gravid

Før, under og efter en graviditet

Fødsel – efter

Det er vigtigt, at moren hurtigt kommer til kræfter efter fødslen, så hun har overskud til at amme og passe sin baby. Her kan adaptogene urter som Panax ginseng (ginseng) og Eleutherococcus senticosus (russisk rod) gøre en stor forskel.

Heling af underliv

Kostråd: Kosten bør være nærende. Bladgrønt som persille, svesker, rosiner, rødbede og abrikoser er bloddannende. Sort te og kaffe kan hæmme jernoptagelse. Ammende kvinder bør undgå kål, porrer, løg og stærke krydderier, som kan irritere barnets fordøjelse.

Vitaminer og mineraler

Spis et stærkt vitamin- og mineralprodukt i tre måneder.

Ved kejsersnit er der brug for ekstra C-vitamin, E-vitamin og eventuelt ekstra zink og silicium. E-vitamin kan også anvendes udvortes til indgnidning på arvæv. Skær kapslen op, og dup indholdet på de ødelagte områder.

Andet: Bækkenbundsøvelser, skedeknibeøvelser, mavedans og ridning kan anbefales til at styrke underlivet og stramme maven op igen så hurtigt som muligt efter fødslen. Tal med din læge om det bedste tidspunkt.

Fødselsdepression

Tre til fem dage efter fødslen får en del nybagte mødre en lettere depression, som kan være karakteriseret af humørskift, gråd, ængstelse og irritabilitet. Omkring 10 procent kommer til at lide af en længerevarende fødselsdepression, så alt for mange kvinder oplever slet ikke nogen glæde ved moderskabet. Tværtimod. Samtidig er det et område, som er forbundet med tabu, og det kan forstærke depressionen.

Årsager

Hormonelt betinget. Både graviditet, fødsel og amning stiller store krav til hormonsystemet, og når det er ude af balance, kan der let opstå depression.

Mangel på søvn kan i sig selv udløse en depression.

Psykologisk betinget. For eksempel at barnet er uønsket, at ægteskabet er dårligt, eller at moderrollen er for krævende. For mange nybagte mødre, som måske har dyrket deres karriere og levet et udadvendt liv, er det en meget stor omvæltning pludselig at være alene hjemme med en krævende baby.

Kurforslag generelt:

Kostråd: Indtag godt med phytoøstrogener, især hvis årsagen er hormonel. Phytoøstrogener finder du i græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner, sesam og mandler.

Kosten bør desuden være nærende og blodsukkerstabiliserende. Se under: Lavt blodsukker, hvis du har stærk trang til søde sager, kaffe eller alkohol.

Fedtsyrer: At få de korrekte fedtsyrer til både mor og barn er vitalt for at forebygge og behandle en fødselsdepression. Undgå harske og brankede mættede fedtsyrer, og spis i stedet masser af fisk. Suppler med et kosttilskud med overvægt af fedtsyrerne DHA og EPA fra fiskeolier.

Er du vegetar, skal du være ekstra opmærksom på mangel af de vigtige fedtsyrer til dit hormonsystem. Køb et kosttilskud baseret på alger med et højt indhold af DHA.

Andet: Fortæl om dine følelser. De er ikke unormale.

Prøv så vidt muligt at få tilstrækkelig med søvn og hvile og godt med frisk luft og motion.

Gennem foreningen „Forældre og Fødsel“ kan du melde dig ind i en ammegruppe og møde ligestillede mødre.

Du kan sagtens dyrke motion, selv om du har en baby eller et lille barn. Plejer du at løbe, kan du købe en speciel vogn til barnet, som fungerer som en barnevogn, men den er nemmere at løbe med. Du kan lave aerobic foran fjernsynet, når barnet sover, eller gå dig nogle raske ture, hvor du veksler mellem meget hurtig gang og almindelig gang. Mange fitnesscentre tilbyder også børnepasning, i hvert fald for de lidt større børn. Temposkiftet får pulsen op, fjerner ophobede affaldsstoffer i kroppen og kan hjælpe dig af med ekstra kilo. Men ellers er ammefasen beregnet til ro og tilbagetrækning, og kroppen er indstillet på morrollen og ikke på fitness.

Graviditet og gener under graviditeten

Under graviditeten sker der store hormonelle forandringer, og fosteret tager, hvad det har brug for, fra morens krop. Ved mangel på næringsstoffer går det først ud over moren.

Pica er en trang til at spise mærkelige ting, som ikke er mad (jord, kalk fra vægge m.v.). Tilstanden kan være tegn på mineralmangel og bør selvfølgelig stoppes. Trang til sure sager kan være tegn på leverbelastning, og trang til søde sager er tegn på lavt blodsukker.

En gravid kvinde har et stærkt øget næringsbehov, hvis hun:

→  For nylig har haft en spontan abort, eller hvis det er mindre end halvanden år siden, hun fødte sidst.

→  Ryger, drikker alkohol eller for meget kaffe.

→  Lider af en kronisk sygdom.

→  Er under 18 år eller over 40 år.

→  Bærer mere end ét foster.

→  Har været tilskadekommet eller er meget stresset.

→  Var udkørt eller undervægtig inden undfangelsen.

→  Der kan opstå mange almindelige lidelser under graviditeten. Mange af dem kan forebygges ved at følge de anbefalede kurforslag.

→  Morgenkvalme, halsbrand, rygsmerter, kramper, hæmorider og åreknuder omtales nedenfor.

Kurforslag generelt:

Det er særlig vigtigt, at moren får tilstrækkelig med næringsstoffer og undgår kemikalier og medicin, som kan skade fosteret. 

Kostråd: Kosten bør være nærende og blodsukkerstabiliserende. Spis varieret, så du mindsker risikoen for allergi hos dit barn. Bladgrønt som persille, svesker, rosiner, rødbede og abrikoser er bloddannende. Sort te og kaffe kan hæmme jernoptagelse. Undgå eller begræns så vidt muligt alkohol og tobak.

NB: Visse fødemidler kan være forurenede og farlige for gravide. Toxoplasmose kan blandt andet give fosteret hjerneskader. Sygdommen skyldes en parasit, som kan overføres fra råt eller ikke gennemstegt kød (især fjerkræ) eller ved kontakt med smittede dyrs afføring – især katte. Symptomerne er diarre og feber efter to til tre dage.

Listeriebakterier kan medføre abort. De kan findes i tilberedt afkølet mad, smøreost, postej og mad, der ikke er gennemkogt eller gennemstegt. Symptomerne er influenzalignende.

Vitaminer og mineraler: Vitaminer og mineraler udviklet til gravide.

Sørg for, at tilskuddet indeholder folsyre, jern, kalcium, zink og selen, som gravide og ammende har særlig brug for.

Fedtsyrer: Fiskeolier med et højt indhold af fedtsyrerne DHA og EPA.

Andet: Hensigtsmæssig livsførelse. Tilstrækkeligt med søvn, hvile og motion.

Morgenkvalme

Skyldes graviditetshormoner. Der er muligvis tale om relativ overbelastning af leveren, som er involveret i hormonbalancen og nedbrydning af toksiner. Desuden lavt blodsukker.

Kostråd: Blodsukkerstabiliserende. Bananer virker kvalmestillende.

Halsbrand

Kønshormonet progesteron får lukkemusklen i mavemunden til at slappe af, så mavesyren stiger op i spiserøret.

Kostråd: Spis små måltider, så maven ikke fyldes op. Sørg for en basedannende kost. Spis havregryn, eller drik mælk for at neutralisere mavesyren.

Rygsmerter

Det høje progesteronniveau hos gravide gør senebåndene bløde og længere og øger presset på ryg og hofter.

Sov på en fast madras. Lav øvelser for at styrke ryggen. Ret ryggen og brug sko med lave hæle. Undgå overanstrengelse. Zoneterapi eller fysioterapi kan anbefales. Nogle massører har specialiseret sig i massage til gravide.

Kramper

Formodes at skyldes lavt kalciumniveau eller lavt magnesiumniveau.

Kostråd: Indtag basedannende kost. Vær opmærksom på for stor indtagelse af fosfor (for eksempel kød, sodavand og færdigretter) i forhold til kalcium. Eventuelt æblecidereddike, som er god for syre-base-balancen.

Lægeurter: Frisk ingefær i maden hver dag.

Andet: Udstrækning af musklerne. Massage og akupunktur kan anbefales. Nogle massører har specialiseret sig i massage til gravide.

Hæmorider og åreknuder

Når barnet vokser, presser det mod bækkenbunden og forringer blodcirkulationen. Det får blodet til at samle sig i venerne, som derved udvides. Hæmorider er en slags åreknuder i endetarmen, som kan bløde eller stikke ud fra endetarmsåbningen.

Kostråd: Øg indtaget af fiberholdige fødevarer, og begræns forbruget af animalsk fedt. Indtag planteolier og fisk for at styrke kredsløbet.

Andet: Åreknuder: Undgå at stå op i længere tid ad gangen. Hold fødderne højt under hvile. Brug støttestrømper. Massér omkring de hævede årer.

Hæmorider: Lad være med at løfte og bære tunge ting. Undgå forstoppelse.

 

Vitaminer og mineraler

Du skal sørge for de rigtige vitaminer og mineraler under graviditeten, men du bør ikke eksperimentere selv. Følg i øvrigt lægens anvisninger.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.