For højt blodtryk

ForskningHvidtjørnHvordan sænker du kolesterolEffekten af peber i madenKerner fra vindruerTrans-resveratrolGenetikBaldrians effekterForstå forskningenVitaminer og mineraler til dit blodtryk 

Forskning og erfaringer — blodtryksproblemer

Der findes et væld af planter, der sammen, eller på hver deres måde, kan bidrage til at få dit blodtryk reguleret. Det sker ikke hen over natten, og er det kraftigt forhøjet, skal du selvfølgelig gå til lægen. Når du har fået den fornødne og akutte hjælp, kan du sagtens begynde med sund kost og plantemedicin med flot dokumentation på virkningen.

Nedenfor møder du nogle planter, der har været gennem nåleøjet hos forskerne verden over.

Den smukke hvidtjørn i hegn og skel

Bor du på landet i Danmark, eller ofte kører forbi marker, hegn og skel, og du giver dig tid til at kigge rundt i de tidligste af de varme forårsmåneder, vil du møde det smukke blomsterhav fra hvidtjørnen, som har været en yndet skelplante, sikkert på grund af dens mange skærmende grene, men forhåbentlig også på grund af de hvide blomster.

At sænke det lede kolesterol, LDL

Crataegus laevigata (hvidtjørn) er en medicinsk plante, der kan anvendes til at forebygge udviklingen af hjertesvigt. Hjertesvigt opdeles i fire grader, som du kan læse om nedenfor. I et dobbelt-blindet, placebo-kontrolleret studie med hvidtjørn anvendte man nogle såkaldte biomarkører til at sikre, at man målte på en høj kvalitet af plantens aktive stoffer. Man så blandt andet, at et korrekt udvalgt ekstrakt af planten kunne støtte kroppen i at fjerne LDL-kolesterol hos diabetikere. I et andet randomiseret forsøg så man, også hos mennesker med diabetes 2, at ekstrakt af hvidtjørn kan have en blodtrykssænkende virkning.

Det er vigtigt at forstå, at al forskning er gjort på en ekstraktion af plantens blomster og blade, og at der typisk bruges mange kilo tørrede blomster og blade for at lave ét kilo ekstrakt. Det er nødvendigt for at opnå virkningen, så du kan med andre ord ikke selv gå ud i mark og skel og plukke din hjertesundhed. Du finder en rigtig god ekstrakt i blandt andet ReDuce fra Sandvig Pharma.

I øvrigt er det en god ide at lave forsøg netop med diabetikere, da de fleste forhåbentlig lever et meget stabilt, sundt liv, hvad kost angår, og er vant til at tage deres medicin til tiden.

At man kan sænke blodtrykket og ovenikøbet støtte hjertet mod kronisk hjertesvigt, gør det lille træ med den store virkning til et dejligt bekendtskab. At hvidtjørnekstrakt kan virke på selv hjertet, skyldes evnen til at støtte hjertets egne små blodkar i at holde sig smidige, og at hjertet derigennem får mere ilt til alle muskelfibrene i dette livsvigtige organ.

Hvis du vil læse mere om, hvad hvidtjørn også kan, så læs mere om Crataegus-arter på https://sund-forskning.dk/artikler/crataegus-arter/

— Det er et klassisk plantemonografi, som ikke nødvendigvis har den nyeste forskning med, men fortæller om brugen af planten gennem flere årtier.

Sammenfatning af en række studier på hvidtjørn

Kort fortalt kan hvidtjørn have følgende virkning på kredsløbet:
— Blodtrykssænkende
— Hjertebeskyttende
— Forebygge lettere hjertesvigt
— Kolesterolsænkende

Peber er ikke bare peber i maden, de små sorte korn har et væld af støtte til andre planter

Piper nigrum, sort peber, indeholder et naturligt aktivt plantestof, en alkaloid, kaldet  piperin. Piperin er kendt for at øge biotilgængeligheden af specielt det gule aktive stof, curcumin, fra gurkemeje ved at kunne nedbryde for eksempel carotenoider, som er de gule, orange og røde pigmenter i planter, frugter, nødder. Ved at hjælpe med at omdanne disse farvestoffer kan kroppen udnytte deres især antioxidante evner. Sagt lidt mere fagligt kan piperin hjælpe med de lipidopløselige carotenoider.   Styrker også hele fordøjelsen Piperin i kosten stimulerer fordøjelsesenzymer i bugspytkirtlen, styrker fordøjelsen og reducerer madens transittid i tarmen. Det betyder med andre ord, at du lettere får maden til at passere gennem hele fordøjelsen og dermed undgår træg tarm, forstoppelse, oppustethed og andre genvordigheder i de lange tarme. Laboratorieforsøg (in vitro) har vist, at piperin kan beskytte mod oxidative skader ved at hæmme frie radikaler og reaktive ilt-arter.  Sort peber- eller piperinbehandling har også vist sig at kunne sænke den iltning, der ellers kan ske af for eksempel fedtsyrerne i alle vores cellevægge. Med andre ord beskytter piperin mod oxidativ stress.
Figur 1. På atomplan i blodet foregår oxidering hele tiden, men balancen skal helst forblive god. Det gør man ved at støtte kroppen med antioxidanter som let afgiver de manglende elektroner til de frie radikaler. Herved stabiliseres atomet igen.

I det hele taget kan piperin hjælpe på optagelsen af både medicin og planteaktive stoffer.

Det er så dejligt at kombinere viden fra forskellige planter

Heldigvis bliver der ikke kun lavet forskning på planterne hver for sig, men også sat sammen med andre planter. Det er ofte en tilfældighed, der er startskuddet til en ny opdagelse, og i den moderne tid, vi lever i, har vi mere end nogensinde brug for, at forskerne hjælper os med at finde stoffer, der kan passere den såkaldte blod-hjerne-barriere. Det gælder i høj grad for forskellige typer af problemer i hjernen, såsom demens og parkinsonisme, men det gælder også, når vi gerne vil beskytte hjernen mod blødninger, som blandt andet et forhøjet blodtryk kan forårsage.

Et randomiseret, dobbelt-blindet, placebo-kontrolleret forsøg med tilsætning af piperin viste, at piperin og resveratrol, når de blev sat sammen, signifikant kunne øge blodgennemstrømningen i hjernen. At noget er signifikant, betyder, at det ikke var tilfældigt, at man kunne måle en statistisk forskel på, om man fik de to stoffer samtidigt eller ikke gjorde. Du finder  blandt andet de to plantestoffer i ReDuce fra Sandvig.

Sammenfatning af en række studier på sort peber

Kort fortalt kan sort peber have følgende virkning på kredsløbet:
– Fremmer optagelsen af flere næringsstoffer og planteaktive stoffer
– Fremmer fordøjelsen ved at fremme enzymdannelsen, så vi bedre nedbryder vores mad
– Beskytter fedtsyrer mod iltning og dermed harskning

Kerner fra vindruer:

Kerner fra vindruer, der er omdannet til et ekstrakt, har et væld af forskellige plantestoffer i koncentreret form: flavonoider, polyphenoler, anthocyaniner, proanthocyanidiner, procyanidineer og derivated resveratrol. Vindruekerneekstrakt er især kendt for at besidde et bredt spektrum af farmakologiske og terapeutiske virkninger, ekstrakt af kernerne er antioxidativt, antiinflammatorisk og har antimikrobielle virkninger. Det lyder som en ordentlig mundfuld, og det ville det også være, hvis du forsøger at spise dig til den fulde virkning via vindruerne med deres små kerner indeni. Derfor giver det rigtig god mening at lokke de aktive stoffer ud på anden vis, da virkningen af dem er så genial for en moderne krop.

Skærer vi ovenstående lange sætning ned i små bidder, vil du opdage, at:
– De har en meget veludviklet antioxidant evne til at beskytte alt slags væv mod de såkalde frie radikaler. Se figur 1 længere oppe i teksten

– De hæmmer inflammationer ved at påvirke den del af immunforsvaret, som ellers kan genere vores cellevægge og skabe rødme, smerte, hævelse og irritation. Det er de fire symptomer, der skaber ingredienserne til en inflammation. Ved at regulere de mange såkaldte cytokiner og ved at beskytte cellevægge (sammen med fedtsyrer, vitaminer osv.) kan man nedsætte inflammationen og dermed give kroppen ro til at genfinde sundheden.

– Antimikrobielle evner er af helt særlig betydning, for vi vil jo gerne kunne holde uønskede bakterier, virus og svampe i skak. Det kan de små kerner også bidrage med.

FaktA

I det hele taget er kerner fra frugter ofte en ideel spise,
for koncentrationen af næringsstoffer er tårnhøj.
Det er den egentlig ikke for at tilfredsstille dig og mig,
men fordi kernerne bruges
til at skabe nye små buske og træer.

Trans-resveratrol

Svært navn med stor virkning.

I de sidste 40 år har forskere fundet flere og flere enkeltkomponenter fra forskellige planter, der forklarer, hvad kulturer verden over instinktivt har vidst. Et glas rødvin sydpå i varmen skaber ekstra antioxidanter, men hånden på hjertet: Vi kan ikke drikke os til sundhed i de søde druer, da de jo er blevet til en alkoholisk drik, der hverken gavner hjertesundhed, lever eller hjernen. Derfor er det blevet vigtigt at kunne trække resveratrol ud af for eksempel de røde druer, så vi får en virkelig fin støtte til hjertet, som fremmer hjertesundheden og har en særlig gunstig effekt på det ”lede” kolesterol, LDL.

Forskning viser, at du meget gerne må få mere end 300 mg resveratrol om dagen, hvis du har forhøjet blodtryk, mens åreforkalkning viser et lidt andet billede: Hvis du får 273,75 mg pr. dag i 175 dage, altså cirka i et halvt år, har det en meget bedre virkning på kolesterolniveauerne OG dermed også sundheden i vores blodkar,  end hvis du spiste 454,14 mg i cirka 74 dage, svarende til 2,5 måned.

Lyder det indviklet? Så tænk ikke så meget mere over det, men tag for eksempel fire kapsler ReDuce fra Sandvig Pharma i et halvt år, og gå derefter ned på to forebyggende kapsler. Så får du skabt sundhed til både hjertet og de forkalkede årer i ben og andre steder i kroppen.

Det vil være en rigtig god ide, hvis du har åreforkalkning at supplere med:

– Et godt vitamin- og mineralprodukt

– Nogle sunde fedtsyrer

– ReFlow fra Sandvig Pharma

Resveratrol udtales
Res-vera-trol

Når vindruekerneekstrakter kan reducere det farlige fedt i blodet

Bliver der nok forskning rundt om i verden, kan der skabes en meta-analyse. Det er som regel et institut af en eller anden art, der bruger tid på at finde al forskningen frem. Dernæst sorterer de i forskningen og sorterer det bort, som de ikke synes, har nok værdi (og her opstår første problem, for et forsøg med 20 personer kan vise vejen for større studier, men er isoleret set måske ikke så interessant, og det kan skabe skævhed i den senere meta-analyse) Men uanset, så går de i gang med at kigge på alle de studier, som de finder, har en værdi, og ud af det kommer der en analyse.

En omfattende meta-undersøgelse har således vurderet, om druekerneprodukter kan ændre på fedtsammensætningen i blodet, så man får mindre kolesterol sådan totalt set, men især en god virkning på de frie fedtsyrer, der bæres rundt i blodstrømmen og sætter sig til for eksempel åreforkalkning, laver forsnævringer og derigennem skaber forhøjet blodtryk, fordi det bliver for svært at have en god blodcirkulation.

En anden metaanalyse kiggede på ren resveratrol og sammenlignede med brugen af polyphenoler i rødvin. Her så man, at polyphenolerne fra rødvin kan forbedre sundheden i blodkarrene og især have en god virkning på forhøjet blodtryk hos mennesker (det systoliske tryk), men det ser også ud til, at metoden ikke kan stå alene, og det ved vi jo godt: Der er mange faktorer, som gør, at vi får forhøjet blodtryk, og kerner fra rødvin kan ikke klare jobbet alene. Men sammen med de øvrige ingredienser i for eksempel det nye produkt ReDuce fra Sandvig Pharma er du hjulpet godt på vej.

 

Blodkarrenes vægge blev også forbedret

En randomiseret, dobbeltblindet, placebokontrolleret klinisk undersøgelse af raske frivillige blev udført for at undersøge fordelene ved et stærkt standardiseret ekstrakt af polyfenoler fra Vitis vinifera L, vindruers botaniske navn.  Her så man en overraskende bonus ved brug af druekerneekstraktet, da karvæggene blev hjulpet til at blive mere smidige og fleksible, en effekt, der også hjælper på både åreforkalkning og forhøjet blodtryk.

 

Vindruekerner sammen med fibre – en særlig støtte mod forhøjet blodsukker

Et forsøg blev gjort med deltagere, der alle var i højrisiko for at få kredsløbsproblemer, som blev sammenholdt med en gruppe deltagere, der ikke havde særlige problemer med hverken blodsukker (forstadie til diabetes 2) eller kredsløbsproblemer (som kan være en konsekvens af diabetes 2). Her så man, at både fasteblodsukker og tendens til forhøjet blodtryk faldt i risikogruppen, og at det især er en stor hjælp, hvis man anvender fibre i sin mad på daglig basis og samtidig sørger for vindruekerneekstrakt af en høj kvalitet. Man kan gennem studiet også slå fast, at en velfungerende mikroflora, som får hjælp fra de rette fibre fra vores føde, er af meget større betydning, end man hidtil har vidst.

Figur 2. Når der kommer kolesterol ind i blodbanerne er der mindre plads til at blodet kan komme igennem og herved stiger blodtrykket.

Selvom du  har arvet nogle gener fra dine forfædre …

Vi slutter af med endnu en meta-analyse, som viser, at en systematisk gennemgang af alle studier viser, at brug af vindruekerneekstrakt har, som de øvrige studier også viser, en særlig gunstig effekt for dig, der måske er født ind i en familie med tendens til forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, forhøjet fedt i blodet (selvom du spiser sundt), og har du levet et usundt liv med diverse skavanker på vejen, kan du stadig gennem effektive kosttilskud, rette mængde af motion, positivt sind og ikke mindst en varieret, farverig kost måske undgå større kredsløbsproblemer på vejen.

 

Blodkarrene og mysteriet om kolesterolet

Fine, glatte blodkar har ikke brug for hverken kalkaflejringer eller for meget kolesterol, især ikke den del af kolesterolet, der handler om det frie fedt, som også kaldes triglycerider. Faktisk er der flere forskere i ind- og udland, der ser et forhøjet kolesteroltal som værende et udtryk for, at der foregår en inflammation i karvæggene. Hvor man før mente, at det var omvendt: At den øgede mængde af det ”farlige kolesterol” var årsagen til sygdom, så mener mange nu, at det er blodkarvæggene, der er syge og dermed danner kolesterolet. Så kun at fokusere på at fjerne kolesterol vil ikke hjælpe på sigt, da det i virkeligheden er blodkarrene, der skal have hjælp. Det har man blandt andet taget hensyn til i ReDuce fra Sandvig Pharma.

Sammenfatning af en række studier på resveratrol

Kort fortalt kan resveratrol have følgende virkning på kredsløbet:
– Blodtryksnedsættende
– Indeholder store mængder af antioxidanter, der støtter kredsløbet
– Kolesterolsænkende
– Inflammationshæmmende i blodkarrene

En droge til både nervesystem og blodtryk

Valeriana officinalis (baldrian) anvendes i urtemedicinen af mange kulturer som mildt beroligende, og nye studier viser, at den også er en særlig støtte til regulering af et forhøjet blodtryk, som kan opstå ved pludselige eller planlagte hændelser med indbygget angst for blandt andet smerte.

Tandlægeskræk

En klinisk undersøgelse viste, at baldrian hindrede, at angst hos tandlægen udløste forhøjet blodtryk og hjertebanken. I kontrolgruppen med placebokapsler var der ingen forskel. Tag gerne baldrian et par timer før, du sætter dig i tandlægestolen, eller kom i god tid, og træk vejret i venteværelset, og slug en tablet med det samme.

Mere om nervøsitet for tandlæger

En anden undersøgelse med deltagere, der havde virkelig angst for tandlæger, fik baldrian frem for benzoediazepiner eller andre beroligende lægemidler for at afhjælpe nervøsiteten. Her så man, at baldrian havde en god effekt, og det var helt uden bivirkninger. Her så man også en signifikant forskel til de patienter, der modtog placebokapsler. Doseringen var 100 mg af en tørekstrakt, og vil du gerne opnå samme virkning med ReDuce, kan du med sindsro tage tre kapsler. Eller blive på to kapsler og drikke et par kopper med baldrian, før du skal ud i en situation, hvor du let bliver ængstelig.

Det aktive stof i baldrian hedder valerianesyre (VA)

Måske bliver det lidt for langhåret, men VA er en kortkædet fedtsyre, som produceres af mikrofloraen i tarmene, hvis for eksempel baldrian er til stede. I et forsøg så man, hvordan blodtrykket og hjertefrekvensen blev nedsat, hvis den var sygeligt forhøjet. At det er mikrofloraen, der støtter valerianesyren i at blive optaget ind i blodbanerne, gør, at de beroligende stoffer meget hurtigt bliver optaget.

Også din hjerne elsker tilsyneladende de
aktive stoffer, som giver mere koncentration,
fremmer hjernens evne til at skabe nye nervebaner
og hjælper også ældre hjerner i at ældes langsommere.

 

Sammenfatning af en række studier på baldrian

Kort fortalt kan baldrian have følgende virkning på kredsløbet:
– Blodtryksnedsættende ved at dæmpe angst og uro
– Beroligende på hjertefrekvensen ved nervøsitet
– De aktive stoffer virker hurtigt, fordi de let bliver optaget gennem tarmen 

Forstå forskningen

FORSTÅ FORSKNING

Man deler hyppigt forsøgspersonerne op i to grupper: Den ene gruppe får kapsler med de aktive stoffer, den anden gruppe får »snydekapsler«. Hvis et forsøg er enkelt-blindet, ved lægen godt, hvem der får de aktive stoffer.

At hverken klient eller læge ved, hvem der får kapsler med de aktive stoffer.

Alle deltagere bliver udvalgt ved lodtrækning.

En biomarkør eller biologisk markør er en målbar indikator af en biologisk tilstand. Biomarkører måles ofte for at evaluere normale biologiske processer, sygdomsfremkaldende processer eller farmakologiske reaktioner på en medicinsk behandling, dvs. til diagnose og behandling. Det er typisk, når du får taget blodprøver, at man kigger efter bestemte biomarkører for at se, om der er nogle værdier i blodet, der ligger uden for det, man betragter som normalen. Det er meget forskelligt fra plante til plante, hvilke biomarkører man kan bruge som et stabilt redskab til at vurdere planten på.

Når man laver forsøg, lægger man alle resultaterne ind i en computer, der beregner, om det var tilfældigt, at forsøget fik det udfald, man fik, eller ej. Sagt med andre ord: Når noget er signifikant, har man sandsynliggjort, at det ikke var tilfældigt, at for eksempel et produkt eller nogle aktive stoffer virkede i forsøget.

Bliver der nok forskning rundt om i verden, kan der blive lavet en meta-analyse. Det er som regel et institut af en eller anden art, der bruger tid på at finde al forskningen frem. Dernæst sorterer de i forskningen og sorterer det bort, som de ikke synes, har nok værdi (og her opstår første problem, for et forsøg med 20 personer kan vise vejen for større studier, men er isoleret set måske ikke så interessant, og det kan skabe skævhed i den senere meta-analyse) Men uanset, så går de i gang med at kigge på alle de studier, som de finder, har en værdi, og ud af det kommer der en analyse.

Hjertesvigt i flere grader

Mærker du åndenød, har sværere ved at gå på trapper, måske har du væskeophobninger i benene eller bliver lettere udmattet? Du skal gå til læge, så du kan få kigget på dit hjerte og få igangsat den rette behandling. Uden behandling, hvor man også skal finde årsagerne, kan du over tid gå fra det lette hjertesvigt til det mere alvorlige. Men får du den rette medicin og supplerer med viden her fra siden, er du godt på vej til selv at være med til at drage omsorg for dit hjerte.

Bedøm grad af hjertesvigt
Internationalt anvender man nedenstående vurdering delt op i fire sværhedsgrader, NYHA I – NYHA IV:

Du kan blive klogere på dit hjerte og hjertesundhed på www.hjerteforeningen.dk

Uanset hvilke problemer du har med kredsløbet, har du brug for farverige grøntsager (antioxidanter) og motion til dit kredsløb. Er du ikke til lange gåture med temposkift (det skal du, hvis det er åreforkalkning), så vil dans, svømning, roning udendørs eller i romaskine være nogle af de motionsformer, hvor du bruger flest muskler samtidigt.

Kigger vi på andre næringsstoffer til kredsløbet, og især til blodtrykket, kommer vi ikke uden om at beskrive kaliums rolle. Sammen med natrium (som regel omtalt som salt, selvom det ikke er helt korrekt, men alligevel …) skaber det den korrekte spændingstilstand i alle sunde celler, og der skal desværre skrues ned for brugen af salt i køkkenet, som jo fungerer som en glimrende smagsforstærker, men desværre også skaber ugunstige forhold for cellerne, hvis vi ikke får kalium nok. 

Sørg også for de rette fedtsyrer. EPA og DHA fra omega-3-fedtsyren (essentielle fedtsyrer) modvirker åreforkalkning i karvæggene, der skyldes inflammatoriske problemer, viser forskning fra Karolinska Instituttet i Stockholm. 

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati.

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.

LÆS, LYT & SE MERE

“Ubehag i benene kan bl.a. skyldes muskler, nerver og kredsløb. Uanset årsag – som selvfølgelig skal vurderes af din læge, vil du få styrke og færre smerter og uro gennem øvelserne foroven.”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *