Søvnproblemer

Søvnen er livsvigtig for, at kroppen og sindet kan slappe af, fordøje og lade op. Søvnbehovet er meget individuelt, så det vigtigste er, at man føler sig udhvilet, når man står op. Søvnløshed og søvnproblemer kan være en alvorlig stressfaktor. Når vi ikke får sovet tilstrækkeligt, lider kroppen og sindet overlast, så der er fare for, at der opstår tilstødende problemer og sygdomme. Derfor er en god nattesøvn en af de vigtigste forudsætninger for fysisk og psykisk velvære og et godt helbred.

Årsager

  • Stress af enhver art. Større mængder adrenalin kan holde dig vågen i timevis.
  • Nervøse lidelser, tanker og spekulationer.
  • Forstyrrelser af døgnrytmen (skiftehold, jetlag).
  • Stimulanser som koffein (kaffe, kinesisk te, cola), amfetamin og ecstasy. Adaptogene urter og B-vitaminer, som indtages om aftenen, kan også virke for stimulerende.
  • Hormonelle ubalancer i forbindelse med pubertet, PMS og overgangsalder.
  • Fysisk ubehag som svedeture i overgangsalderen, kolde fødder, uro i benene, mangel på frisk luft, støj og andre irritationsmomenter, såsom støv, for mange bøger og for meget rod i soveværelset.
  • Lavt blodsukker kan resultere i, at man vågner midt om natten.
  • Alkohol. Kan fremme indsovningen, men give en urolig søvn.

Kurforslag generelt

Kostråd: Undgå især stimulanser som kaffe, kinesisk te, cola, sukker og chokolade om aftenen. Ved problemer med lavt blodsukker kan det anbefales at spise før sengetid, f.eks. havregryn, som virker beroligende. Tilsæt sojamælk og rosiner. Vær opmærksom på, at mad lige før sengetid kan give mange en urolig søvn.

Fedtsyrer: Anvend fiskeolie med højt indhold af DHA, som har en god effekt på hjerne og nervesystem.

Andet: Sørg for god motion, frisk luft før sengetid og udluftning af soveværelset. Brug natsokker eller en varmedunk, hvis fødderne er kolde. Brug ørepropper ved støj. Der findes beroligende cd’er med visualiseringsteknikker, som hjælper på indsovningsproblemer.

Råd som „Lad ikke solen gå ned over din vrede“ og „tælle-får“-teknik eller anden kedelig tankevirksomhed kan også være virksomme.

Babyer og børn vokser, når de sover, og en god søvn er af vital betydning for væksten.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *