Forkølelse

Det er harmløst at få en forkølelse en eller to gange om året, så luftvejene kan blive renset for gamle affaldsstoffer. Men hverken børn eller voksne skal være forkølede i tide og utide.

Og det er en myte, at børn absolut skal blive syge, når de skifter institution. Hvis barnet bliver sygt af nye omgivelser, kan det enten være på grund af den stressede situation, som det er at skulle forholde sig til nye mennesker, eller fordi immunforsvaret i forvejen er belastet. Så en sund person får altså ikke infektioner i hverken ører, luftveje, blære eller tarmsystem flere gange om året.

Kurforslag generelt:

Kostråd: Det anbefales at undgå mælkeprodukter under en forkølelse. Mælk kan virke slimdannende og kan forlænge sygeperioden med risiko for efterfølgende bihulebetændelse, bronkitis eller mellemørebetændelse.

Uldsokker, uldunderbukser og uldundertrøjer er stadig gode råd …

Gå i svedekasse, hvis der er en infektion på vej. På med halstørklæde, nattøj og sokker, gå i seng, og læg masser af dyner over dig. Sved godt igennem hele natten. Må kun bruges af personer, som selv kan sparke dynen af sig, hvis det bliver for varmt.

Har du sår i mundvigene, som både gør ondt og er svære at komme af med, kan du lægge is på såret for at dæmpe smerte og svie. Rens flere gange om dagen med lunkent saltvand. Hold dig i øvrigt væk fra alle allergifremkaldende stoffer/fødevarer – selv i bittesmå mængder. Flere urter kan gavne på grund af deres indhold af resin. Den mest anvendte er myrratinktur, der har vigtige antiseptiske egenskaber. Dup den fortyndede tinktur direkte på såret. Myrra købes på apoteket. Men også en helt almindelig Earl Grey-te kan gøre en forskel. Du kan placere en vredet tepose direkte på såret som kompres.

TIP

At bruge honning mod forkølelse er et gammel husråd, og der findes mange forskellige opskrifter.

Prøv for eksempel at blande et stort finthakket løg med fire spiseskefulde honning, og lad det stå i tre timer. Si løget fra. Tag én spiseskefuld af saften tre gange om dagen

Eller:

Hak to fed hvidløg, og bland med to spiseskefulde honning. Lad det trække i 10-15 minutter, og drik.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.