Kredsløbsproblemer

Da blodet bringer ilt og næringsstoffer ud til alle væv og organer, kan et dårligt kredsløb give mange gener og sygdomme. Desuden er kredsløbssvigt årsag til de fleste dødsfald, så derfor kan det betragtes som en slags livsforsikring at passe og pleje sit kredsløb.

Kurforslag generelt:

Kostråd: Spis passende mængder mad, gerne med vægt på fede fisk. Maden skal omsættes til energi og ikke til det farlige bugfedt eller til andre overflødige depoter. Der er ingen grund til at være „fedtforskrækket“, men kvaliteten bør være i orden, og de animalske mættede fedtstoffer bør være i balance med de umættede fedtstoffer. Husk, at det meste kolesterol ikke tilføres med maden, men dannes af kroppen selv. Således kan overskydende kulhydrater også omdannes til kolesterol, især hvis du har meget bugfedt. Hvidløg og omega-9 fra olivenolie og avokado sænker det skadelige kolesterolniveau. Få godt med fibre. Grøntsager og frugter indeholder antioxidanter, der gavner kredsløbet. Lidt surt til maden gavner fedtfordøjelsen.

Fedtsyrer: Spis gode planteolier, nødder, valnødder og fiskeolier. Eventuelt omega-3 som tilskud.

Andet: Undgå stress. Under stress fortykkes blodet, så det kan koagulere hurtigt i tilfælde af læsioner – en vigtig funktion i tidernes morgen, hvor man kunne blive såret under kamp. Sørg under alle omstændigheder for at få et fysisk afløb for stress, eller indtag nogle blodfortyndende kostemner eller urter.

Passende mængder fysisk aktivitet i løbet af dagen. Hyggelig og afslappende motion. Du har den mest effektive fedtforbrænding ved lettere aktiviteter, der varer over 45 minutter.

Middelhavskost er hverken kød- eller fedtfattig, men den indeholder mange gode næringsstoffer (olivenolie, hvidløg, frugt, bælgfrugter, fisk, fuldkorn), som i flere undersøgelser har vist sig at gavne kredsløbet.

En nyere spansk undersøgelse viser, at middelhavskost suppleret med ekstra olivenolie eller valnødder har en endnu mere gavnlig effekt på risikofaktorerne med hensyn til hjerte-kar-sygdomme.

Kilde: Annals of International Medicine 2006

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.