Forstoppelse

Andre betegnelser: obstipation.

Hvis føden får lov til at opholde sig længere tid i tyktarmen, vil vandindholdet trænge gennem tarmvæggen og ud i blodbanen. Derfor vil afføringen blive hård og knoldet og svær at komme af med. Problemet giver ofte smerter omkring navlen og ikke, som man skulle tro, nederst i venstre side, hvor knoldene sidder.

Det er af største betydning, at tarmen altid er velfungerende. Begyndelsen til kroniske sygdomme er ofte et dårligt fungerende tarmsystem, og du bør derfor altid holde øje med dit barns toiletvaner. Specielt har børn i skolealderen en tendens til at glemme toiletbesøg, da frikvartererne er korte, og toiletterne ikke indbyder til visit.

Hvis barnet har for travlt med at lege til at gå på toilettet, må du indføre faste toilettider, måske med en god bog eller noget legetøj. Samtidig er det vigtigt at ændre kosten, hvis det er et tilbagevendende problem.

Kurforslag generelt:

Kost: Sørg for mange små måltider og rigeligt at drikke mellem måltiderne. Leveren og mavesyreproduktionen kan stimuleres med bitre urter og lidt surt til maden – for eksempel syltede agurker og asier, lidt citron i vand og eventuelt et enkelt glas rødvin. Giv tarmene noget at arbejde med: Masser af frisk frugt, gulerodsstænger, grovkiks og gerne grød om morgenen lavet på mysli eller havre. Svesker, figner og kiwi er særligt gode.

TIP

Det anbefales at undgå for mange mælkeprodukter; de kan skabe forstoppelse. Vælg eventuelt Cultura eller A38, som virker gunstigt på den naturlige mikroflora i tarmen. Mikrofloraen skal fungere optimalt, for at føden kan nedbrydes korrekt, så den ikke bliver i tarmen længere end nødvendigt.

Fedtsyrer: Spis gode planteolier i hverdagen og fisk minimum tre gange om ugen. En spiseskefuld hørfrøolie i grøden om morgenen er den allerbedste start.

Andet: Motion og lange gåture er vigtigt for at holde gang i tarmbevægelserne.

Giv dig god tid om morgenen, som er det mest naturlige tidspunkt for tømning af tarmen.

Vær opmærksom på, at medicin og forskudt døgnrytme kan influere på tarmsystemet.

Det kan være nødvendigt med nogle gode probiotika, som du kan købe i helsekostforretningen. Der findes produkter i pulverform, som er lette at opløse i vand, og som smager godt. De er specielt udviklet mod forstoppelse, men der findes også et flydende produkt, hvor der kan være tilsat lægeurter, som fremmer fordøjelsen.

Lider du af dårlig ånde, kan du tygge kardemommefrø. Tyg dem grundigt, og spyt dem ud. Du kan også anvende kardemomme i te sammen med anis og koriander eller noget så enkelt som pebermynte. Anvend de friske blade – ikke den rene olie, som er alt for stærk.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.