Akne

(bumser, filipenser)

I milde tilfælde er bumser dannelse af hudorme. Der kan også komme røde og ømme hævelser med pus og bakterier, som kan udvikle sig til akne.

Overproduktion af hudfedt tilstopper porerne, hvilket kan fremkalde bakterieangreb, ikke mindst hvis du piller i dem. Bumser og akne optræder hyppigst i puberteten og før menstruation på grund af de hormonelle forandringer.

Den øgede mængde testosteron er medvirkende årsag til dannelse af bumser og akne. Især hvis hormonet stimulerer de små porer i huden til at udvikle mere talg, som der let kan gå infektion i. Tendensen kan være arvelig, men kosten spiller også en stor rolle.Placeringen af bumser og akne kan i øvrigt fortælle noget om, hvilke kirtler og væv der er ude af balance. Er bumserne hovedsageligt placeret på hagen, kan der være gode grunde til at kigge nærmere på ubalancer i hormonsystemet.

Er urenhederne mest i panden, er det leveren, som trænger til lidt hjælp, mens bumser og akne, der hovedsageligt findes på kinderne, tyder på problemer i luftvejene. Ikke nødvendigvis sygdomme, men måske nogle organer, der er udsat for alt for mange kemiske belastninger.

Kostråd:

Begræns brugen af animalsk fedt, ost, smør, fedt pålæg, kager og alt andet, som ikke har noget med mad at gøre, for eksempel pomfritter og chips. Begræns eller udeluk brugen af sukker, eddike, juice, sure æbler, alkohol (især øl) og kaffe. Undgå chokolade, som kan være rent bumsefoder. At have problemer med akne eller gentagne angreb af bumser kan skyldes en krop, der har brug for udrensning og opbygning. Hyppigt er der tendens til Candida albicans, ikke i huden, men for eksempel med udflåd og stor trang til søde ting samt fordøjelsesbesvær. Grøntsagssafter med rodfrugter kan gøre en forskel, og lidt presset citron i vand kan styrke fordøjelsen. Færre affaldsstoffer i kroppen betyder pænere hud. Drik godt med vand.

Fedtsyrer:

Se under kostråd, og følg rådene nøje. En uren hud bliver ikke frisk med dårlige fedtstoffer.

Andet:

Tea Tree-olie kan anvendes lokalt på bumser. Prøv på et lille område først. Der findes også lotions med Tea Tree-olie, som kan bruges over større områder af kroppen.

Bumser må først trykkes ud, når de er modne. Sørg for, at fingrene er rene, og desinficér efterfølgende området for at undgå spredning af bakterier. Problemet med bumser skal især løses gennem kosten.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

LÆS OGSÅ