Lichen planus

Hvad er Lichen planus? Symptomer Næringsstoffer, der kan støtte Urter som støtteterapiTil dig, der vil vide mere
Lichen planus, som også kaldes for lichen ruber, er en inflammatorisk, stærkt kløende hud- og slimhindesygdom. 
Sygdommen begynder oftest pludseligt og ledsages altid af en kraftig kløe. De fleste oplever efter et forløb på et til to år, at symptomerne er aftagende og ikke tilbagevendende, i enkelte tilfælde kan sygdommen blive kronisk, oftest hvis slimhinderne er involveret.  Hvis slimhinderne er involveret, er det vigtigt at gå til regelmæssig kontrol hos lægen.  Kløen kan være så kraftig, at den kan forstyrre personens søvnmønster.  Lichen planus ses mest på underarmene og underben, men det betyder ikke, at den ikke kan sprede sig til resten af kroppen. Sygdommen ses også på slimhinder, kønsdele og i munden.  Sygdommen ses som små, kantede, blåligt-røde papler, der er mest udtalt omkring ankler og håndled.  Slimhinderne er for det meste også involveret, især mundslimhinden. Slimhinderne ses med hvide streger eller striber (kaldes netmelontegning), genitalslimhinden, slimhinderne i underlivet kan også være ramt.  Der findes endnu ikke en forklaring på, hvorfor sygdommen opstår. Man har set, at en række lægemidler og at arbejde med fotokemikalier kan udløse et lichen planus-udslæt.  Sygdommen rammer 0,3-2 procent af befolkningen, svarende til 17.700-118.000 danskere. 65 procent af personer med lichen planus får slimhindeforandringer. Sygdommen ses ofte at ramme midaldrende og med en overhyppighed hos kvinder.  Lichen planus er hverken arvelig eller smitter. Der er heller ikke fundet forebyggende behandling. 

Vær obs! 

Hvis lichen planus ses på kønsdelene, kan der opstå en sammenvoksning af slimhinderne, som bedst behandles i det tidlige stadie, så søg læge så tidligt, det er muligt!

Symptomer:

 • Kraftig kløe 
 • Små, kantede, blåligt-røde papler, som ses mest omkring håndled/underarm og på ankler/underben
 • Hudforandringerne er blåligt-røde med en glat og skinnende overflade
 • Hudforandringerne sidder som oftest i tætstillede, mosaikagtige grupper 
 • Slimhinderne, oftest i munden, er involveret 
 • Slimhinderne og kønsdelene ses med hvide streger eller striber, som bliver kaldt netmelontegning 
 • Hos 10 procent ses der negleforandringer, hvor der ses en abnorm længdedestribning. 

Hvis der kommer sår på slimhinden, bør du altid kontakte lægen!

Vores madvaner har muligvis betydning for udvikling af sygdommen

Ved slimhindeforandringer kan varm og krydret mad påvirke slimhinderne, og inflammationshæmmende kost med mange antioxidanter kan måske modvirke udviklingen. 

Spis godt med det aktive stof quercetin

Quercetin kan støtte immunforsvaret, især balancen mellem Th1 og Th2, der er vigtige immunkomponenter, som ved ubalance mellem dem enten kan skabe infektioner eller inflammationer. 

Kilder til quercetin er løg, grønkål af alle typer, røde æbler, broccoli, citrusarter, kapers og persille.

Betakaroten som gulerødder, græskar, mango, peberfrugter, tomater og abrikoser bør også være en del af ens kost. 

 

Næringsstoffer, der kan støtte dig

 • A-vitamin er en antioxidant, som har meget lovende resultater for lichen planus. Vitaminet er godt for både huden og slimhinderne i kroppen, både kønsorganerne og dem i halsen. A-vitamin beskytter både cellemembranerne mod de frie radikaler, og det styrker også immunforsvaret. 
 • B12-vitamin er blevet set signifikant reduceret hos patienter med lichen planus. B12 styrker og vedligeholder immunsystemet, hjælper med dannelsen af røde blodlegemer, og at transporten af ilt kommer ud i blodet. Der kan være ekstra behov for B-vitaminer ved hudproblemer. 
 • C-vitamin styrker bindevævet i huden, hjælper med dannelsen af kollagen. C-vitamin hjælper i bekæmpelsen af infektioner. Vitaminet hjælper også med at styrke immunforsvaret. C-vitamin er en vigtig antioxidant og har en vigtig rolle i cellebeskyttelse og til forebyggelse af celleskader. Der er blevet set et lavere niveau af C-vitamin hos lichen planus-patienter. 
 • D-vitamin styrker huden, nervesystemet og immunsystemet. Vitaminet er antiinflammatorisk. D-vitamin har immunmodulerende effekt på kreatinocyt proliferation og differentiering, som kan have en rolle i behandlingen af oral lichen planus, og der ses forbedringer af symptomerne hos patienterne. 
 • Selen er en antioxidant og er nødvendigt for kredsløbet, normal cellefunktion og immunforsvaret. Selen er vigtigt for huden. E-vitamin forstærker effekten af selen. Nogle har oplevet minimering af smerter ved selenindtag. 
 • Silica gel (silicium) styrker bindevævet, slimhinder, hud og immunforsvaret. 
 • Zink styrker immunforsvaret og fremmer sårheling. Det styrker slimhinderne og styrker A-vitaminet. Hjælper ved skællende hudsygdomme og hudsygdomme generelt. 
 • EPA-GLA-DHA – godt for huden og fedtsyresammensætningen 
 • EPA er en vigtig komponent for kommunikationen mellem cellerne. EPA hjælper også med at beskytte DHA i cellemembranen. 
 • DHA er en byggesten i vores nerveceller. 
 • GLA hjælper huden med at holde væsken i kroppen og er antiinflammatorisk. 
 • Valleforce har en unik evne til at kunne hele huden og er god til heling af slimhinderne i munden. Valleforce kan rette op på kroppens pH-værdi ved at rette op på mikrofloraen på slimhinderne i kroppen. Vallen får tilsat bakteriekulturer og L+ mælkesyrer, som giver en gavnlig effekt på huden, da den er med til at ilte vores celler. 

Urter som støtteterapi

Havtorn er kendt for sit omega-7-fedtsyreindhold og er godt for slimhinderne. Fedtsyrerne i havtorn får cellevæggene gjort fleksible og smidige. Vi kan danne omega-3 og omega-6 ud fra omega-7, men vi kan også få omega-7 direkte fra havtorn. Omega-7 kan være med til at reparere slimhinderne. Det er også set, at havtorn er god til problematikker i huden. Den stimulerer dannelsen af nye hudceller og styrker huden generelt.

Havtorn indeholder ikke kun omega-7, men også omega-3, omega-6, omega-9, A-vitamin, C-vitamin og E-vitamin. Du kan købe frosne havtorn og bruge i din smoothie, eller du kan købe kosttilskud med et højt indhold af omega-7. 

Vidste du…
Et lille bær havtorn indeholder samme mængde vitamin C som en hel appelsin? 

Aloe barbadensis indeholder mange forskellige gavnlige egenskaber og er blandt andet immunmodulerende og antiinflammatorisk. Aloe vera spiller en væsentlig rolle, når det gælder tandplejen i behandlingen af lichen planus. Der er set kliniske forbedringer ved brugen af aloe vera samt støtte mod kløe og svie.  

Spirulina indgik i et forskningsforsøg for at se, om spirulina kunne afhjælpe de brændende fornemmelser og læsionernes størrelse. Det dobbeltblindede forsøg viste, at de deltagere, som fik 500 mg to gange dagligt, havde en væsentlig og signifikant forbedring.
Spirulina indeholder et hav af essentielle aminosyrer, B-vitaminer, magnesium, zink og selen. Algen kan bruges udvortes på huden og indvortes. Spirulina indeholder en stor mængde antioxidanter og hæmmer inflammation. Udvortes kan den bruges på tør og irriteret hud.

Nigella sativa-creme har vist at have en effektiv effekt sammenlignet med kortikosteroider-creme til behandling af lichen planus og uden de kendte bivirkninger. 

Curcuma longa, gurkemeje, er inflammationshæmmende og hæmmer sammenklumpningen af blodplader. Curcumin, som findes i gurkemeje, har også en antioxidant effekt. 

Zingiber officinalis er inflammationshæmmende og stimulerer det perifere kredsløb i kroppen og fremmer optagelsen af indholdsstofferne i andre urter. 

Echinacea purpurea er immunregulerende og inflammationshæmmende. Rød solhat er også sårlægende. Echinacea purpurea virker regulerende på immunforsvaret ved at skabe en balance med hensyn til Th1 og Th2. Echinacea-arter hjælper også med regulering af cytokinerne. Smerter, læsioners størrelser og antallet af læsioner er blevet reduceret ved brug af Echinacea purpurea hos lichen planus-patienter. 

Chamomilla recutita kan hjælpe med at reducere den brændende, kløende følelse ved lichen planus. Kamille er også inflammationshæmmende og hæmmer udslæt på både slimhinder og huden. Kamille er helende og beroligende. 

Paeonia lactiflora er smertestillende, immunregulerende og inflammationshæmmende. Paeoniflorin er hovedbestanddelen i Paeonia lactiflora. Planten med det danske navn silkepæon er med til at regulere Th1- og Th2-cytokiner i lichen planus.

Andre støttemuligheder

Bio-Pycnogenol er en naturlig antioxidant, som giver et tilskud af bioflavonoider. Bio-Pycnogenol støtter også blodcirkulationen. 

Kokosnød som creme har vist sig at reducere størrelsen af læsionerne hos lichen planus. 

Probiotika virker immunmodulerende og kan hjælpe din naturlige mikroflora. Probiotika beskytter mod sygdomsfremkaldende bakterier og støtter slimhinder og immunforsvar alle steder, hvor der findes slimhinder. Der er dog så vidt vides ikke lavet studier på lichen planus endnu. 

Stress
Stresskontrol ser ud til at have en gunstig effekt på mængden og styrken af smerter ved lichen planus.

Til dig, der gerne vil vide mere om lichen planus

 • Der bliver både snakket om kutan lichen planus og oral lichen planus. Kutan lichen planus er den mest hyppige, mens 15-35 procent af tilfældene er oral lichen planus. 
 • Hos 65 procent med kutan lichen planus ses der slimhindeforandringer, og hos 15-30 procent ses der hudforandringer hos dem, som har den orale lichen planus.
 • Ved oral lichen planus er det ofte slimhinderne i munden, som er afficeret, der ses også, at gingiva, tunge og læber kan være påvirkede. 
 • Genital slimhindeaffektion forekommer hyppigt både ved oral lichen planus og kutan lichen planus. 
 • Der er blevet observeret en overhyppighed af hepatitis-C hos lichen planus-patienter. 
 • Hos lichen planus-patienter ses der også et øget antal langerhansceller i de tidlige læsioner, mens der er en dominans af T-celler i det dermale infiltrat. 
 • Den findes i en hypertrofisk form, som er lokaliseret til crura. 
 • Der vil ses postinflammatorisk hyperpigmentering efter opheling. 
 • Köbners fænomen kan forekomme ved udslættet på huden. 
 • Der er i et forskningsforsøg blevet set orale påvirkninger som tandkødslæsioner, og hos andre opstod der smerter. Oralt lichen planus er dermed blevet set at have indflydelse på den orale sundhed. Derfor bør parodontologer involveres i oral lichen planus-behandling. 

Hvordan stiller lægerne diagnosen?

 • Sygdommen begynder oftest pludseligt og er ledsaget af en kraftig kløe. 
 • Hudlægen vil stille diagnosen på baggrund af kløen, udslættet og en eventuel vævsprøve. 
 • Når slimhinderne er involveret, kan det være aktuelt at tage vævsprøver. 

 

Medicinen

 • Lægerne vil oftest bruge binyrebarkhormoner i form af cremer eller tabletter i korte perioder. Steroiderne kan dæmpe kløen og hududslættet. 
 • Immunsupprimerende systemisk behandling, som også kaldes systemisk steroid, gives af en hudlæge. Ved akut udspredt lichen planus kan der gives systemisk steroid i en kort periode. Der vil dog ofte komme recidiv ved seponering. 
 • Ved påvirkning af slimhinderne vil lokalsteroider bruges som førstevalg i behandlingen af slimhindelæsioner. 
 • Det ses ofte, at oral lichen planus er ret behandlingsresistent. 
 • Når lokalsteroiderne ikke er er nok, vil der blive kigget på lokalbehandling med tacrolimus, hvor der skal være jævne kontroller hos hudlægen. 
 • Systemisk antiinflammatorisk behandling kan være en nødvendighed. 

Huashi Xingyu Qingre-opskriften

Huashi Xingyu Qingre-opskriften er baseret på traditionel kinesisk medicinsk behandling, hvor der bruges 11 kinesiske urter: Cortex Phellodendri Amurensis, Herba Eupatorii Fortunei, Fructus Amomi, Semen Coicis, Poria, Periostracum Cryptotympanae, Radix Paeoniae Rubra, Flos Carthami, Cortex Moutan Radicis, Radix Glycyrrhizae, Flos Lonicerae og Cortex Dictamni Radicis. 

De urter, som ramte flest af de 58 sygdomssymptomer, der blev undersøgt, havde stort indhold af quercetin, luteolin, wogonin, kaempferol, betakaroten og baicalein. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9924745/ 

Links:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/kloeende-lidelser/lichen-planus/

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hud/tilstande-og-sygdomme/blaaviolette-papler-og-noduli/lichen-planus/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30421555/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33850395/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33682925/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35963418/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26380506/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35850651/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18699839/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37312924/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9924745/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35473353/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29472048/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29801395/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34356320/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29801395/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36428531/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31265737/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32584274/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33091918/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33897222/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32939337/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22991590/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26015726/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21883397/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31975475/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22931565/

https://greenmedinfo.com/search/google-cse

https://greenmedinfo.com/article/aloe-gel-may-provide-safe-and-effective-alternative-treatment-patients-vulval-

https://greenmedinfo.com/article/aloe-gel-may-provide-safe-and-effective-alternative-treatment-patients-oral-li

https://greenmedinfo.com/article/topical-aloe-vera-improves-quality-life-patients-oral-lichen-planus

https://greenmedinfo.com/article/curcuma-longa-treatment-symptomatic-oral-lichen-planus

https://greenmedinfo.com/article/topical-application-nigella-sativa-cream-was-effective-and-comparable-clobetas

https://greenmedinfo.com/substance/chamomile

https://greenmedinfo.com/substance/peony

https://greenmedinfo.com/blog/natural-remedies-taking-care-your-skin

https://greenmedinfo.com/disease/oral-lichen-planus

https://greenmedinfo.com/article/echinacea-effective-and-complementary-therapy-oral-lichen-planus

https://greenmedinfo.com/article/homeopathic-ignatia-has-value-treatment-oral-lichen-planus

https://greenmedinfo.com/article/selenium-can-be-proposed-treatment-oral-lichen-planus

https://greenmedinfo.com/article/spirulina-500-mg-supplementation-twice-daily-could-be-effective-adjunct-therap

https://greenmedinfo.com/article/coconut-cream-showed-significant-decrease-size-lesion-and-burning-sensation-no

https://greenmedinfo.com/article/topical-application-2-chamomile-gel-effective-treatment-oral-lichen-planus

https://greenmedinfo.com/article/paeoniflorin-drives-immunomodulatory-effects-mesenchymal-stem-cells-regulating

https://greenmedinfo.com/article/probiotics-potential-biological-immunomodulators-management-oral-lichen-planus

https://greenmedinfo.com/article/reveals-quercetins-therapeutic-effects-oral-lichen-planus-based-network-pharma

https://greenmedinfo.com/article/total-glucosides-paeony-improves-immunomodulatory-capacity-mesenchymal-stem-ce

https://greenmedinfo.com/article/total-glucosides-paeony-inhibits-production-inflammatory-cytokines-oral-lichen

https://sund-forskning.dk/artikler/valleforce-alpedrik-et-af-danmarks-aeldste-naturprodukter/

https://sund-forskning.dk/artikler/sig-goddag-til-alle-dine-slimhinder/

https://www.helsecentrum.dk/havtorn

https://sund-forskning.dk/artikler/aloe-barbadensis/

https://sund-forskning.dk/artikler/skonnere-med-spirulina/

https://sund-forskning.dk/artikler/zingiber-officinale/

https://www.helsebixen.dk/shop/bio-pycnogenol-90-tab-760p.html?gclid=Cj0KCQjw756lBhDMARIsAEI0Agk4u1sf8_MR3YFbLRnY3o-4ZEJ07KiLtKfckSys1lg_ob_sLruzYbQaAhk7EALw_wcB

OM SKRIBENTEN

JOHANNE PRYDS HARTUNG
er vores skribent indenfor biopati. 

Uddannet zoneterapeut 2022, støtteterapeut til autoimmune sygdomme 2022 og Biopat/Naturopath ibm.

LÆS MERE HER:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *