den beroliger huden og minimerer rødmen. 

 

Solcreme

Eftersom huden generes af varme og solen, så bør der kigges efter en solcreme, som reflekterer solen frem for at absorbere den. 
Vælg derfor et fysisk filter. 

De kemiske filtre indeholder beskyttende stoffer, der igennem vores øverste hudlag trænger ind, hvor de absorberer UV-strålingen, så UV-strålingen ikke kommer ned i de dybere hudlag. Denne type solcreme kan du ikke se på huden. 

De fysiske filtre lægger en tynd hinde oven på huden, hvor solens stråler reflekteres væk, så den ikke går ned i huden. Dermed øger vi ikke varmen i huden. Filteret kan i modsætning til et kemisk filter ses på huden pga. det hvide lag, der dannes. 

Husk at smøre solcreme på efter badet, hvis der er blevet svedt meget, eller der er blevet duppet/tørret med et håndklæde. 

Smør solcremen på gerne 20 minutter inden, du skal ud i solen, og der skal påsmøres flere gange i løbet af dagen. 

Pas på med at bruge den samme tube solcreme hvert år, de fleste holder kun i 12 måneder, hvis den ikke får for meget varme eller kulde. En brugt solcreme fra forrige år kan med tiden forringe beskyttelsen. 
Brug minimum faktor 30.

 

Faktorinddeling

Her er der en oversigt over, hvor mange procent af solens stråler der blokeres ved de forskellige faktorer. 

 • Faktor 15 filtrerer cirka 93 procent af solens stråler.
 • Faktor 20 filtrerer cirka 95 procent af solens stråler.
 • Faktor 30 filtrerer cirka 97 procent af solens stråler.
 • Faktor 50 filtrerer cirka 98 procent af solens stråler.

Vidste du…

Solens stråler arbejder helt op til tre timer efter, du er kommet indenfor efter at have nydt en soldag? Det er derfor, vi ofte først mærker forbrændinger om aftenen, og ikke mens vi er i solen. En aftersun kan stoppe den fortsatte solpåvirkning af huden.

Fødevarer, du måske skal undgå

Kosten spiller en vigtig rolle i behandlingen af rosacea. Den kan ikke stå alene i behandlingen, men kan forbedre symptomerne markant.

Der skal kigges på basisk mad i en antiinflammatorisk kost, så der ikke sker en opblusning af symptomerne og inflammationen. 

Fødevarer, som styrker, er blandt andet kålsorter, agurk, broccoli, avokado, bønner og salater. 

 

Blodkarrene i ansigtet har især glæde af granatæble, solbær, vandmelon og olivenolie.

 

Nedenfor finder du et langt afsnit med forskellige muligheder for at påvirke din rosacea gunstigt. Det kan være meget svært at finde rundt i de mange muligheder, og derfor vil det altid kunne betale sig at finde en dygtig behandler. Du kan for eksempel kigge på biopaters og naturopathers arbejde på www.biopat-og-naturopathgruppen.dk eller opsøge en ernæringsterapeut. 

 

Tilskud

 • C-vitamin er med til at styrke immunforsvaret, bekæmpe infektioner og dannelsen af kollagen. Det er med til at styrke bindevævet i huden og blodårerne. C-vitamin er også en vigtig antioxidant og er cellebeskyttende.
 • B3-vitamin er karudvidende. Topisk påførelse af B3 kan have en stabiliserende effekt på epidermis’ (yderste lag af huden) barrierefunktion. Eftersom B3 er en vigtig coenzym-komponent i hydrogenoverførslen, forbedres fugtindholdet i hornlaget. 
 • D-vitamin har i et forsøg vist sig at være forhøjet hos rosaceapatienter i forhold til kontrolgruppen. Dog er forskerne stadigvæk i gang med at tjekke dette. 
 • B12-vitamin er vigtigt for blodet og nervesystemet og har relation til huden. B12 kan desuden øge dannelsen af røde blodlegemer og hjælper med at få ilten ud i blodet. Vitamin B12 er også med til at vedligeholde immunforsvaret. 
 • Noget kunne tyde på, at B12- og B6-vitaminet i høje doser kan forværre rosacea. Rosaceaen har hos nogle rosaceapatienter været forværret under indtagelse af højdosis B-vitamintilskud, hvor udbruddet blev forbedret ved stop af indtagelse. Dog viste samme undersøgelse, at rosaceapatienternes niveauer for B-vitaminer var markant lavere end i kontrolgruppen. Der kigges stadigvæk på sammenhængen mellem rosacea og B-vitaminer. 
 • Zink har vist sig at mildne symptomerne på rosacea. Det styrker immunsystemet, fremmer sårheling, er nødvendigt for cellenydannelsen og er godt for huden. I et dobbeltblindet studie gav man rosaceapatienterne 100 mg zinksulfat eller placebo, efter tre måneder blev der byttet om på, hvem der fik placebo, og hvem som fik zinksulfat. Scorerne i testen faldt løbende ved zinksulfat, men steg gradvist igen, da de kom på placebo, dog forblev den signifikant lavere end niveauerne før behandlingen. 
 • Kobber har kunnet mildne symptomerne på rosacea. Kobber er med i en masse enzymprocesser, er nødvendigt for bindevævet og hudens pigmentering. Det er også vigtigt for immunforsvaret og er en antioxidant.  
 • Methylsulfonylmethan (MSM) er et naturligt svovlstof, som findes i alle celler. I et dobbeltblindet, placebokontrolleret studie fandt man, at kombinationen af MSM og silymarin fra Silybum marianum mindskede de fysiske irritationer som kløe, rødme, papler, hydrering, men forbedrede også hudfarven. 
 • EPA og DHA fra omega-3-fedtsyren (essentielle fedtsyrer) modvirker åreforkalkning i karvæggene, der skyldes inflammatoriske problemer, viser forskning fra Karolinska Instituttet i Stockholm. 
 • EPA er en vigtig komponent for kommunikationen mellem vores celler og hjælper med at beskytte DHA i cellemembranen. 
 • DHA er en vigtig byggesten i vores nerveceller. 
 • Probiotika har en gavnlig effekt på vores helbred og er levende mikroorganismer, som kan støtte tarmen. Mikroorganismerne vil hæfte sig fast i cellerne i tarmen og skabe balance i mikrofloraen, som vil hjælpe på fordøjelsen, vores helbred, men også modvirke, at skadelige mikroorganismer kan trænge igennem for eksempel tarmen. Probiotika kan dermed undertrykke sygdomsfremkaldende bakterier. 

 

Urter, som kan skabe støtte til huden

 • Schisandra chinensis støtter leveren og er en antioxidant, så den støtter imod oxidativ stress. Schisandra chinensis fremmer desuden også modstandskraften mod sygdomme samt vedvarende sygdomme og fremmer den fysiske udholdenhed. 
 • Astragalus membranaceus fremmer immunforsvaret, modvirker stress, den er en adaptogen urt. Astragalus membranaceus styrker heling og vævsregenerering. Styrker immunsystemet ved blandt andet kroniske sygdomme
 • Calendula officinalis er desinficerende, helende og inflammationshæmmende. Calendula officinalis heler sår, sårdannelser og hjælper mange hudsygdomme. Den hjælper på kløende hud og ødelagte kapillærer. Calendula officinalis er bakteriehæmmende og antiinflammatorisk. 
 • Echinacea purpurea er immunstimulerende og inflammationshæmmende. Echinacea purpurea er godt for kroniske sygdomme med et svækket immunsystem, autoimmune sygdomme og ubalancer i immunsystemet. Echinacea purpurea anvendes udvortes ved infektioner i huden. 
 • Aloe barbadensis styrker sårheling og nedbryder skadet væv. Den er immunstimulerende og betændelseshæmmende, nedsætter kløe og svie, og aloe er fugtighedsgivende. Aloe anvendes til heling af huden. 
 • Silybum marianum er en god antioxidant, er god mod frie radikaler, fremmer fordøjelsen og beskytter leveren. 
 • Glycyrrhiza inflata er et godt antiirritationsmiddel og kan kigges på som en mild/følsom hudplejeserie. 
 • Camellia sinensis (grøn te) er godt mod frie radikaler, ældning af huden og beskyttelse mod de negative virkninger forbundet med UVA-behandling. Grøn te er en god antioxidant og minimerer inflammation. 
 • Propolis virker smertestillende og hæmmer virkningen af mikroorganismer, er sårhelende og fremmer kollagen og elastinsyntesen. Propolis er immunstimulerende og en antioxidant. 
 • Lavendula augustifolia virker beroligende på nervesystemet, kramper og spændinger. Olien fra lavendel er bakteriehæmmende og anvendes udvortes ved sår. Lavendel bruges ved heling af huden.  
 • Avena sativa er et styrkende middel ved kronisk sygdom. Fintmalet havre bruges rensende til uren og tør hud, kløe og andre hudproblemer. 
 • Chamomilla recutita er inflammationshæmmende på huden, helende for udslæt, hudproblemer og sår i huden. 
 • Tea tree oil er hudvenlig og bruges mod forskellige hudproblemer som uren hud, hudirritationer og er antiseptisk. 
 • Curcuma longa er en god inflammationshæmmer med antioxidant effekt. Den er desuden god til hudsygdomme, hvor der er inflammation. 

 

Skånsom motion 

Eftersom træning ofte leder til en opblusning, så find træningsformer, der ikke vil øge pulsen voldsomt. Find eventuelt en specialist i træningsøvelser. 

Qi gong, Tai chi og yoga er også gode træningsformer. 

 

Andre behandlingsformer

Zoneterapi, øreakupunktur og mindfulness.

Til dig, der er behandler eller gerne vil vide mere om rosacea   

 • Rosacea er en inflammatorisk hudsygdom med rødme, pustler, papler og teleangiektasier i ansigtet. 
 • Mændenes rhinophyma skyldes oftest hypertrofi af talgkirtlerne.  
 • Rosacea sidder oftest symmetrisk i ansigtet. 
 • Ved okulær rosacea kan der være blefaritis eller konjunktivitis. 

Hvad kan lægen give mig? 

Ved lette tilfælde vil lokalbehandling med azelainsyre, metronidazol creme, ivermectin creme og brimonidin have en gavnlig effekt.  

Ved de svære tilfælde vil der blive brugt tetracyclin eller en anden form for antibiotika. 

Ved de meget svære tilfælde kan der ordineres Isotretinoin. 

Ved okulær rosacea kan der gives behandling med tetracyclin eller øjendråber med binyrebarkhormon.

Lægen vil også sende dig til en dermatolog, hvis der er behandlingsresistent i rosacea, og til øjenlægen ved okulær rosacea. 

Der kan også ses behandlinger med laser (den bruges især til rhinophyma) eller kirurgi.

OBS! Rosacea skal ikke behandles med binyrebarkhormoncreme, da det kun dæmper symptomerne. MEN når behandlingen med binyrebarkhormoncremen ophører, vil rosaceaen være værre, end før behandlingen begyndte. 

 

Inddeling af rosacea

Papulopustuløs
 • Knopper med gult pus (papulopustler) med erythem som baggrund 

 

Erythemato-teleangiektatisk 
 • Teleangiektasier sammen med erythem, dog uden pustler 
 • Kaldes også vaskulær rosacea

 

Rhinophyma
 • Hos mænd, talgkirtelhyperplasi på næsen
 • Kaldes også phymatous rosacea

 

Okulær rosacea 
 • Der ses sjældent keratit
 • Blefaritis eller konjunktivitis 
 • Kan være forudgående for hudforandringerne
 • Kan have et svingende forløb 

 

I et studie fra National Health Insurance research database i Taiwan blev der undersøgt sammenhængen mellem protonpumpehæmmere og rosacea. Der blev fundet en signifikant risiko mellem dagligt indtag af protonpumpehæmmere og rosacea hos kvinder, men ikke hos mænd.  

I en undersøgelse interviewede man mænd og kvinder i svenske byer, som havde rosacea. Her fandt man ud af, at rosaceapatienterne ofte oplevede forbedring ved en svækket eksponering for sollys. 

Der er set en overekspression af cathelicidin peptid LL-37 i patofysiologien hos rosaceapatienter. Azelainsyre har vist sig at hæmme den patologiske ekspression af cathelicidin sammen med den hyperaktive proteaseaktivitet, som spalter cathelicidin til LL-37. Azelainsyre 15 procent gel har vist en reduktion i de inflammatoriske læsioner i rosacea. I et åbent, ikke randomiseret studie oplevede 81,4 procent af forsøgspersonerne efter 12 uger en 75 procent reduktion af inflammatoriske læsioner og 64 procent af dem opnåede behandlingssucces. Vedligeholdelsesrespons af Azelainsyre 15 procent gel viste også efter seks måneder en opretholdelse af remission hos 75 procent af forsøgspersonerne samt en lavere forringelse af absolutte inflammatoriske læsioner. Ny forskning identificerede D3-vitaminet som en vigtig faktor til regulering af cathelicidin. 

Der er set en bakterieovervækst i tyndtarmen, hvorved udryddelse af overvæksten kan mindske læsionerne hos rosaceapatienterne. Ved et forsøg, hvor der blev brugt rifaximin til udryddelsen af overvæksten, forsvandt læsionerne hos 20 ud af 28 og der sås væsentlig forbedring hos seks ud af de 28. 

Da nogle rosaceapatienter klager over gastrointestinaleproblemer og administration af bugspytkirtelenzymer, er fordøjelsen blevet undersøgt ved hjælp af sekretin-cerulein-infusionstesten. Mens der ikke blev set nogen forandringer hverken i flowhastigheden, bikarbonat- og chymotrypsinkoncentration og -output, blev der set en signifikant lavere lipasekoncentration og -output hos rosaceapatienter. Her blev der set et fald fra 18,5 til 66 procent ud fra de normale værdier. Derfor bliver der kigget på, om lipasesekretionen kan være delvist ansvarlig for de kliniske manifestationer, som der ses ved rosacea.

Links: 

Vores madvaner har muligvis betydning for udvikling af sygdommen

Ved slimhindeforandringer kan varm og krydret mad påvirke slimhinderne, og inflammationshæmmende kost med mange antioxidanter kan måske modvirke udviklingen. 

Spis godt med det aktive stof quercetin

Quercetin kan støtte immunforsvaret, især balancen mellem Th1 og Th2, der er vigtige immunkomponenter, som ved ubalance mellem dem enten kan skabe infektioner eller inflammationer. 

Kilder til quercetin er løg, grønkål af alle typer, røde æbler, broccoli, citrusarter, kapers og persille.

Betakaroten som gulerødder, græskar, mango, peberfrugter, tomater og abrikoser bør også være en del af ens kost. 

Næringsstoffer, der kan støtte dig

 • A-vitamin er en antioxidant, som har meget lovende resultater for lichen planus. Vitaminet er godt for både huden og slimhinderne i kroppen, både kønsorganerne og dem i halsen. A-vitamin beskytter både cellemembranerne mod de frie radikaler, og det styrker også immunforsvaret. 
 • B12-vitamin er blevet set signifikant reduceret hos patienter med lichen planus. B12 styrker og vedligeholder immunsystemet, hjælper med dannelsen af røde blodlegemer, og at transporten af ilt kommer ud i blodet. Der kan være ekstra behov for B-vitaminer ved hudproblemer. 
 • C-vitamin styrker bindevævet i huden, hjælper med dannelsen af kollagen. C-vitamin hjælper i bekæmpelsen af infektioner. Vitaminet hjælper også med at styrke immunforsvaret. C-vitamin er en vigtig antioxidant og har en vigtig rolle i cellebeskyttelse og til forebyggelse af celleskader. Der er blevet set et lavere niveau af C-vitamin hos lichen planus-patienter. 
 • D-vitamin styrker huden, nervesystemet og immunsystemet. Vitaminet er antiinflammatorisk. D-vitamin har immunmodulerende effekt på kreatinocyt proliferation og differentiering, som kan have en rolle i behandlingen af oral lichen planus, og der ses forbedringer af symptomerne hos patienterne. 
 • Selen er en antioxidant og er nødvendigt for kredsløbet, normal cellefunktion og immunforsvaret. Selen er vigtigt for huden. E-vitamin forstærker effekten af selen. Nogle har oplevet minimering af smerter ved selenindtag. 
 • Silica gel (silicium) styrker bindevævet, slimhinder, hud og immunforsvaret. 
 • Zink styrker immunforsvaret og fremmer sårheling. Det styrker slimhinderne og styrker A-vitaminet. Hjælper ved skællende hudsygdomme og hudsygdomme generelt. 
 • EPA-GLA-DHA – godt for huden og fedtsyresammensætningen 
 • EPA er en vigtig komponent for kommunikationen mellem cellerne. EPA hjælper også med at beskytte DHA i cellemembranen. 
 • DHA er en byggesten i vores nerveceller. 
 • GLA hjælper huden med at holde væsken i kroppen og er antiinflammatorisk. 
 • Valleforce har en unik evne til at kunne hele huden og er god til heling af slimhinderne i munden. Valleforce kan rette op på kroppens pH-værdi ved at rette op på mikrofloraen på slimhinderne i kroppen. Vallen får tilsat bakteriekulturer og L+ mælkesyrer, som giver en gavnlig effekt på huden, da den er med til at ilte vores celler. 

Urter som støtteterapi

Havtorn er kendt for sit omega-7-fedtsyreindhold og er godt for slimhinderne. Fedtsyrerne i havtorn får cellevæggene gjort fleksible og smidige. Vi kan danne omega-3 og omega-6 ud fra omega-7, men vi kan også få omega-7 direkte fra havtorn. Omega-7 kan være med til at reparere slimhinderne. Det er også set, at havtorn er god til problematikker i huden. Den stimulerer dannelsen af nye hudceller og styrker huden generelt.

Havtorn indeholder ikke kun omega-7, men også omega-3, omega-6, omega-9, A-vitamin, C-vitamin og E-vitamin. Du kan købe frosne havtorn og bruge i din smoothie, eller du kan købe kosttilskud med et højt indhold af omega-7. 

Vidste du…

Et lille bær havtorn indeholder samme mængde vitamin C som en hel appelsin?

Aloe barbadensis indeholder mange forskellige gavnlige egenskaber og er blandt andet immunmodulerende og antiinflammatorisk. Aloe vera spiller en væsentlig rolle, når det gælder tandplejen i behandlingen af lichen planus. Der er set kliniske forbedringer ved brugen af aloe vera samt støtte mod kløe og svie.  

Spirulina indgik i et forskningsforsøg for at se, om spirulina kunne afhjælpe de brændende fornemmelser og læsionernes størrelse. Det dobbeltblindede forsøg viste, at de deltagere, som fik 500 mg to gange dagligt, havde en væsentlig og signifikant forbedring.
Spirulina indeholder et hav af essentielle aminosyrer, B-vitaminer, magnesium, zink og selen. Algen kan bruges udvortes på huden og indvortes. Spirulina indeholder en stor mængde antioxidanter og hæmmer inflammation. Udvortes kan den bruges på tør og irriteret hud.

Nigella sativa-creme har vist at have en effektiv effekt sammenlignet med kortikosteroider-creme til behandling af lichen planus og uden de kendte bivirkninger. 

Curcuma longa, gurkemeje, er inflammationshæmmende og hæmmer sammenklumpningen af blodplader. Curcumin, som findes i gurkemeje, har også en antioxidant effekt. 

Zingiber officinalis er inflammationshæmmende og stimulerer det perifere kredsløb i kroppen og fremmer optagelsen af indholdsstofferne i andre urter. 

Echinacea purpurea er immunregulerende og inflammationshæmmende. Rød solhat er også sårlægende. Echinacea purpurea virker regulerende på immunforsvaret ved at skabe en balance med hensyn til Th1 og Th2. Echinacea-arter hjælper også med regulering af cytokinerne. Smerter, læsioners størrelser og antallet af læsioner er blevet reduceret ved brug af Echinacea purpurea hos lichen planus-patienter. 

Chamomilla recutita kan hjælpe med at reducere den brændende, kløende følelse ved lichen planus. Kamille er også inflammationshæmmende og hæmmer udslæt på både slimhinder og huden. Kamille er helende og beroligende. 

Paeonia lactiflora er smertestillende, immunregulerende og inflammationshæmmende. Paeoniflorin er hovedbestanddelen i Paeonia lactiflora. Planten med det danske navn silkepæon er med til at regulere Th1- og Th2-cytokiner i lichen planus. 

Andre støttemuligheder

Bio-Pycnogenol er en naturlig antioxidant, som giver et tilskud af bioflavonoider. Bio-Pycnogenol støtter også blodcirkulationen. 

Kokosnød som creme har vist sig at reducere størrelsen af læsionerne hos lichen planus. 

Probiotika virker immunmodulerende og kan hjælpe din naturlige mikroflora. Probiotika beskytter mod sygdomsfremkaldende bakterier og støtter slimhinder og immunforsvar alle steder, hvor der findes slimhinder. Der er dog så vidt vides ikke lavet studier på lichen planus endnu. 

Stresskontrol ser ud til at have en gunstig effekt på mængden og styrken af smerter ved lichen planus.

OM SKRIBENTEN

JOHANNE PRYDS HARTUNG
er vores skribent indenfor biopati. 

Uddannet zoneterapeut 2022, støtteterapeut til autoimmune sygdomme 2022 og Biopat/Naturopath ibm.

LÆS MERE HER:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *