Allergi

Allergi opstår ikke tilfældigt. Selvfølgelig kan der være arvelige faktorer, men generelt handler det om, at immunforsvaret skal styrkes. Der kan være „utætte“ slimhinder, så stoffer kan trænge igennem kroppens naturlige barrierer, hvilket igen kan skyldes en dårlig vitamin- og mineralbalance, forkert ernæring og gamle infektioner, som ikke er blevet håndteret korrekt eller har belastet slimhinder og immunforsvar.

Derfor skal allergi ikke kun behandles med antihistaminer, som dæmper symptomerne.
Et vedvarende allergiproblem skal håndteres ved at bygge de grundlæggende organsystemer op.

Er der først opstået allergi over for et bestemt stof, kan der meget vel opstå krydsallergier. Du kan læse mere om krydsallergier på http://www.astma-allergiforbundet.dk eller spørge på apoteket.

Kostråd: Undgå allergener.

Hyppige allergifremkaldende stoffer

→  Pollen, husstøv, dyrehår, skimmelsvampe, tobaksrøg, gummi, harpiks, farvestoffer, parfume, kosmetik, insektstik, lægemidler og fødemidler.

→  Histaminholdige og histaminfrigørende fødemidler er bl.a. ost, rødvin, chokolade, det 3. krydderi, skaldyr, makrel, tun, jordbær, nødder, tomat, kartofler og peberfrugt.

→  Vær opmærksom på, at mælkeprodukter, oksekød, svinekød, hvedemel (gluten) og æg også kan være allergifremkaldende.

→  Mælkebestanddele, evt. benævnt som laktose eller kasein, findes bl.a. i brød, chokolade, færdigretter, is, pølser og andet pålæg, slik, piller og vacciner. (Nogle mælkeallergikere tåler uhomogeniseret mælk, smør og fløde).

→  Vær opmærksom på nikkel i redskaber, penge, smykker (kontaktallergi) og i kosten.

→  Levnedsmidler med et højt nikkelindhold: kakao og chokolade, havregryn, mandler og nødder, pærer, svesker, bælgfrugter, bønner, sojaprodukter og fuldkornshvedebrød.

→  Levnedsmidler med middel nikkelindhold: blomkål, boghvede, broccoli, ris, spinat, dåsemad, indmad, salat, kartofler og te.

→  Levnedsmidler med lavt nikkelindhold: agurk, brød, fisk, frugt, gulerødder, hvidkål, kaffe, kød, løg, mælkeprodukter, porrer, vin, selleri, tomat og æg.

→  Farvestoffer (E-nr. 100-199): 102, 104, 110, 120, 122, 123, 124, 127, 131, 132, 133, 160a, b og c, 161g.

→  Konserveringsstoffer (E-nr. 200 299): 200, 201, 202, 203, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 221, 222, 223, 224, 226, 227, 249, 250.

→  Sødestoffer: 951 (aspartam).

→  Smagsforstærker: 621 (det 3. krydderi, mononatriumglutaminat).

Ved ægte allergi skal der kun en lille del af et stof til for at udløse en reaktion.

Ved intolerance, som vi ofte ser over for fødemidler, skal der ofte større mængder til, men reaktionerne kan være de samme. Overfølsomheden er dog sværere at påvise ved diverse blodprøver og andre tests.

Der kan gå fra få minutter op til tre dage efter kontakten med stoffet, inden reaktionerne opstår.

Hvedemel, aspartam og det 3. krydderi kan ofte give hovedpine eller mentale symptomer som dårlig koncentration, „glasklokkefornemmelse“, træthed og andre ubehagelige symptomer, der er svære at definere.

Høfeber og allergiske krydsreaktioner

Er du for eksempel allergisk overfor birk, kan der opstå krydsreaktioner med en stribe af de omtalte fødevarer, dog ikke nødvendigvis alle.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.