Insulinresistens

Problemet, der breder sig som en epidemi i vores del af verden, er en tilstand, hvor insulinet (et hormon, der produceres i bugspytkirtlen) ikke er i stand til at lukke kulhydraterne (glukosen) ind i cellerne. Det svarer til at have en nøgle, som ikke passer til låsen. Ved insulinresistens forbliver blodsukkeret højt, men cellerne får ingen energi. Der kan opstå de samme sygdomme som ved lavt blodsukker. Da insulinet også styrer mange andre funktioner, som relaterer til kredsløb, fedtdeponering, hormonsystem og immunsystem, kan symptomerne udvikle sig til den stofskiftesygdom, som hedder metabolisk syndrom.

Kurforslag generelt:

Indtag: Sunde, grove hovedmåltider med mange grøntsager, bælgfrugter og et lavt GI.

Husk at spise godt med protein fra magert lyst kød, fisk og æg. Spis gode fedtstoffer til alle måltider og eventuelle mellemmåltider. Spis frugt, mandler og nødder dagligt.

Begræns: Fedt, rødt kød, mælkeprodukter og stivelse som hvide ris, kartofler og pasta. Vælg fuldkornsprodukter, brune ris og eventuelt basmatiris eller parboiled ris. Forsøg at drikke så lidt kaffe som muligt, helst ikke mere end to kopper dagligt. Drik gerne grøn te.

Undgå: Sukker, søde sager, hvidt brød og alkohol i helst to til tre måneder.

Motion: Masser af bevægelse i hverdagen: „Kvantitet frem for kvalitet“ giver en god forbrænding af det skadelige bugfedt. Afslappende og morsom motion virker bedst.

 

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.