Candida Albicans

(den hvide gærsvamp)

Candida albicans lever som en harmløs parasit, primært i vores tarmsystem, men også på slimhinderne i mundhulen, i luftvejene, i skeden og på huden. Hvis mikrofloraen kommer ud af balance, kan Candida albicans udvikle sig fra at være en primitiv gærcelle til en skimmelsvamplignende organisme, der kan danne lange gevækster – såkaldte pseudohyfer – som kan perforere slimhinderne og i værste fald gå i blodet og brede sig til andre organer og systemer. Infektion med Candida albicans er et meget kontroversielt emne, hvor mange – selv med meget ubehagelige symptomer – risikerer hverken at få den rigtige diagnose eller behandling.

Symptomer:

De fleste kvinder får kløe i skeden eller hvidt, grynet udflåd uden særlig lugt. Der kan også opstå andre gener som fordøjelsesproblemer, gentagne infektioner, bumser, trøske, eksem, forskellige hudinfektioner og allergi.

Da Candida albicans bruger sukkerstoffer under gæringsprocessen, opstår der let lavt blodsukker ledsaget af træthed, hovedpine, humørsvingninger og trang til søde sager, kaffe, røg eller alkohol. Samtidig producerer svampen snesevis af toksiner, som kan påvirke hormonsystemet og nervesystemet, så der kan opstå PMS, menstruationsproblemer, stofskifteforstyrrelser, koncentrationsbesvær og muskelsvaghed.

Candida albicans kan optræde i flere grader – lige fra at være harmløs til at skabe store problemer i kroppen.

Årsager:
P-piller øger blodets koncentration af progesteron. Det samme sker under ægløsning (LH-fase) og graviditet. Den ændrede hormonbalance kan påvirke surhedsgraden (pH-værdien) i skedens slimhinde og dermed give bedre vækstbetingelser for Candida albicans.

Mennesker med for lidt mavesyre – ofte med tendens til forstoppelse – er også udsatte. Det samme gælder for mennesker i antibiotika- og binyrebarkhormonbehandling, kemoterapi og for mennesker, der indtager flere gigtmidler, har kviksølvforgiftning eller stress.

Svampenærende madvarer er først og fremmest sukker, søde sager og andre kulhydrater med et højt GI (se senere under Glykæmisk Indeks). Desuden kan gær, alkohol (især øl og spiritus), fiberfattig kost og skadelige fedtstoffer (frituremad, margariner og opvarmede madlavningsolier) influere på Candida albicans-balancen.

TIP

Vil du have masser af friske urter på den hurtige måde, så lav en tomatsauce, og tilsæt håndfulde af basilikum, selleri, gulerod, dild, fennikel, salvie og timian. I et eneste måltid får du et dusin medicinske naturstoffer med svampedræbende virkning. Varm saucen op, og hæld den over nykogt pasta.

Kurforslag generelt:

Kostråd: Formålet er primært at tilføre energi, stabilisere blodsukkeret og udsulte svampen. Husk at starte dagen med et glas vand.

Indtag: Sunde grove hovedmåltider med mange grøntsager og et lavt glykæmisk indeks. Husk godt med proteiner til alle måltider og evt. mellemmåltider af hensyn til blodsukkerniveauet. Få gode fedtstoffer og en til to stykker frugt dagligt. Mælkesyrebakterier fra surmælksprodukter eller som kosttilskud kan anbefales.

Begræns: Andre mælkeprodukter og stivelse som hvide ris, kartofler og pasta. Foretræk fuldkornsprodukter, brune ris og evt. basmatiris eller parboiled ris. Maksimalt to skiver rugbrød dagligt. Begræns kaffeforbruget til maks. to kopper dagligt, og drik gerne grøn te.

Undgå: Sukker og søde sager, gær, især hvidt brød, eddike og alkohol. Lidt rødvin tåles af de fleste.

→  Mælkesyrebakterier eller anden probiotika

→  Motion, især hvor pulsen kommer godt op

→  Slap af, og sæt grænser

→  Undgå brug af p-piller (meget vigtigt), og vær opmærksom på bivirkninger fra anden medicin

Denne kur, som hjælper de fleste, bør overholdes i 6–12 uger, alt efter hvor belastet kroppen er. Under kuren kan der forekomme midlertidige ubehagelige reaktioner som træthed, hovedpine og sukkertrang. Udvis viljestyrke! Vær i fremtiden forsigtig med at give svampen gode vækstbetingelser.

Can di da det …

Lægerne siger, at det kun er meget syge, for eksempel mennesker med aids i udbrud, som har svampen Candida albicans i tarmene. Alternative behandlere mener noget andet. Hvem har ret? Det har begge. En kraftig målbar og synlig Candida albicans-vækst ses kun hos meget syge, hvor immunforsvaret fungerer særdeles ringe. Men der er også mellemstadier af denne irriterende svamp. Så snart der kommer en forstyrrelse i den naturlige mikroflora, kan svampen, som ellers holdes i skak af de tarmvenlige bakterier, tage overhånd og skabe en del problemer, som ikke kun mærkes i fordøjelsen, men også andre steder, hvor svampens affaldsprodukter kan belaste systemet.

Den afgiver toksiner, som kan sprede sig, sætte immunsystemet på overarbejde og lave ravage med træthed, intolerancer, fødevareallergier og alverdens andre symptomer. Men der er alt for mange behandlere, som ser Candida albicans alle vegne. De sætter derfor folk på en meget besværlig kur uden kulhydrater, gær, alkohol, slik og kager, hvorefter mange får det bedre, men det skyldes ikke nødvendigvis, at svampen er blevet udsultet. Blot det faktum, at folk lever rasende sundt under kuren, når de ikke får tilført alverdens „ikke-mad“. Men der er altså folk, som har Candida albicans uden at være alvorligt syge. Og det „can-de-da“ komme af med.

OM SKRIBENTEN

MARIANNE PALM
er vores skribent indenfor biopati. 

Marianne er uddannet som biopat/naturopath i biologisk medicin, phytoterapeut og psykoterapeut.