Hovedpine

Andre betegnelser: cephalalgia.

Der er mange forskellige årsager til hovedpine. Hvis hovedsmerterne forværres, skal lægen kontaktes for at udelukke alvorlige sygdomme.

Når problemer, som kræver medicinsk udredning og behandling, er blevet udelukket, kan hovedpine skyldes vidt forskellige tilstande lige fra spændinger til problemer med fordøjelsessystemet.

Vær opmærksom på hovedpine, som kan opstå på grund af dårligt syn, forkert kropsholdning, for lidt motion eller dårlig søvnkvalitet og – en af de hyppigste årsager – mangel på vand.

Almindelig hovedpine gør ondt, men ledsages som regel ikke af andre symptomer. Migræne kan ledsages af flere symptomer, der for eksempel begynder med sløret syn og udmattelse. Selve hovedpinen kan ledsages af synsforstyrrelser, kvalme og opkastninger.

Almindelige årsager

→  Spændinger og forkert kropsholdning eller arbejdsstilling, som forringer blodtilførsel til hjernen. Spændinger i de små muskler, som forbinder kranie med halshvirvler, mærkes måske ikke direkte, men først ved tryk på det pågældende sted. Hvis benene ikke er lige lange, kan det ligeledes resultere i en forkert kropsholdning og hovedpiner.

→ Hormonelle forandringer forårsaget af PMS eller menopausens indtræden.

→  P-piller og andre hormontilskud samt medicinbivirkninger. Stort forbrug af hovedpinepiller kan absurd nok give hovedpine.

Fald og slag på ryg og nakke kan selv flere år efter skabe spændinger. Derfor kan det være nødvendigt med behandling hos en kiropraktor, en osteopat eller en kraniosakralterapeut.

Kurforslag generelt:

Drik masser af vand. Du kan give dig selv zoneterapi – eller endnu bedre – bed din partner eller en anden om at massere dine fødder. Masser ikke hårdere, end det lige kan mærkes. Du skal ikke spænde op i kroppen, men slappe af.

TIP

At anvende smertestillende medicin en gang imellem kan være helt i orden. Det kan være en befrielse at få lindret en smerte (af kendt årsag) i stedet for at pine sig selv i timevis.

Tager du derimod hyppigt smertestillende midler, er det værd at bruge tid på at finde årsagerne bag problemerne frem for gang på gang at dulme dem.

I øvrigt hjælper visualisering på smerter.

Her er en ganske nem øvelse til børn og voksne:

Find et punkt længst væk fra dig og fokuser på det.

Er du indendørs, så kig ud af vinduet, fasthold dit blik og din koncentration på det punkt, der er længst væk.

I takt med at smerten bliver mindre, finder du et punkt nærmere dig selv for helt at afslutte øvelsen, når smerten når et tåleligt punkt.

At koncentrere sig om andre menneskers behov hjælper også på smerte. Men skal ikke bruges til at ignorere dine egne behov …

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.