Børneeksem

Andre betegnelser: prurigo besnier, eksema allergicum, astmaeksem.

Eksem er en kløende betændelsesreaktion i huden, som ikke smitter. Skyldes ofte allergi over for et eller flere stoffer, men skyldes i særdeleshed en dårlig balance af fedtstofferne, et dårligt immunforsvar og eventuelle tidligere infektioner eller betændelser, som ikke er behandlet korrekt.

Hos spædbørn optræder eksem især i ansigtet, mens de lidt større børn ofte har problemer i albuebøjninger og knæhaser.

Symptomerne kan komme og gå alt efter sværhedsgrad og kontakt med stoffer, som barnet ikke kan tåle. Ofte er symptomerne mindre udpræget om sommeren. Symptomerne kan forsvinde efter nogle år, hvad der af lægerne bliver tolket positivt, men desværre alt for ofte er et udtryk for, at ubalancerne har flyttet sig til mindre tydelige steder.

Kurforslag generelt:

Først og fremmest skal de stoffer, barnet er allergisk overfor, fjernes fra kosten og omgivelserne.

Det er ofte et problem at finde de allergifremmende stoffer, hvis der ikke kommer en reaktion med det samme. Barnet kan sagtens være allergisk over for nogle stoffer, hvor symptomerne først optræder timer eller dage efter. Arvelige forhold spiller også ind, og den gravide bør sørge for godt med fiskeolier under graviditeten. Kviksølv kan være et problem i fisk fra blandt andet Østersøen, så tag hellere et kosttilskud med fiskeolie, hvor du er garanteret en højere renhed.

Eksem kan meget vel skyldes problemer i fordøjelsen, men også tidligere problemer med de øvre luftveje.

Kost: Hvis du ønsker at forsøge selv, må du i gang med udelukkelsesmetoden, men du kan roligt begynde med at undgå alle former for konserveringsmidler og farvestoffer. Disse kropsfremmede, ofte syntetiske stoffer, hører ikke hjemme i en barnekrop og generer immunforsvar, slimhinder og hud.

Fjern også så mange sukkerholdige „fødevarer“ fra barnet som muligt: Sodavand, kager og slik. Chips er direkte ødelæggende for huden med sit indhold af skadelige fedtstoffer.

Til hyggestunder kan du i stedet lave hjemmelavede popcorn med en lille smule økologisk kokosolie. Du kan købe tørrede bananer, rosiner, frugt og sundere slik i helsekostafdelingen. Lad være med at tage det trætte, sultne barn med igennem supermarkedets kasser, hvor alle de sukkerholdige ting er stablet op.

Fedtsyrer: Fjern alle de dårlige fedtsyrer fra kød og mælkeprodukter. Find en god økologisk olie med omega-3, -6 og -9 (planteolier og olier, som fungerer som fiskeolie) til madlavningen. Undgå enhver form for brankede fedtstoffer og hærdet fedt, som findes i færdigretter, slik og kager.

Ren aloe vera-gel kan virke lidt udtørrende, men cremer og lotions med en god aloe vera kan være lindrende.

Andet:
Når huden har været belastet af eksem gennem længere tid, kan der opstå problemer med den naturlige mikroflora på huden. Mikrofloraen skal sørge for at holde skadelige bakterier væk fra huden og er også vigtig for hudens evne til selv at bevare spændstighed og fugt.

Det er vigtigt, at dit barn får en god hudlotion eller creme, som dels skal beskytte huden mod tørhed og dels hjælpe huden med at blive genopbygget. Men at tro, at man kan klare en børneeksem udelukkende med cremer – medicinske eller ej – er en illusion. Spørg efter de bedste produkter i helsekostforretningen. Produkter med helt rent økologisk olie er som regel rigtig gode, da de både holder på fugten i huden og hjælper med opheling.

Til de større børn kan lotion med Tea Tree-olie benyttes, hvis der er problemer med små infektioner i eksemen. Tea Tree-olie virker desinficerende på huden og er specielt velegnet til børn, hvor eksemen er blevet til små sår, som der let kommer betændelse i. Må kun bruges på små områder ad gangen.

 

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.